[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Sreda, 15. 10. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


V O D I Č

Bela riba se priprema za zimovanje, vreme je za ulov grabljivica

Od miholjdana nova taktika

Keder je najdragoceniji prirodni mamac za štuku i smuđa, a ako ga nema dobra je i varalica

Za nama je varljiva nedelja. Talas naglog zahlađenja doneo je prvi sneg u planinskim područjima Srbije i Crne Gore. Zabeleli su se vrhovi Divčibara, Maljena, Rudnika, Kopaonika, Suvobora, Zlatibora, Jelice, Tare i Durmitora. Sredinom prošle sedmice, zabeleli su se krovovi i u ravničarskim krajevima: oko Smederevske Palanke, Valjeva, Gornjeg Milanovca, Berana i Nove Varoši.

U čitavoj zemlji kiša je padala do - vikenda. Temperatura se spustila na svega nekoliko stepeni iznad nule. Hladan vetar je duvao kao usred zime. Otopljenje je stiglo u subotu i nedelju, a to su udarni dani za ribolovce. Armija upornih pecaroša ponovo je zaposela obale naših vodotokova.

Na dan prepodobnog Kirijaka Odšelnika, u narodu poznatijem kao Miholjdan, 12. oktobra počela je zimska ribolovna sezona. U ovo vreme ribolovci menjaju taktiku pecanja. Bela riba se povlači u zimovnike, priprema se za duge i ledene zimske dane, pa se na udicu stavljaju mamci za grabljivice: štuku, smuđa, bandara, manića...

Keder je najdragoceniji prirodni mamac za pomenute riblje vrste, ali ako ga nema, dobra je i varalica. Živoj ribici teško da će odoleti "čuvar voda", "gospodin", "ala" ili "mrkonja", a veštačka mušica, kašika ili vobler su izazov i za pastrmku, mladicu, klena i bucova.

Kako javljaju naši izveštači i saradnici, promena taktike pecanja je vidljiva na rekama, dok se na kanalima i jezerima još lovi bela riba. Ulov je bio znatno slabiji nego prethodne nedelje. Krivac je loše vreme, ali i pun Mesec. Ove nedelje se očekuju punije čuvarke, jer tkao "kaže" lunarna prognoza i najavljena stabilizacija vremena tokom predstojećeg vikenda.

Na Dunavu kod Golubačkog grada na kedera je kidisala grabljivica. Štuka i smuđ ostali su bez bele ribe, pa večito gladni napadaju sve što se kreće. Bodorka, beovica ili peš su toliki izazov za ove vodene kičmenjake da "promašaja" nema. U to se uverio i Časlav Kojić iz Požarevca. On je, pecajući na početku Đerdapske klisure, zakačio tri "vodena čistača" (štuke). Najteži primerak je imao 3,6 kilograma, a najlakši komad je merio 1,9 kilograma. Ulov je ostvaren na trokrakoj udici, a grabljivica je došla na beovicu od šest santimetara. Na ovoj lokaciji "palo" je i nekoliko sitnijih smuđeva. Najteži je imao oko dva kilograma, a "vlasništvo" je Miroslava Jeftića, sportskog ribolovca iz Velikog Gradišta.

Sava je, ove jeseni, prava ribolovačka meka za varaličare. "Gvožđurija" se baca celim tokom kroz našu zemlju, a dobri ulovi zabeleženi su u okolini Šapca, Obrenovca i Beograda. U blizini Ade Ciganlije, na levoj obali, grabljivicu na veštački mamac lovi oje Gojko Terzić iz Novog Beograda. On je u nedelju (oko 10 sati) "ubo" štuku od 3,4 kilograma. Trebalo mu je pet minuta da je izvuče na obalu. A kada se "ala" zapraćakala u travi radosti nije bilo kraja sinu Bojanu. Uz pomoć mobilnog telefona, obaveštena je i supruga Jelena, kojoj je savetovano da pripremi tiganj za nedeljni ručak.

Na Tamišu su plovkaroši "jurili" babušku, a "čekaroši" šarana. Korišćen je crvić, ali i kukuruz-šećerac. Na potezu od Orlovata do Barande najviše riba u čuvarci imao je Stojan Janković iz Beograda. Više od pet kilograma bele ribe su dobrodošla poslastica za "mrtvu" sezonu. Do marta, kako nam je rekao, nema izlaska na vodu: "Zahladilo je, a ovo je i sezona gripa, pa se valja sačuvati".

Od ušća Tise u Dunav pa do Titela viđeno je desetak alasa. U čamcima su imali dvadesetak kilograma riba, ali retke su bile plemenite vreste. Privredni ribolovci se žale da u okcima mreža i drugog alata nema kečiga kao nekada, a i šaran je retkost. Alaska sreća je prevrtljiva, ali ako ih ne izda upornost ulova će sigurno biti i za tržnice.

Glavne reke u centralnoj Srbiji su tri Morave. Na Velikoj Moravi lovljena je mrena, a Zapadnoj bela riba, a na južnoj Moravi bucov i skobalj. Pecaroši na Nišavi pretražuju virove i brzake, ali sitniš caruje. Nišlije se masovno sele na Bovansko jezero (kod Sokobanje), a Piroćanci posećuju Zavojsko jezero. Na mirnim vodama češći su "udari", a i ulov je raznovrsniji.

Srebrno jezero kod Velikog Gradišta, poznatije kao "srpsko more", bilo je dobro posećeno u dane vikenda. Ovde su jutra maglovita, ali to pecarošima ne predstavlja nikakve probleme. Uglavnom se lovi na plovak sa platformi. Javlja se krupna deverika (do pola kilograma) i babuška (iste težine), a od mamaca se koriste glista, crvić i valjak. Na kedera "leti" bandar, a najbolje ako se koristi sistem "balerina".

M. D. MILENKOVIĆ


vesti po rubrikama

^ribolov

15:17h

Vodič: Bela riba se priprema za zimovanje, vreme je za ulov grabljivica

15:25h

Akcija godine: Čišćenje beogradskog priobalja

15:33h

Sportski ribolov na slanim vodama

15:41h

Trofej Beograda na Savskom jezeru

15:50h

Rekordni ulovi: Majstor Giga

15:59h

Krivolov na Dunavu kod Golupca

16:13h

Riblji specijalitet: Som na podvarku

 


     


FastCounter by LinkExchange