[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 12. 10. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Mnogi USB 2.0 uređaji realno sporiji od opisanog standarda

Koliko je brz?

Svi smo željno očekivali USB 2.0 standard zbog veće brzine prenosa podataka koju pruža, ali jesu li svi USB uređaji jednako brzi? Studije pokazuju da su neki uređaji koji se diče kompatibilnošću sa USB 2.0 standardom u stvarnosti sporiji od starih USB 1.1 uređaja

Prema istraživanjima koja je provela firma In-Stat/MDR, ove godine broj isporučenih uređaja koji podržavaju USB 2.0 standard biće oko 151 milion, što je četverostruko više u odnosu na prošlu godinu. USB 2.0 uređaji sposobni su za prenos podataka brzinom do 480 Mbps, što je 40 puta brže od maksimalnog prenosa kod USB 1.1 uređaja, koji iznosi 12 megabita po sekundi.

Ove činjenice često se ističu u propagandnim kampanjama za pojedini proizvod - često ćemo na USB 2.0 uređajima videti natpise kao što su 'ultrabrz' i 'hiperbrzina'; međutim, mnogi ne znaju da ta brzina uopšte ne mora uvijek biti 40 puta veća nego kod USB 1.1 uređaja. USB 2.0 standard kompatibilan je unazad, i zapravo omogućava prenos podataka u tri brzine: 'lonj-speed', originalna USB brzina od 1.5 Mbps, 'full-speed' od 12 Mbps, i na kraju, 'hi-speed', brzine 480 Mbps.

Ovo, pomalo nejasno označavanje, navelo je neke proizvođače da dodatno zakomplikuju stvar koristeći slične fraze kao što su 'ultra-speed' za uređaje koji zapravo ne iskorićavaju maksimalnu brzinu USB 2.0 standarda. Memorijske kartice u kamerama i takozvane flash-drives, na primer, često su puno sporiji od maksimuma koji USB pruža. Na kraju, mnogi manje upućeni korisnici nisu sigurni ni koji USB standard podržava njihov računaro. Većina računara starijih od 2002. verovatno podržavaju samo stariji, USB 1.1 standard, i time ograničavaju brzinu prenosa podataka na 12 Mbps.

P. BOŠKOVIĆ


vesti po rubrikama

^tehnologij@

15:11h

Mnogi USB 2.0 uređaji realno sporiji od opisanog standarda

15:27h

Na trgu Pikadili u Londonu osvanula nova reklama

15:34h

Udvostručenje kapaciteta DVD medija

15:46h

Uskoro SuSE Desktop 9.0 na 64 bita

15:55h

Istraživanje o popularnom SMS servisu

16:03h

Telefon i konzola za igranje u jednom uređaju

 


     


FastCounter by LinkExchange