[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 12. 10. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


GLAS U ŽENEVI

Avganistansko žarište sa švajcarske osmatračnice

Srpski bataljon u vatri talibana

 

Od stalnog dopisnika

Bataljon od oko 250 srpskih boraca trebalo bi uskoro da otputuje u Avganistan "da bi pružio podršku američkim snagama u operacijama protiv Al Kaide i talibana". Ovo javlja vodeći švajcarski dnevnik na francuskom "Le Tan".

Dopisnik lista iz Beograda Žan-Arno Deren piše, pozivajući se na srpsku štampu, da je premijer Zoran Živković postigao dogovor s Amerikancima o angažovanju srpskog oružanog kontigenta prilikom nedavnog boravka u Njujorku, u okviru otvaranja godišnjeg zasedanja Generalne skupštine OUN.

"Ova stvar je neugodna za vladu u Beogradu, jer o njoj nije vođena nikakva javna debata, a srpsko javno mnjenje veoma je uzdržano u odnosu na angažovanje trupa u inostranstvu bez jasnog mandata Ujedinjenih nacija - ističe se u ovom izveštaju. Osim toga, postoji velika sumnja u pravu prirodu trupa koje mogu biti upućene u pravcu Kandahara."

Ne obrazlaže se, međutim, odakle strahovanje od Kandahara, grada u istoimenoj južnoj provinciji Avganistana u graničnom pojasu s Pakistanom. Opšte je poznato da je Kandahar bio tvrđava talibanskog režima koji su Amerikanci srušili oružanom intervencijom. Međutim, tu je postepeno narastao i najžešći talibanski otpor prisustvu američkih i drugih inostranih snaga.

Zapadnoevropski mediji često i iscrpno izveštavaju o oružanom otporu strancima Al Kaide i talibana koji, kako je pisao i "Le Tan", operišu u zoni pod kontrolom paštinskih plemena nastanjenih s jedne i s druge strane granica". S njima su pomešani dobro naoružani talibani. Kod lokalnog stanovništva oni nailaze na prijateljski prijem.

U poslednje vreme ovi verski fundamentalisti, koji se obučavaju u islamskim školama, usmeravaju svoje diverzantske akcije prema graditeljima i objektima na rekonstrukciji glavnog asfaltnog puta između juga i severa Avganistana, od Kandahara do Kabula, u dužini od 482 kilometra. Ta magistrala je potpuno upropašćena u ratovima koji u ovoj centralnoazijskoj zemlji traju već duže od dve decenije.

Izveštaj "Le Tana" o slanju srpskih boraca za "poteru protiv talibana blizu (grada) Kandahara" najvećim delom se bavi kombinatorikom oko zastave, komande i karaktera srpskog bataljona za Avganistan. U njemu se podvlači da je Živkovićeva vlada od početka imala nameru da taj kontigent obezbedi iz sastava žandarmerije "koju u Srbiji čine elitne jedinice potčinjene policiji".

Blizu tri četvrtine ovog štiva bavi se špekulacijama o "očekivanju" komandanta srpske žandarmerije general-pukovnika Gorana Radosavljevića, zvanog Guri, da preuzme komandu nad bataljonom žandarma koji bi trebalo da bude upućen u Avganistan. Švajcarski dopisnik razlaže pretpostavku da bi prepreka takvom postavljenju mogla doći iz Haškog tribunala, koji se, navodno, "mnogo interesuje za njegovu aktivnost u prošlosti", posebno u vreme rata na Kosovu I Metohiji.

Navodeći da je u haškom procesu Slobodanu Miloševiću ime generala Radosavljevića često spominjano, dopisnik "Le Tana" pri tom konstatuje da "do sada protiv njega nije formulisana nikakva javna optužnica".

M. BLAGOJEVIĆ


vesti po rubrikama

^tema

17:10h

"Glas" podseća: Za mesec dana ističe rok za podnošenje zahteva za legalizaciju

17:25h

"Glas" intervju: Dr Miroslava Jašović- Gašić o profilu ličnosti ubica unutar porodica

17:40h

"Glas" u Ženevi: Avganistansko žarište sa švajcarske osmatračnice

 


     


FastCounter by LinkExchange