[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 12. 10. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


GLAS INTERVJU

Dr Miroslava Jašović- Gašić o profilu ličnosti ubica unutar porodica

Nisu baš svi ludi

Odnosi u porodici su intima skrivana od okoline, često sa podeljenim ulogama sadiste i mazohiste, još češće s nagomilanim stresom, ili s članovima neprilagođenim društvenim zahtevima. Takve ličnosti, mada nisu mentalno bolesne, mogu da počine zločine u porodici

Nedavni zločin u Rašancu kod Petrovca na Mlavi, gde je sin preklao majku u, kako se ispostavilo, nervnom rastrojstvu, pošto je lečen na psihijatrijskom odeljenju bolnice u Požarevcu, zatim porodična tragedija u Vraniću kraj Beograda, u kojoj je brat ubio, a potom zapalio majku i sestru, pa onda i sebi presudio, samo su neki u nizu, sve češćih grozomornih primera, koji se dešavaju iza porodične zavese, a da niko iz okruženja nema priliku, ili ne želi, da zaviri, i eventualno blagovremeno pretpostavi šta sve može da se dogodi.

Kakve su to osobe koje su u stanju da dignu ruke na svoje bližnje? Kakav im je profil ličnosti? Jesu li poremećene ili su hladnokrvne ubice?
- Da bi se razumela ovakva izvitoperena ponašanja, mora se pre svega razumeti pojam porodice - ističe profesor dr Miroslava Jašović- Gašić, načelnik Odeljenja za psihotične promene Instituta za psihijatriju Kliničkog centra Srbije. Jer, porodica je osnovna ćelija i osnov formiranja ličnosti, odnosno njegovog identiteta. Ona je uporište našem osećanju sigurnosti i pripadnosti, što je veoma važno s obzirom na to da smo izloženi stalnim krizama, a koje često eskaliraju u nasilje različitih modaliteta.

Nekada to može biti frustriranost koju izaziva nagomilani stres, zatim istrošeni mehanizmi prilagođavanja u sukobu sa složenim zahtevima realnosti. Drugi razlog treba tražiti u vezi između žrtve i počinioca, u kome postoji mazohistički dijalog, odnosno tolerancija na agresiju koja se stalno intenzivira. Tolerancije na agresiju u nekoj porodici može biti godinama, i predstavlja deo intime u koju niko nema prava da ulazi.

- Oni su, praktično, kao na klackalici - slikovito govori dr Jašović- Gašić. - Kod žrtve je izražen mazohizam, jer ona, priznaćete, sve to podnosi. U pojedinim situacijama počinilac na žrtvi projektuje sopstveno nezadovoljstvo. No, pre tog drastično ispoljenog nezadovoljstva, prisutno je potiskivanje unutar sebe, ali samo do određene, nepredvidljive granice. I ovakvo ponašanje se, u svakom slučaju, ne može podvesti pod duševno bolesno. Stoga i treba praviti razliku da li počinilac ima poremećenu ličnost ili je zločin izveden ipak uz ličnu odluku. Dok dijagnoze se uzima u obzir i podatak da li je uračunljiv u trenutku ubistva, odnosno svestan težine zločina.

Kako ih onda prepoznati i staviti pod lekarski nadzor?
- Obaveznom bolničkom lečenju podleže osoba koja ugrožava svoj, kao i integritet drugih. Postoji i druga grupa duševno obolelih, koji su upadljivi, ali ne čine krivična dela. Oni od lekara traže pomoć sami, ili po preporuci drugih. U pojedinim slučajevima, zbog neuračunljivosti, mere obaveznog čuvanja i lečenja izriče sud.

Za našu društvenu zbilju, nenaviklu na tragične ishode agresivnog ponašanja unutar porodice, krivca treba tražiti i u svemu što se dešavalo u proteklih decenija. Bez obzira što se zna da su sva duševna oboljenja na neki način upisana u nasledni materijal, upozorava dr Miroslava Jašović - Gašić.

Z. OSTOJIĆ


vesti po rubrikama

^tema

17:10h

"Glas" podseća: Za mesec dana ističe rok za podnošenje zahteva za legalizaciju

17:25h

"Glas" intervju: Dr Miroslava Jašović- Gašić o profilu ličnosti ubica unutar porodica

17:40h

"Glas" u Ženevi: Avganistansko žarište sa švajcarske osmatračnice

 


     


FastCounter by LinkExchange