[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 12. 10. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


GLAS PODSEĆA

Za mesec dana ističe rok za podnošenje zahteva za legalizaciju

Prijava ili rušenje

Ministar Šumarac apeluje na građane da što pre podnesu prijavu, a u G17 plus ih savetuju da sačekaju poslednje dane roka

Apelujemo na građane da što pre podnesu prijavu za legalizaciju i tako izbegnu gužve kojih će biti 13. novembra, kad ističe rok za podnošenje zahteva za dobijanje građevinske dozvole. Ovako je na konferenciji u petak Dragoslav Šumarac, republički ministar građevine i urbanizma, pozvao vlasnike "divljih" objekata na građansku poslušnost.

Koliko su građani poslušni, već su pokazali. Iako se pričalo da u Srbiji ima ukupno milion objekata bez građevinske dozvole, prema najnovijim podacima iz Ministarstva urbanizma, u 20 najvećih gradova Srbije evidentirano je 220.000 nelegalnih građevina. Samo u Beogradu popisano je 89.395 "divljih" objekata, a govorilo se da ih ima barem 200.000.

Od 13. maja ove godine, kad je na snagu stupio Zakon o planiranju i izgradnji, do 10. oktobra prijavu za legalizaciju u Srbiji je podnelo nešto više od 65.000 vlasnika divljih građevina. Od toga, samo u glavnom gradu zahtev za legalizaciju podnelo je 46.869 Beograđana.

Da sadašnjim vlastima nešto gori pod nogama, zbog čega i žure da što pre kraju privedu proces legalizacije, pokazuje i izjava Dragoslava Šumarca da građani do 13. novembra više ne moraju da podnesu svu dokumentaciju, već samo prijavu, na kojoj će biti samo ime i prezime, matični broj, adresa, adresa objekta, spratnost i površina objekta koji legalizuju. Republički ministar ponovo je upozorio da neće biti produženja roka, kao i da će građanima koji ne budu podneli zahtev za legalizaciju biti uručeno rešenje za rušenje.

Nasuprot ministru, Branka Bošnjak, predsednik Odbora G17 plus za urbanizam i arhitekturu, građanima savetuje da ne predaju odmah prijave za legalizaciju već to urade nekoliko dana pre isteka roka, a da do tada izvrše dodatni pritisak na Vladu kako bi im odobrila još neke olakšice.

- G17 plus zalaže se za legalizaciju, ali ne za ovakvu. Ovo sve više liči na uzimanje para nego na rešavanje problema nelegalne gradnje. U prilog tome govori i najnovija izjava ministra Šumarca da građani sada treba da podnesu samo prijavu, ali ne i prateću dokumentaciju. To samo pokazuje da se sadašnjim vlastima zbog nečega veoma žuri - kaže Bošnjak.

U G17 plusu tvrde da je najsiromašnijima potrebno dati još neke pogodnosti, niže tarife, kao i da se posebno naplati legalizacija investitorima koji su na izgradnji objekata profitirali.

Da bi se dobila građevinska dozvola, uz prijavu odmah ili kasnije, posle njenog podnošenja, potrebno je dopuniti još geodetskim snimkom, kao i dokazom o pravu svojine ili zakupu na građevinskom zemljištu ili dokazom o pravu svojine na objektu.

Svestan nepopularnosti ovog procesa, Beograd je još u septembru doneo olakšice za plaćanje cene legalizacije. Legalizacija jednog kvadrata u petoj zoni košta 3.510 dinara, u četvrtoj 4.680, trećoj 6.435, drugoj 7.590, prvoj 8.757, a u ekstra zoni 20.475 dinara.

Ukoliko se cena legalizacije uplati odmah, popust je 50 odsto, što ne važi za ekstra i prvu zonu. Pored toga, dat je i popust od 30 odsto na 30 kvadrata po članu domaćinstva za četvrtu i petu zonu, kao i 20 odsto popusta na 20 kvadrata po glavi domaćinstva u drugoj i trećoj zoni.

Vlada Srbije takođe je dala i preporuku da za kuće od 90 kvadrata cena legalizacije u Beogradu ne prelazi 50, a u ostalim mestima u Srbiji 30 hiljada dinara. Ministar Šumarac je naveo da će legalizacija za ove objekte u 5a zoni, odnosno u selima u okolini Beograda, koštati oko 45.000 dinara.

Ipak, da to nije sve, govore i cene za geodetsko snimanje, koje nisu nimalo prihvatljive. Po pisanju štampe, najjeftinije geodetsko snimanje kuće od 150 kvadrata košta 11.500 dinara. Za osnovnih 100 kvadratnih metara staje 6.000 dinara, kojima treba dodati još 1.000 dinara za snimanje preostalih 50 kvadrata. Na sve to treba dodati i troškove za snimanje dvorišta, šahta i bandere - oko 4.500 dinara. Zato i to treba uračunati u cenu legalizacije.

M. CVEJIĆ


vesti po rubrikama

^tema

17:10h

"Glas" podseća: Za mesec dana ističe rok za podnošenje zahteva za legalizaciju

17:25h

"Glas" intervju: Dr Miroslava Jašović- Gašić o profilu ličnosti ubica unutar porodica

17:40h

"Glas" u Ženevi: Avganistansko žarište sa švajcarske osmatračnice

 


     


FastCounter by LinkExchange