[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 12. 10. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Četvrt veka pontifikata Jovana Pavla Drugog

Slavljen i osporavan

VATIKAN (Tanjug, Beta) - Papa Jovan Pavle Drugi uspeo je da iz korena reformiše svoju funkciju i da joj da političku težinu, ali je okrenuo protiv sebe mnoge vernike svojim konzervativnim stavovima koji odudaraju od razvoja modernog društva, ocenjuje AFP povodom obeležavanja 25 godina Vojtilinog pontifikata.

Poljak Karol Vojtila umeo je vernike, naročito mlade, da digne na noge prilikom svojih čestih putovanja po svetu. Nije, međutim, uspeo da spreči konstantan pad broja sveštenika i sve veću nezainteresovanost katolika za crkvu.

Na samom početku pontifikata, kada je izgovorio svoje čuveno "ne bojte se", Jovan Pavle Drugi je snagom govora i moralnog autoriteta doprineo ubrzavanju procesa koji je doveo do pada Berlinskog zida. On se obično smatra jednim od glavnih aktera koji su doprineli slomu komunizma.

Četvrt veka kasnije, zahtevajući u svojoj uskršnjoj poruci "mir u Iraku (...) mir u ostalim delovima sveta u kojima zaboravljeni ratovi i začaureni sukobi i dalje seju smrt", papa je ponovo istupio kao verski poglavar, ali i kao političar. Zahvaljujući ovom apelu i intenzivnoj diplomatskoj aktivnosti Vatikana sa ciljem da se spreči rat u Iraku, papa se i našao među favoritima za ovogodišnju Nobelovu nagradu.

Na dijalizi

Papa bi mogao da bude podvrgnut dijalizi bubrega, kako bi mu se organizam očistio od lekova koje uzima zbog Parkinsonove bolesti.

Komentarišući dodelu Nobelove nagrade, jedan visoki zvaničnik Vatikana je rekao da papa "nije potresen što nije dobio Nobela", iako su mnogi rimokatolički vernici smatrali da ovogodišnja prestižna nagrada za mir treba da pripadne papi. "Papa je vesnik mira. Ako organizacija to želi da prizna, u redu, ali papa je iznad takvih stvari", kazao je državni sekretar Vatikana kardinal Anđelo Sodano.

Njegovi stavovi protiv iračkog sukoba su izazvali nezadovoljstvo američkih vlasti, ali su bili na liniji koju je on, ocenjuje AFP, od početka zastupao - liniji mira i dijaloga među narodima i verama. Jovan Pavle je prvi papa koji je kročio preko praga sinagoge, u Rimu, i uspostavio odnose sa Izraelom. On je takođe prvi poglavar katoličke crkve koji je ušao u džamiju i ostaće zapamćen u istoriji kao promoter samita u Asiziju, velikog mirovnog skupa na kome su se okupili predstavnici gotovo svih veroispovesti u svetu.

Pad uticaja

Posete velikog putnika su uvek privlačile ogromne mase, ali to nije pomoglo da se zaustavi erozija broja katolika u svetu, niti da se pospeši sve slabija poseta crkvi. "Parohijama preti da postanu uslužne stanice za verske obrede (venčanja i pogrebe)", upozorio je krajem septembra pred 270 biskupa kardinal Kamilo Ruini, predsednik italijanske biskupske konferencije.

Jovan Pavle Drugi je takođe imao hrabrosti da se izvini u ime katoličke crkve za sve greške koje su počinili katolici - krstaške ratove, verske ratove, trgovinu crnim robljem i patnje nanete Jevrejima. Ali, papa nije mogao ništa da učini da spreči nasilje integrista i, uprkos svom zalaganju za ujedinjenje hrišćanske porodice, naišao je na čvrst otpor pravoslavaca, predvođenih Moskovskim patrijarhom.

Napadan je sa mnogih strana. Njegovi protivnici ne zaboravljaju da podsete da je posetio Čile dok je Pinoče još bio na vlasti i Kubu Fidela Kastra. Ali, ono što je mnoge katolike udaljilo od crkve i što će za mnoge ostati upamćeno kao najgori potez pape Jovana Pavla Drugog, jeste njegova osuda kontracepcije u svetu u kome pandemija side odnosi milione života. Papa se takođe držao izrazito konzervativnog kursa na polju seksualnog morala i celibata sveštenika.


vesti po rubrikama

^svet

16:40h

Četvrt veka pontifikata Jovana Pavla Drugog

16:49h

Akcija kod Tikrita: Uhvaćeni Sadamovi čuvari

16:57h

Bivši telohranitelji sprečili somalijskog premijera da otputuje iz zemlje

17:03h

Opšta bežanija iz zatvora u Kandaharu

17:08h

"Terminator" ponovo pred kamerama, ali na temu iz vlastitog života

17:17h

Britanska javnost zabrinuta: "Budženi" pištolji seju smrt po Ostrvu

17:25h

Crtica iz života Brazilaca

17:33h

Feniks: Amerikanka ubila svoje troje dece

      


FastCounter by LinkExchange