[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 12. 10. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Verske sekte i pravoslavlje (27)

Poruke sataninih sledbenika

Uočava se kod poslednjih poruka pripadništvo nekom sasvim drugom svetu

U leto 1987. Dežurna služba Sekretarijata našla je na pločniku ispred jedne višespratnice beživotno telo nage devojke. Na telu su joj bili iscrtani krstovi, ali naopačke. Bila je student Faramacije, osam meseci pre nesreće raskinula je s mladićem i našla novo društvo. Njihovo ponašanje bilo je slobodno i bez predrasuda, svirali su pank-rok muziku, bili skloni satanizmu.

Planirali su da osnuju grupu "Satanini sledbenici". Ona je više puta održala roditeljima predavanje o ovom "naopakom ustrojstvu sveta i sistema vrednosti", te da je pravi put "put slobode, strasti, požude", dakle put satane. Kriminalistički slučaj je čist i podvodi se pod: "u stanju nervnog rastrojstva izvršila je samoubistvo, skočivši sa osmog sprata". Bilo je to jedno od 150 samoubistava te godine u Beogradu.

Sinkretističke sekte

Godine 1995. u iznajmljenom stanu na Zvezdari skončao je samoubistvom vešanjem mladić od 23 godine, izbeglica, sa pentagramom na vratu i ostavljenom porukom na kojoj je pisalo "Vraćam se kući". Sigurno su pogibija oca i brata na ratištu uticali na njegovo duševno zdravlje, ali pentagram i tekst poruke ukazuju na pripadnost bilo satanističkoj sekti "Crna ruža", bilo nekom od njenih ogranaka ("Satanini sledbenici", "Vrata pakla").

Ukoliko je okultno-magijski element više naglašen, utoliko je više slučajeva samoubistva - kao deo rituala, mada daleko ređe nego među pripadnicima satanističkih sekti.

Pseudohinduističke i dalekoistočne. Vezu između pripadništva dotičnoj sekti i izvršenog čina mnogo je teže utvrditi nego u prethodnim slučajevima. Ipak, u nekoliko slučajeva bila su nam dostupna pisma pokojnika.

- Uočava se jasno paralelizam sveta u kojem je mladić živeo. Sa jedne strane, to je realni svet, a sa druge - meditativne, i vrlo sugestivne, slike prepune simbolike, tako da se skoro sve viđeno u realnom svetu tumačilo porukama iz meditacija. Mladić je, na primer, u svojim beleškama opisivao i tumačio meditativne slike. Jedna od suštinskih pouka bila je da ga u životu put ka Suncu i slobodi vodi kroz vodu. Kampujući jednog dana na jednom sprudu na Dunavu sa društvom, za trenutak se izdvojio na obližnje brdašce. Upravo tu je bio i kraj puta, pa je tu i parkirao auto. Bilo je kasno popodne. Sunce se primicalo Dunavu čineći jak odbljesak. Mladić je zastao pored auta i zagledao se u reku, što su i drugovi odozdo primetili. Bez reči je potom ušao u auto, otkočio ga i skliznuo njime u Dunav. Više nije isplivavao.

Čin samoubistva ovde nikako ne možemo smatrati ritualnim nego svojevrsnim putem prosvetljenja načinjenog na neadekvatan, samoubilački način, što je posledica, rekli bismo, izgubljenog smisla za realnost, rezultat prethodno ko zna kakve i čijom metodom vođene mentalne gimnastike.

Pseudohrišćanske sekte

Samoubistva se dešavaju obično kada dođe do težeg sukoba člana sekte i njegovih najbližih, ili ako verski fanatizam jednog od članova porodice ne može da dopusti ogrehovljenost nekog drugog.

- Kad me pitaju: "Zar i pravoslavni ne čine samoubistva?" - navedem primer porodice cvećara iz okoline Beograda koja je cveće morala da prima subotom jer je tako jedino odgovaralo novim dobavljačima. Muž je tako nešto odbio, pa taman ostali bez igde ičega. Žena je (iako i sama član, u ovom slučaju adventista - subotara), međutim, bez muževljevog znanja, ipak, primala cveće. Kada je to saznao, muž se obesio.

Niko ne spori da ima samoubistava i kod pravoslavnih, ali nemamo zabeleženih slučajeva da je neki supružnik izvršio samoubistvo zato što mu žena, na primer, nije postila. Samoranjavanja su karakteristična za satanističke rituale. Radi višeg umilostivljenja. Satane praktikanti često krvnu žrtvu, radi "pričesti", prinose sami se probadajući nožem ili, oni odvažniji, pucajući u sebe.

Seksualno zlostavljanje

Pseudohanduističke sekte su, svakako, najkarakterističnije. Mnogi ogranci kao što su Tantra joga, Biharska škola joge, Ošo Radžniš... praktikovali su seksualno opštenje sa članstvom. Oslobođenje energije prilikom seksualnog odnosa smatrali su vrhunskim dometom telesnog oslobođenja, najsavršenijom meditacijom. Članstvo je moralo prihvatiti zadati program, a obavljalo je i sve druge obaveze, čistilo prostor, spremalo hranu, štampalo potrebne brošure i letke... Sve se dešavalo uglavnom u stanovima koji u se zvali komune.

Piše: Zoran D. Luković
Sutra: Kidnapovanje člana porodice


vesti po rubrikama

^feljton

15:30h

Verske sekte i pravoslavlje (27)

15:47h

Sumrak Narodnog pozorišta (3)

 


     


FastCounter by LinkExchange