[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 12. 10. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Goran Bogdanović, ministar za poljoprivredu u Vladi Kosova

Obavljene prodaje teško će biti poništene

Do sada su prodata 22, a ne samo dva preduzeća, kako je ranije bilo saopšteno

BEOGRAD- Goran Bogdanović, ministar za poljoprivredu u Vladi Kosova, kaže da je Kosovska poverilačka agencija u toku dva tendera do sada prodala 22, a ne samo dva preduzeća kao što je ove nedelje saopšteno iz ekonomskog odeljenja Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju.

Prema njegovim rečima, Albanci koji su kupili ove firme već su ih platili, pa je teško očekivati da se njihova prodaja poništi. Bogdanović kao razloge za odluku EU i Unmika da se privremeno obustavi privatizacija društvenih i državnih preduzeća na Kosovu i Metohiji, navodi odredbe Rezolucije 1244 prema kojoj Unmik ima samo pravo upravljanja, a ne i raspolaganja imovinom na ovom području Srbije.

-Pored toga, koncept privatizacije koji je sprovodio Unmik nije uvažio ekonomska načela da imovina koja se prodaje ima i pasivu. Poverioci, a to su uglavnom preduzeća i preduzetnici iz Srbije, preskočeni su, pa se po tom modelu prodaje samo izdvojen deo preduzeća bez dugova, podseća Bogdanović, koji dodaje da se sada čeka odluka UN šta činiti dalje.

Blindiranim džipom u Prištinu

Predstavnik Srbije u kosovskoj Vladi, kaže da na svaku sednicu u Prištini dolazi obično iz svog mesta Leška blizu Leposavića u blindiranom džipu, u pratnji još dva džipa koje obezbeđuje pet policijaca Unmika. Saradnja sa Albancima, odnosno ostalim članovima Vlade je korektna, tim pre što moj glas ne može osporiti nijednu njihovu odluku, kaže Bogdanović.

On navodi da ni na poslednjoj sednici Borda direktora KAP-a, održanoj u sredu u Prištini, a kojoj je prisustvovao, nije verifikovana kupovina ova 22 preduzeća, što je inače formalno predviđeno, ali da to ne znači da se cela stvar može vratiti na početak.

-Tu izuzimam ciglanu "Budućnost" iz Srbice, jer je Albanac koji ju je kupio, ali ne i platio, odustao, kaže Bogdanović. On među preduzećima koja su za gazde dobila Albance navodi "Plastiku" iz Prištine koja je prodata za 2. 875.000 evra. "Ribnjak" iz Istoka prodat je za 2.012.000, a hotel "Metohija" u Peći za 2.210.000 evra.

Unmik je tokom dva tendera prodao "19 novembar", "Energoinvest" i "Kosovomontažu" iz Prištine, "Mladost iz Gnjilana, "Adriatik" hotel, pekaru i konfekciju "Trepča"u južnom delu Mitrovice. Zatim mlin iz Srbice, ciglanu u Peći, "Termosistem" iz Orahovca i hotel "Trojka" iz Zvečana, kao i još devet drugih preduzeća. Treći tender, raspisan 10. septembra, u međuvremenu je poništen.

Bogdanović podseća da Srbija nije protiv privatizacije, ali da traži da se u tom postupku primenjuju ekonomska načela koja važe svuda u civilizovanom svetu. Prema njegovim rečima, pri odluci Unmika o zaustavljanju privatizacije ne treba zanemariti ni strah onih koji vode taj postupak u Kosovskoj agenciji da će jednoga dana možda morati i da odgovaraju za svoje odluke pred nekim međunarodnim sudom.

Z. Mihajlović


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:06h

Goran Bogdanović: Obavljene prodaje teško će biti poništene

17:14h

Direktor Trezora Srbije, najavio: Zaduženje države kod banke Srbije

17:25h

PTT nudi novi savremeni asortiman poštanskih proizvoda

17:36h

Akcije "Duvanprometa": Prodate po realnoj vrednosti

17:44h

"Juhor" investirao 4,6 miliona evra

 


     


FastCounter by LinkExchange