[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 12. 10. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Božidar Đelić, ministar finansija zatražio veću štednju u zdravstvu

Otkazi za višak zaposlenih

Produktivnost pojedinih specijalista od sedam do deset puta manja nego u okruženju

BEOGRAD (Tanjug) - Republički ministar finansija Božidar Đelić zatražio je juče od direktora zdravstvenih ustanova u Srbiji da hitno preduzmu mere racionalizacije i štednje, koje uključuju i najbolniju meru smanjivanja broja zaposlenih.

Na sastanku s direktorima u Skupštini Srbije, Đelić je naglasio da su plate zaposlenih u zdravstvu rasle najviše i najbrže u zemlji. U ovoj godini povećane su 12,5 odsto, a od januara 2001. realno za 100 odsto, odnosno 160 odsto nominalno.

Komentarišući pregovore o zaradama sa dva reprezentativna granska sindikata, koji treba da se nastave u ponedeljak, Đelić je rekao da je Vlada u granicama mogućnosti budžeta ponudila po tri odsto povećanja za oktobar i novembar, a onda će, s tako uvećanom osnovicom, početi pregovori za 2004.

"Ako se doda još i korekcija koeficijenata, neće biti para za druge potrebe. Recite je li to manje lekova i aparata ili više poreza, jer ne može i jare i pare. Kako smo krenuli, udarićemo direktno u zid, najkasnije u junu iduće godine", upozorio je ministar finansija.

On je dodao da je zdravstvo pre tri godine zatečeno u velikom stepenu pauperizacije, odnosno osiromašenja, pa je i povećanje zarada krenulo s niskih grana. Iako ga je vlada svrstala među prioritete, troškovi za zdravstvo će u narednoj godini morati da se smanje.

Veće participacije

Direktor Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Mijat Savić najavio je da će se participacije sa sadašnjih 20 povećati na 40 dinara. Ubuduće će se ići ka centralizovanijem načinu isplate zarada u zdravstvu.

Uvođenje reda

Potpredsednik republičke Vlade Žarko Korać rekao da je da je šokiran da su pojedini mediji zahtev da direktori dostave podatke o zaposlenima protumačili kao pretnju, a radi se o potrebi "uvođenja reda i realizma".
"Nismo neodgovorni da uoči izbora podignemo plate ako para nema i po cenu divljačkih napada nećemo odstupiti od toga", rekao je Korać i dodao da se složio sa ocenom Sindikata lekara i farmaceuta da "rasponi u zdravstvu ne valjaju", ali je naglasio da pregovori o tome ne mogu da se vode sa sindikatom koji nije reprezentativan, već sa dva granska sindikata koji ispunjavaju taj kriterijum.

Govoreći o finansiranju zdravstvenih ustanova u skladu s okvirima ekonomske i fiskalne politike, utvrđenih u Memorandumu o budžetu za 2004., Đelić je kazao da će raspoloživa sredstva biti manja jer više neće biti velikih privatizacija, a umesto međunarodnih donacija mogu se očekivati samo krediti.

Đelić je posebno naglasio da je zdravstvo preglomazan sistem sa više od 140.000 zaposlenih, pri čemu je broj specijalista pet do šest puta veći nego lekara opšte prakse, a produktivnost pojedinih specijalista sedam do deset puta manja nego u zemljama u okruženju.

Prema njegovim rečima, broj zaposlenih u zdravstvu je u ovoj godini povećan za 15 odsto, pa će ubuduće direktori za svako novo zapošljavanje, na određeno ili neodređeno vreme, morati da traže saglasnost Ministarstva zdravlja i Ministarstva finansija i da razmotre mogućnost da se smanji i broj zaposlenih na neodređeno vreme.

Đelić je, takođe, obavestio direktore da će u predstojećem ugovaranju cena zdravstvenih usluga za 2004. godinu dobiti "prijateljsku pomoć Ministarstva finansija, u vidu instrukcija i metodologije kako da se taj budžet bolje uradi".

"Ovo je poslednji momenat da se stvari usklade sa realnošću zemlje i moramo znati prave cifre da bismo to mogli da uradimo. Zbog toga smo vas zamolili da za ovaj sastanak na disketi pripremite precizne podatke o broju i strukturi zaposlenih i to nije nikakvo špijuniranje niti mi izigravamo policiju", rekao je Đelić.


vesti po rubrikama

^društvo

16:19h

Božidar Đelić, ministar finansija zatražio veću štednju u zdravstvu

16:27h

Predstavnici Narodne inicijative i starih vlasnika: Veto na prodaju otete imovine

16:35h

Čedomir Jovanović: Zdravstvo plaća cenu propalih projekata

16:46h

Profesor Momčilo Grubač o krizi sa poslaničkim mandatima

16:54h

Predlog fond za razvoj demokratije Ustavnom sudu

 


     


FastCounter by LinkExchange