[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 7. 10. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Održan Sedmi jesenji paviljon antikvara i galerista u Parizu

Od starog Egipta do 20. veka

Pažljivo odabrani i za ovu priliku čuvani predmeti. Uprkos odličnoj ponudi, poslovi ove godine nisu išli najbolje

Specijalno za "Glas"

PARIZ - Na francuskom tržištu umetnosti postoji vrlo stroga podela na antikvare, one koji prodaju umetničke predmete do Drugog svetskog rata i na galeriste, profesionalce zadužene za poratnu umetnost. Dva sveta retko su se mešala i svaki od njih je imao sopstvene salone, krugove ljubitelja i profesionalce. Sedmi jesenji paviljon, održan od 20. do 28. septembra u pariskom parku Tiljerije, izlazeći iz uobičajenih šablona, uspeo je da upriliči susret 65 antikvara i galerista.

"Trudimo se da budemo vrlo eklektični, te smo prihvatili kandidature najvrsnijih trgovaca umetničkim predmetima čije kolekcije sežu od starog Egipta do savremenog slikarstva. Oni su izložili pažljivo odabrane i za ovu priliku čuvane predmete. Grupa eksperata proverila je autentičnost robe neposredno pred otvaranje" - kaže Stefan Kisto, antikvar i jedan od osnivača salona. Veći deo izložene robe zavređuje da se nađe u dobrim kolekcijama, a jedan deo čak i najboljim muzejskim kolekcijama.

Galerija Omag ponudila je kabinet od palisandra (120.000 evra) napravljen u ateljeu Luja Mažorela, a pariski antikvar Žan-Mari Rosi izložio je četiri gipsana stuba Gijoma Feoa sa motivima La Fontenovih basni (200.000 evra). Na istom štandu nalazi se verovatno najspektakularniji predmet ovogodišnjeg salona - fotelja iz Napoleonovog doba. Fotelja neobičnog oblika, načinjena od bogato rezbarenog mahagonija sa graviranim elementima od sedefa(400.000 evra), atribuisana je velikom majstoru Žakob-Desmalteru, a pretpostavlja se da je pripadala carici Žozefini.

Savremena umetnost, ne manje spektakularna, začudila je kupce, pre svega futurističkim bungalovom od plastike (50.000 evra) koji je Žan Maneval načinio 1965. godine za odmaralište preduzeća Elf Akiten. Galerija Hopkins-Kisto izložila je izvanredno retku Magritovu bronzu iz 1967. godine, nazvanu "Megalomanija" (975.000 evra). Pruveovi pokretni zidovi od aluminijuma (60.000 evra), načinjeni pre pola veka za ustanovu iz Konakrija, nalaze se pored štanda Žaka Lakosta koji je izložio crno-crveni radni sto potpisan Dipre-Lafon (300.000 evra), načinjen neposredno posle Drugog svetskog rata. Među izloženim slikama dominirali su radovi Pikasa, Šagala, Ernsta, Matisa, Poliakofa i jedno ulje Nikole de Stala, naslikano neposredno pred njegovo samoubistvo.

Međutim, uprkos odličnoj ponudi, poslovi ove godine nisu išli najbolje. "Radimo slabije nego prošle godine" - kaže pariski antikvar Danijel Goldman - "ne samo što nisu došli Amerikanci, nego se nisu pojavili ni ruski kolekcionari sa kojima smo odlično radili prošle godine." Prema svedočenju nekolicine izlagača, najbrži put do kolekcija pronašli su najlepši i najređi umetnički predmeti, a određeni deo poslova dovršiće se narednog meseca u tišini raskošnih antikvarskih galerija.

Aleksandar Manić


vesti po rubrikama

^kultura

16:04h

Održan Sedmi jesenji paviljon antikvara i galerista u Parizu

16:15h

Danas počinje 55. sajam knjiga u Frankfurtu

16:23h

Na Filmskom festivalu u Maroku uručena odlikovanja

16:32h

Izložba Zorana Mišića: Moderna zdanja

16:40h

Najavljen netakmičarski Filmski festival u Londonu

16:47h

Herman Bauman, poznati svetski hornista, gost 35. Bemusa

16:53h

Boj Džordž kompozitor i tekstopisac mjuzikla

17:01h

Rene Zelveger se goji za nastavak filma o Bridžet Džons

17:09h

Smenjena v.d direktora BIGZ-Pablišing

 


     


FastCounter by LinkExchange