[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 7. 10. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Kako "Telekom Srbija" koristi svoj monopol kod usluga interneta

Ucenjuju ometanjem veza

BEOGRAD - Teza da "Telekom Srbija" ne koristi svoj monopol i da poštuje ugovore koje sklapa sa korisnicima svojih usluga, ponovo je demantovana u praksi. Poslednji primer za to je nepoštovanje ugovora o zakupu dvožične analogne poprečne veze, što je redovna pojava koja se dešava korisnicima interneta i provajderima, a nedavno se desila i redakciji "Glasa javnosti".

Verovatno ocenivši da je iznajmljivanje analognih linija isuviše jeftino, umesto da, na primer, ukine ovu uslugu i o tome obavesti korisnike, "Telekom" je počeo da postavlja limitatore na iznajmljene poprečne veze, da ugrađuje uređaje koji ometaju brzinu i smanjuju količinu prenetih podataka, prethodno dogovorenu ugovorom. Prema rečima zaposlenih u ovoj kompaniji, to objašnjavaju time da "ne žele više da kupuje socijalni mir, iznajmljivanjem jeftinih analognih veza".

Brojne firme su, inače, prijavljujući se za internet vezu, tražile i dobijale analogne priključke, koje su potom plaćale po pristupačnim cenama, manje od 100 evra mesečno, kaže Slobodan Marković, predsednik Upravnog odbora Centra za razvoj interneta. Digitalnih priključaka nema dovoljno i veoma su skupi.

Uzroci

Ograničavanje brzine korišćenja interneta počelo je kada su neki provajderi počeli da se bave VoIP-om (prenosom glasa putem interneta), čime je "Telekom" mesečno gubio i više od dva miliona dolara na ime međunarodnog telefonskog saobraćaja.
- Provajderi su potpuno onemogućeni da se bave VoIP-om, a kolateralna šteta su svi korisnici interneta - tvrdi Marković.

- Namerno su krenuli sa ograničavanjem, a da se to stvarno dešava, postoje interni memorandumi "Telekoma", do kojih smo došli. Od februara postoji ovaj problem i kada smo tražili obaveštenje od "Telekoma" da li postoje limitatori, najpre nisu hteli ništa ništa da priznaju, a onda su nam rekli da postoji tzv. "crna lista internet provajdera" i da se ograničavaju linije korisnicima koji idu preko tih provajdera - obrazlaže Marković.

Da "Telekom" to zaista i radi- iako je Dragan Đ. Kovačević, koordinator za razvoj interneta u ovoj kompaniji to opovrgnuo, rekavši nam da se limitatori ne postavljaju, da takvih problema nema i da se ugovori poštuju- potvrđuje upravo slučaj naše redakcije. Jedan od direktora u "Telekomu Srbija" rekao je: "... Pošto su Verat.net i još neki provajderi na našoj "crnoj listi", predlažem vam da promenite provajdera, pa ćete imati brzinu od dva mb u sekundi".

On je dodao i da, ukoliko ne postoji mogućnost promene provajdera, "treba shvatiti da više nema tehničkih mogućnosti da se zadrži stara brzina". Na taj način, "Telekom" zapravo ucenjuje kojeg internet provajdera će neko da koristi i stvara sumnju da su na sceni korupcionaške radnje i razni dogovori sa određenim, po nekim principima izabranim provajderima.

A. Matić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:16h

Vlahović: Dogovor s Divcem postignut pre 15 dana na Svetom Stefanu

17:24h

Zoran Drakulić, najveći akcionar "Ist pointa": Ne odustaju od Beogradske pekarske

17:32h

Država duguje 280 miliona dinara za stimulacije

17:40h

Dvodnevna konferencija " Mala i srednja preduzeća- nove mogućnosti za Srbiju"

17:49h

Druga regionalna konferencija o liberalizaciji trgovine

17:57h

Kako "Telekom Srbija" koristi svoj monopol kod usluga interneta

 


     


FastCounter by LinkExchange