[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 7. 10. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vlahović: Dogovor s Divcem postignut pre 15 dana na Svetom Stefanu

Ulaže u "Knjaz" sa
američkim partnerima

Uslov Divca bio da postane većinski vlasnik "Knjaza"

BEOGRAD - Ministar za privredu i privatizaciju Aleksandar Vlahović izjavio je juče da je dogovor sa Vlade Divcem postignut pre 15 dana na Svetom Stefanu.
- On je tom prilikom izrazio spremnost da investira u preduzeće "Knjaz Miloš" jedino pod uslovom da postane većinski vlasnik ove kompanije. Pitanje Divca je bilo da li smo spremni da mu preko Akcijskog fonda damo saglasnost o većinskoj dokapitalizaciji "Knjaza", rekao je Vlahović i dodao da tu nije bilo nikakve dileme, jer je velika stvar da je Divac spreman da sav novac koji je zaradio uloži u Srbiju.

Dao bi više

Prema nezvaničnim informacijama, Divac će u "Knjaz" uložiti oko 55 miliona evra, čime će postati vlasnik 51 odsto ove kompanije. Kalkulacija deluje izvesno i na osnovu ranije procene da su pojedine multinacionalne kompanije bile spremne da daju 40 miliona evra za državni paket Knjaza u akcijskom fondu. Kao ozbiljni igrači figurirali su Koka Kola, Nestle, Danone, Laško, kojima je trebalo da bude ponuđeno većinsko vlasništvo udruživanjem državnih i akcija sitnih deoničara.

On je najavio da već u četvrtak ima sastanak sa predstavnicima Divca, kada će se znati i ko su američki partneri koji zajedno sa našim košarkašem ulaze u priču o dokapitalizaciji "Knjaza".
-Srbija na ovaj način dobija izuzetno važnu investiciju, poverenje Vlade Divca da ulaže ovde svoj novac, a "Knjaz Miloš" dobija strateškog partnera jer Divac ne ulaže sam, već sa američkim kompanijama, doduše manjim nego što je "Koka Kola", precizirao je Vlahović. On je dodao da je sada na potezu Skupština akcionara aranđelovačkog preduzeća, koja treba u roku od deset dana da preinači raniju odluku o manjinskoj, u novu odluku o većinskoj dokapitalizaciji "Knjaza", odnosno o emisiji akcija koja će obezbediti većinsko vlasništvo na upravljanju akcijama. Nakon toga će se uraditi procena vrednosti, a Divac i investitori koji stoje iza njega dali bi garancije da će po istoj ceni otkupiti 41,2 odsto državnih akcija, kao i deonice onih koji žele da ih prodaju, precizirao je Vlahović.

Vlahović očekuje da se cela stvar oko "Knjaza" okonča u roku od tri i po meseca i da će ovo uspešno preduzeće na ovaj način dobiti svež kapital za razvoj, a Srbija značajnu investiciju.

Z. Mihajlović


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:16h

Vlahović: Dogovor s Divcem postignut pre 15 dana na Svetom Stefanu

17:24h

Zoran Drakulić, najveći akcionar "Ist pointa": Ne odustaju od Beogradske pekarske

17:32h

Država duguje 280 miliona dinara za stimulacije

17:40h

Dvodnevna konferencija " Mala i srednja preduzeća- nove mogućnosti za Srbiju"

17:49h

Druga regionalna konferencija o liberalizaciji trgovine

17:57h

Kako "Telekom Srbija" koristi svoj monopol kod usluga interneta

 


     


FastCounter by LinkExchange