[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 2. 10. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Socijalni protesti u Iraku

Nezaposleni i gnevni

BAGDAD (Beta-Rojters) - Na protestima nezaposlenih u dva iračka grada juče su izbili neredi kada su demonstranti počeli da bacaju kamenje na snage bezbednosti i pale automobile, na šta je policija odgovorila pucanjem u vazduh.

U centru Bagdada, nekoliko desetina nezadovoljnih građana koji traže zaposlenje bacali su kamenje na zgradu lokalne policije, potom su zapalili jedno policijsko i jedno civilno vozilo. Iz tog pravca čula se i pucnjava iz automatskog oružja. U Mosulu, na severu zemlje, okupilo se znatno više demonstranata koji su najpre kamenovali kancelariju za zapošljavanje, da bi se potom uputili prema zgradi lokalnih vlasti. Policajci su počeli da pucaju u vazduh, nakon čega su demonstranti počeli da se razilaze.

Tokom protesta u Bagdadu, održanog u blizini hotela u kojem su smešteni većina stranih izveštača i službenika, policija je otvarala vatru iz automatskog oružja, a demonstranti su se sklanjali iza obližnjih zgrada. "Najpre nismo pucali. Smatrali smo da je ovo demokratija i da oni mogu da izraze svoje mišljenje. Ali onda su počeli da pucaju", rekao je Rojtersu jedan policajac na licu mesta. On je dodao da je nekoliko ljudi povređeno. Neredi su potrajali oko pola časa, a kasnije su pristigle i američke snage kako bi obezbedile područje.

Demonstranti su naveli da su u više navrata dolazili u kancelariju za obezbeđivanje državne imovine kako bi došli do zaposlenja.
"Mi smo većinom bivši vojnici, a kad su raspustili vojne snage, svi su ostali bez posla. Popunili smo formulare pre dva meseca i još nema odgovora", rekao je jedan od demonstranata.

Američka administracija u Iraku raspustila je iračku vojsku, uz obrazloženje da je ona bila sredstvo u rukama vladajuće BAAS partije. Administracija radi na formiranju novih oružanih snaga.
Međunarodni zvaničnici procenjuju da bi stopa nezaposlenosti u Iraku mogla da iznosi oko 50 odsto.

ANTRFILE Prva žrtva iz Ukrajine

Jedan ukrajinski pripadnik mirovnih snaga u Iraku poginuo je kada se vozilo u kome je putovao prevrnulo, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo odbrane. Ovo je prvi ukrajinski mirovnjak koji je stradao u Iraku.


vesti po rubrikama

^svet

17:16h

Socijalni protesti u Iraku

17:25h

Godišnje zasedanje britanskih laburista

17:33h

Očekivana odluka izraelske vlade

17:41h

Veliki publicitet u SAD Širakovom poljupcu za Loru Buš

      


FastCounter by LinkExchange