[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 2. 10. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Meštani Jadranske Lešnice već 35 godina se bave najhumanijim zanimanjem

Kolevka za nezbrinuta

U 35 hraniteljskih porodica raste pedeset mališana. Kroz dom Marije Marković prošlo njih 17

Prošlo je 35 godina od kako je selo Jadranska Lešnica postalo kolevka hraniteljskih porodica.
Više od tri decenije njegovi žitelji se bave po mnogima, najhumanijim i najtežim zanimanjem, odgajanjem i vaspitavanjem dece bez roditelja.
Sve je počelo 1967. godine od kada Centar za socijalni rad u Loznici neguje tradiciju porodičnog smeštaja dece bez roditeljskog staranja.
Danas je u evidenciji 38 porodica u kojima raste 50-oro dece, uzrasta od jedne do 18 godina.

Jedna od kuća koja je od početka uključena u ovaj humanitarni rad je i dom Marije Marković kroz koju je do sada prošlo 17 dece, a prvi mališani kod ove humane žene stigli su pre više od tri decenije.
Danas je kod nje dvoje dece, sestra i brat koji idu u šesti i četvrti razred osnovne škole. Dok grli "svoju decu" Marija priča:
- Ko nije gajio decu ne može to da razume. Ta su dobrodušnija i poslušnija deca od rođene, čovek ih zavoli kao svoju. Sa njima postupamo kao sa rođenima, nema razlike, a oni moju biološku decu zovu braćom i sestrama. I danas je tako kada su neki već odrasli ljudi. Imam "ćerke" koje su se udale u susedna sela, a njihova deca me zovu ''nano'' isto kao i moji rođeni unuci.

Roditelji

Među decom smeštenom u hraniteljskim porodicama ima i onih koja imaju jednog ili oba biološka roditelja. Tad Centar radi na njihovom povezivanju i ako postoje uslovi vraća ih u pravu porodicu. Bilo je slučajeva da roditelji posle kontakata preuzmu svoju decu i nastave uspešno da se brinu o njima ali i onih sa kojima su takvi pokušaju propali.

Marija je među prvima uzela decu preko lozničkog Centra za socijalni rad, među kojima je bilo i beba, othranjivala je jednu od 15 dana. Udomljavala je i majke sa bebama koje su kod nje bile neko vreme pa otišle dalje. Nije ni onih teških "90 - tih otpustila" decu.
- Što su jeli moji sin i kćerka jeli su i oni, ne dao Bog da bi ih odvojila. Mesecima nismo dobijali dinara, ali smo zajedno prošli mnogo i izdržali sve i svašta, seća se Marija tih dana. Mnoga od te dece su iz kuće Markovića završila fakultete, udala se, poženila ili otišla u inostranstvo. U kontaktu su i danas.

- Kada me pozovu telefonom pa pitaju: "Majka, kako si", meni srce "oće da otpadne od sreće, kaže Marija, kojoj je najteže kad dođe vreme da neko od dece ode. To joj teško pada, i treba vremena dok umine tuga. Kada ih uzmem privikavamo se jedni na druge, a posle oni zavole nas i ovu kuću kao svoju, objašnjava ova žena koja ističe pomoć Centra i resornog ministarstva u paketima i novcu, jer '' košta i škola i odeća''.
- Gajiću decu dokle god imam snage, a i sina ću zakleti da nastavi mojim putem, kaže odlučno Marija na kraju razgovora.

Jadranska Lešnica puna je sličnih priča. U porodici Krunić gajenje dece preko Centra je tradicija. Radojka Krunić sledila je majčin primer i već je podigla sedmoro dece. Krunići su prvom detetu, Draganu, koga su uzeli pre 25 godina, kada je odslužio vojsku pomogli da u selu napravi kuću, a njihov primer nije usamljen.

S. TR.


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:11h

Meštani Jadranske Lešnice već 35 godina se bave najhumanijim zanimanjem

15:40h

Reagovanje: Iz Crvenog krsta u Šapcu tvrde da su lažne optužbe delegata

16:02h

Neobično putovanje šinobusom od Pančeva do Zrenjanina zbog zatvorenog mosta na Tamišu

16:45h

Reporter "Glasa" u Kaludri na severu Crne Gore, gde ima sve manje mladih

 
 


     


FastCounter by LinkExchange