[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 2. 10. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Verske sekte i pravoslavlje (17)

Prevaranti vrebaju svakodnevno

Postavljanjem pravih pitanja vi ćete jednostavno izbeći klopku sektaša

Hristova crkva" neretko deluje kao kružok ili društvo za proučavanje biblijske literature; sekta "Porodica" (ili "Deca Božja") predstavlja se kao "Familija ljubavi"; "Dijanetika", "Narkonon", "Kriminon", "Hrabard-koledž" itd., samo su drugačiji nazivi za takozvanu Sajentološku crkvu. Ako "propovednik" kaže da nije upoznat sa tim činjenicama, zamolite ga da sazna i da vam zapiše nazive svih tih organizacija, pa mu sutradan telefonirajte. Ako vam kaže da takve organizacije ne postoje, a vi kasnije saznate da to nije tačno - eto dobrog povoda da prekinete svaki kontakt. Ako ne postavite ovo pitanje, rizikujete da ne otkrijete prevaru.

4. Ko je osnivač vaše grupe, a ukoliko nije živ, kako se zove sadašnji vrhovni rukovodilac?
Pokušajte da i ovde dobijete celovit i tačan odgovor. Nije isključena mogućnost da će "propovednik" pokušati da sakrije od vas ko je pravi vođa zajednice, pošto je njegovo ime možda iskompromitovano. Verovatno će vam odmah sve postati jasno čim čujete to ime, pa nećete žudeti za nastavkom dijaloga.

5. Ispričajte mi sve što znate o prošlosti vašeg lidera. Kakvo je njegovo obrazovanje? Da nije možda krivično gonjen? Da li je pozivanna odgovornost pred sudom? Ako jeste, zbog čega?
Veoma je važno znati da li je vođa grupe zaista onakva osoba za kakvu se izdaje.

Prvi mormon, Džozef Smit, svoju duhovnu karijeru započeo je spiritizmom i traganjem za blagom, dok je osnivač jehovističke sekte, Čarls Tejz Rasel, od svoje jedanaeste godine bio sitni bakalin. Osnivač sajentologije, L. Ron Gabard, nije završio nijedan fakultet, upropaštavao je svaki posao kojeg bi se latio, bio umešan u niz finansijskih mahinacija, štancovao naučnu fantastiku niske vrednosti za žutu štampu - sve dok nije otkrio sajentologiju!

Isto toliko je važno pitanje o kriminalnoj prošlosti osnivača sekti.
Osnivač "Unifikacione crkve", korejski preduzimač San Mjung Mun dva puta je bio pozivan na odgovornost u svojoj domovini (po nekim podacima, zbog poligamije i seeksualnih nastranosti), a 1985. bio je u američkom zatvoru. Kada se upoznate sa životom osnivača (vođe sekte, čiji je ugled obično iskompromitovan) i njegovim stilom, moći ćete da izvučete barem osnovne zaključke o tome sa kakvim poverenjem je uputno da se odnosite prema njemu.

- Na primer, ako vam sekta predlaže da pohađate predavanja o tome kako se grade uspešni i efikasni međuljudski odnosi, ne bi bilo zgoreg da se obavestite nije li se njen lider razveo već tri puta. San Mjung Mun tvrdi da je celokupna njegova delatnost usmerena na jačanje i afirmaciju mira u svetu, dok u Koreji njegov pokret poseduje fabriku za proizvodnju automatske puške M-16.

Moguće je da ni vaš sagovornik ništa ne zna o biografiji lidera svoje grupe. Tada je pogodan trenutak da ga pitate: "pa kako ste mogli da čitav svoj život posvetite čoveku o kome ništa ne znate?"

6. U šta veruje vaša grupa? Da li ona smatra da cilj opravdava sredstva? Da li postoje okolnosti u kojima je za čoveka korisno da bude obmanut?

Većina propovednika je obučena da raspaljuje znatiželju kako bi nas privukli sebi (posećivanje predavanja, gledanje filmova, učestvovanja u radu seminara). Oni znaju da će na svojoj teritoriji imati mnogo veće mogućnosti da vas potčine uticaju svoje sekte, pa zato na ulici ne govore mnogo. Ako "propovednik" odbije da izloži osnovne postavke veroučenja svoje grupe, budite sigurni da želi da nešto sakrije od vas. Svaka valjana verska organizacija u stanju je da ukratko izloži osnovne postavke svoje vere!

Ne dopuštajte da vas zavarava terminima kojima se iskazuju subjektivna ocena: "dobra", "uzvišena", "časna", itd. zamolite ga da bude što konkretniji. Ako kasnije saznate da je tumačenje koje vam je ponuđeno sadržalo značajne nedostatke i iskrivljavanja istine, imate puno moralno pravo da zahtevate od misionara da se udalji.

7. Ukoliko pristupim vašoj organizaciji, na koji način ću moći da izmenim svoj život? Da li ću morati da napustim studije ili posao, da li me očekuje obaveza da u vašu korist žrtvujem svoju ušteđevinu i svoje vlasništvo, da radi vas raskinem sve veze sa rodbinom i prijateljima?

Ako je vaš sagovornik član totalitarne sekte, on će vam najverovatnije kazati da se od vas neće zahtevati ništa ili gotovo ništa, da ćete moći i da nastavite da vodite svoj uobičajeni način života i da ćete čak uspeti da odjedanput postignete sve ono ka čemu ste već dugo težili. Kada postavite to pitanje, pažljivo pratite reakciju sagovornika. Pitajte ga čime se bavio pre nego što je pristupio sekti, a čime se bavi danas. Pokažite mu da sumnjate ako nastupi sa samoreklamiranjem - da se bavi veoma retkom profesijom ili da studira na prestižnoj visokoškolskoj ustanovi. Ponovo ga pitajte da li je članovima njegove grupe dopušteno da lažu.

Ako vam predložite da se upišete na besplatan program, što pre precizirajte da li je taj program zaista besplatan, ili biste posle početnog, uvodnog kursa morali da platite nastavak "školovanja" po cenovniku koji se povećava geometrijskom progresijom. Isto važi i za rad pod isuviše povoljnim uslovima: znajte da u svakoj piramidi bogatstvo stiče samo njen vrh.

Piše: Zoran D. Luković
Sutra: Zombi sa ispranim mozgom


vesti po rubrikama

^feljton

15:26h

Verske sekte i pravoslavlje (17)

15:40h

Moji poverljivi razgovori sa Hitlerom (19)

 


     


FastCounter by LinkExchange