[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 2. 10. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Beleške sa putovanja po Malti

Šarm davnih vremena

Maltežani su uspeli da od starih autobusa naprave izuzetnu turističku atrakciju i da ih na neki način prezentuju kao jedan od svojih zaštitnih simbola

Od surčinskog do aerodroma u La Valeti, glavnog grada Republike Malte, leti se oko dva sata. Aerodrom evropskog tipa, ali ne i veličine. I odmah iznenađenje. Čekaju vas naizgled stari autobusi, još iz perioda kada su Englezi držali ovo ostrvo. Ali, razočarenje ubrzo zamenjuje oduševljenje, jer su ti autobusi izuzetno udobni, sa klimom, koja je ovde obavezna u svakom zatvorenom prostoru. Temperature leti dostižu i preko 40 stepeni.

Maltežani su uspeli da od tih starih atobusa naprave izuzetnu turističku atrakciju i na neki način prezentuju ih kao jedan od svojih zaštitnih simbola. Na drugoj strani su čuveni malteški čamci, koji vas odvode na romantičnu vožnju kao u neka stara, davna vremena. Kad zađete u vijugave uličice, iznenadiće vas kapije na kućama, koje su zadržale kolorit Mediterana, a opet imaju dah nekog novog vremena.

Malta je država koja se prostire na tri ostrva u Sredozemnom moru, naspram Sicilije. Sačinjavaju je Malta, Gonzo i Komino, koje je nenaseljeno, u stvari na njemu živi samo jedna porodica, vlasnik tog ostrva. Celu Maltu možete obići za samo jedan dan, jer njena površina iznosi 28 kilometara kvadratnih. To je, valjda, i razlog što se gradovi ređaju jedan za drugim tako da samo njihovi stanovnici znaju u kojoj se ulici završava La Valeta, a počinje Slima ili Sent Džordž. Mađutim, smešteni uz obalu mora, uz odličan gradski prevoz, već posle dan-dva osećaćete se kao kod kuće. Sve dobro funkcioniše i osmišljeno je tako da se bez nekih većih komplikacija turista može snaći u svakom gradu.

Biznis

Duž cele obale od La Valete pa nadalje ređaju se tržni centri evropskog tipa i standarda, a bogami i cena. Da je za Maltu turizam najvažniji potvrđuju i nebrojene prodavnice suvenira sa najraznovrsnijom i vrlo osmišljenim stvarčicama za sećanje i boravak u ovoj lepoj, maloj i nadasve šarmantnoj zemlji. Posebno su lepi predmeti od stakla, koji se izrađuju u vrlo primitivnim radionicama na način kako su to njihovi preci radili. Radionice se nalaze po celom ostrvu i turisti rado odlaze da na licu mesta vide kako se sve to radi.

Naši na Malti

Malta postaje atraktivna i za ljude sa naših prostora, ali ne samo kao turistička destinacija, već mesto gde se može živeti i raditi. Oko 3.000 naših građana radi i razvija posao na Malti. Ovde su banke vrlo jake kao i njihova funta.

La Valeta je glavni grad, sazdan od starina. To je i razumljivo kada se zađe malo u istoriju. Do 8. veka Maltu su naseljavali Feničani, a onda dolaze Rimljani, a njih smenjuju Arapi, od kojih prihvataju samo jezik, ali i do danas ostaju rimokatolici. Od 1090. do 1194. ovo ostrvo su držali Norvežani, a od 1530. godine dolaze Španci, koji sa sobom donose Red čuvenih malteških vitezova, kojih, kako tvrde, danas nema. O njihovom vekovnom staništu na ovom ostrvu svedoči ogroman spomenik Ležeći vitez, koji dominira celom La Valetom.

Napoleon je 1781. godine sa svojim trupama boravio na obalama čarobnog ostrva, a onda ga 1813. preuzimaju Englezi sve do 1964.godine. Malta se tek 1974. izborila za svoju nezavisnost. Englezi su otišli, ali su ostavili deo svoje kulture i jezik koji uglavnom svi govore, kao i vožnju putevima levom stranom. Da su Englezi ovde još uvek dominantni potvrđuje i najveći broj turista iz ove zemlje, koji su kao svoj na svome.

Malta je mala zemlja, koja je sve podredila turizmu. Ima oko 380.000 stanovnika, a 365 impozantnih crkava, katedrala i drugih sakralnih objekata. Najveća katedrala posvećena Svetoj Mariji iz 1833. godine nalazi se u gradu Mosti. Tako mali prostor, a tako mnogo katedrala, objašnjava se velikom pobožnošću Maltežana. U razgovoru sa njima odmah pada u oči da su prihvatili poslovno-hladnu ljubaznost Engleza, a ipak zadržali dovoljno veliki osmeh. Turisti iz celog sveta dolaze na ovo malo ostrvo, koje je sve svoje snage usmerilo na što udobniji i interesantniji odmor. Hoteli su visoke kategorije sa svim pratećim sadržajima, uz obalu i uglavnom kamenite plaže. Ali i za to se pobrinula priroda specifično obojivši talasima uglačano kamenje u oker i žutu boju. Ono što ne može priroda, pobrinuli su se ljudi. Svi sportovi na vodi mogu se oprobati.

Inače, na ostrvima nema ni reke, ni izvora, ni jezera…voda se prerađuje iz mora, a za piće uvozi. Ali za njih to nije nikakva teškoća, je je flaširane ima na svakom koraku. Za ljubitelje dobre kapljice, uz sve moguće vrste riba, rakova i drugih morskih specijaliteta, ne sme se propustiti flaša čuvenog vina, na kojoj stoji bez izuzetka ime i prezime proizvođača.

Malta je ostrvo gde je najviša tačka 250 metara nadmorske visine.Od grada do grada vode uglavnom dobro asfaltirani putevi, a trajekti besprekorno povezuju međusobno ostrva. Od Malte do ostrva Gonzo stižete se za petnaestak minuta, i još pola sata vožnje taksijem ili autobusom do najvećeg grada na ostrvu Viktorije. I opet dominira stara tvrđava, sa koje se prostire nepregledni vidik. Kakav doživljaj da sa jednog mesta pogledom obuhvatite celu jednu državu.

Imali smo sreću da slučajno, lutajući ulicama ovog starog grada, prisustvujemo svadbi Maltežana više klase, a uostalom u Viktoriji i žive najbogatije porodice. Prava raskoš od "rols rojeva" crnih "mercedesa", dama u najelegantnijim haljinama sa obaveznim šeširima i muškaraca u svečanim frakovima. Stiče se utisak da i oni koji nisu ni približno tako bogati imaju visok standard. Na ulicama kao da ima više automobila nego ljudi. I često vrlo mnogo zabave, kao što su vatreni navijači lokalnog pobedničkog tima koji su obučeni kao za pogreb nosili kovčeg ulicama La Valete na kome je pisalo ime pobeđenog tima. Bilo je suza radosnica s jedne, ali i tuge s druge strane. Sve je delovalo kao stvarnost u prošlosti, šarm nekih davnih vremena protkanih pogledima turista sa raznih strana sveta.

GULJŠEN REUFI - PRLINČEVIĆ


vesti po rubrikama

^turistička panorama

15:11h

Beleške sa putovanja po Malti

15:24h

"Glas" u Ruanu i Živerniju, na severu Francuske

15:32h

Reporteri "Glasa" na 17. saboru narodnog stvaralaštva na Paliću

15:40h

Održan "Vino-fest" u hotelu "Interkontinental"

15:49h

U Ribarsku banju žele da investiraju Šveđani, Holanđani, Izraelci, Slovenci

15:57h

Reporter "Glasa" na Crnogorskom primorju

 


     


FastCounter by LinkExchange