[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 27. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Pauel o američkom uslovu Iračanima

Šest meseci za izradu ustava

VAŠINGTON (Tanjug) - Sjedinjene Države nameravaju da daju Iračanima rok od šest meseci da usvoje novi ustav koji bi vodio organizovanju parlamentarnih izbora u 2004 - izjavio je američki državni sekretar Kolin Pauel za "Njujork tajms".

"Želeli bismo da im (Iračanima) damo rok. Imaju šest meseci. Biće to teško ispoštovati, ali potrebno je pogurati ih", rekao je američki državni sekretar, uz napomenu da SAD ne nameravaju da izvrše transfer vlasti u Iraku pre izbora novih institucija".

Vašington namerava da "progura" izglasavanje nove rezolucije Saveta bezbednosti UN o održavanju mira u Iraku u trenutku kada mnogobrojne zemlje koje su se protivile jednostranom američkom ratu u Iraku, kao što je Francuska, zahtevaju "precizan i brz kalendar" transfera vlasti Iračanima. Pauel je, međutim, ponovio da bi brz transfer suvereniteta Iračanima samo produžio haotičnu situaciju nasilja u kojoj se nalazi Irak. Za tu situaciju i ugrožavanje bezbednosti on je optužio bivše pripadnike Baas partije i ljude privržene svrgnutom predsedniku Sadamu Huseinu.

Savet prelazne vlade u Iraku, formiran pod okriljem SAD, sastavljen je od predstavnika imenovanih posle usaglašavanja različitih iračkih strana.

Buš: Iran ne sme do nuklearnog oružja

Predsednik SAD Džordž Buš izjavio je da će se Iran suočiti sa "opštom osudom" ukoliko nastavi s programom razvoja nuklearnog oružja. Buš je rekao i da je u kontaktima sa svetskim liderima okupljenim na zasedanju Generalne skupštine UN postignuta opšta saglasnost da se Iranu ne sme dozvoliti da poseduje nuklearno oružje. Bušovi komentari usledili su nakon vesti da su inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) pronašli nove tragove obogaćenog uranijuma u Iranu. Iran je ove sedmice ponovo demantovao da raspolaže tehnologijom koja omogućava proizvodnju nuklearnog oružja, odbijajući da napusti svoj nuklearni program.


vesti po rubrikama

^svet

17:13h

Pauel o američkom uslovu Iračanima

17:22h

U Francuskoj štampan špil "najtraženijih Amerikanaca"

17:31h

Isplata odštete porodicama žrtava dramatičnih zbivanja u moskovskom pozorištu

17:43h

Objavljena imena laureata Komiteta za zaštitu novinara

      


FastCounter by LinkExchange