[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 27. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Oružari u sredu zauzeli upravnu zgradu

Oružari okončali štrajk posle dogovora sa Zoranom Živkovićem

Na noge premijeru

Odlazak u tajnosti u Gornji Milanovac. "Mir sklopljen" uz obećanje da će Vlada "dodati" za plate i da neće biti otpuštanja. Oružari se odrekli protesta

KRAGUJEVAC - Kao što je "Glas" i najavio pre nešto više od mesec dana, Upravni odbor "Namenskih proizvoda" imenovao je preksinoć pukovnika Marinka Petrovića za direktora ove fabrike. U očekivanju delegacije iz Ministarstva za privredu i privatizaciju, i zamenika ministra Dragoljuba Parezanovića, pukovnik Petrović je ipak našao vremena da za "Glas" kaže da je zadovoljan što je dobio podršku Ministarstava i ministra odbrane, a kako sam kaže, očekuje i podršku premijera. Zarade radnicima, odnosno prva polovina plata, koje su prvi put posle pet godina kasnile, isplaćena je juče. Istog dana novoimenovani direktor "Namenske" susreo se i sa ministrom Aleksandrom Vlahovićem.

Novinari iz Kragujevca, koji su proteklih desetak dana svakodnevno pratili protest radnika "Namenske", bili su nemalo iznenađeni kada je iz Gornjeg Milanovca stigla vest da je "sklopljen mir" sa premijerom Zoranom Živkovićem i da je dato obećanje da će radnici obustaviti štrajk, napustiti upravnu zgradu i da neće protestovati naredna tri meseca. Odlazak "na noge premijeru", a posle čvrstih uveravanja da na oružare niko ne može uticati, pogotovo politički, podsetio je na neke već viđene situacije, uglavnom dobro izrežirane, a tajnost koja je pratila odlazak u Gornji Milanovac, Jugoslav Ristić,predsednik sindikata oružara, objašnjava rečima:

Obično uoči izbora

Kragujevčani, na žalost, već imaju iskustvo i već je uobičajeno da uoči izbora iz najviših državnih organa stižu razna obećanja. I ovog puta, uoči izbora za predsednika republike, ponovo je stiglo jedno takvo obećanje. Ono je u mnogome slično onom koje je dato uoči prošlogodišnjih izbora za predsednika Srbije, a odnosilo se na ekskluzivni ugovor "Zastava Automobila" sa američkim biznismenom Malkolmom Briklinom. Šta je od toga realizovano, znaju ne samo građani grada sa Lepenice, već i javnost Srbije.

Dug za oružje

Premijer Zoran Živković izjavio je da vojna industrija Srbije potražuje oko milijardu dolara za ranije izvezeno naoružanje i opremu i da "samo Irak namenskoj industriji u Srbiji duguje 700 miliona dolara". Postoje ogromni dugovi nekih arapskih i nekih afričkih zemalja prema "Jugoimportu" koji je, u ime države, bio glavni trgovac oružjem. Premijer je rekao da se vojna industrija u Srbiji, pored nenaplaćenih dugova, suočava i sa "ozbiljnim nasleđenim problemima" značajno umanjenim tržištem i viskom radnika.

"Uslov da se susretnemo sa premijerom bio je da do samog susreta sve bude u tajnosti. Ono što smo tražili, a to je sufinansiranje zarada do kraja godine i odustajanje od namere otpuštanja radnika, nam je garantovano, ali to ne znači da ćemo "u miru" praviti spiskove viška zaposlenih". Eventualni višak zaposlenih može se rešavati samo kroz konverziju proizvodnog programa, zapošljavanje invalida i obezbeđivanje takvih otpremnina koje će stimulisati radnike da ih uzmu i počnu sopstveni biznis, kaže naš sagovornik.

Predsednika sindikata oružara pitali smo da li će zajedno sa metalcima izaći 30. oktobra da ruši Vladu, na šta nam je odgovorio da se to neće desiti.
- Mi ne želimo da pravimo nikome ličnu promociju i ne vidim razlog da učestvujemo na tom protestu - prokomentarisao je Ristić našu konstataciju da će Sindikat metalaca i od radnika "Namenske" tražiti da se izjasne o svom učešću na najavljenom protestu. Na ocenu da je "Glas" najavio pre izvesnog vremena ko će doći na mesto direktora umesto smenjenog Đorđa Nestorovića, Ristić je odgovorio da je "neko vidovit". Nesporno je, međutim, da višak u "Namenskoj" postoji i da problem, kako je to i sam premijer Živković izjavio u Gornjem Milanovcu, nije jednostavan. Da li će se "u mirnoj atmosferi", kako to najavljuje sindikalac oružara, rešavati problemi "Namenske" znaće se ubrzo, ali ne i kako će se reagovati uz "dato obećanje da do kraja godine nema protesta".

B. KULJANIN


vesti po rubrikama

^društvo

16:04h

Oružari okončali štrajk posle dogovora sa Zoranom Živkovićem

16:13h

Obnovu vojvođanske akademije traže propali akademici

16:22h

Republički hidrometeorološki zavod proslavio svoj dan

16:34h

Niš: Otvaranje Šestog padobranskg višeboja Vojske SCG

16:40h

Borku Vučić saslušali italijanski poslanici

16:49h

Administrativni odbor u ponedeljak odlučuje koji poslanik mora

16:57h

Naučnici "Vinče" optužuju ministra za nauku

 


     


FastCounter by LinkExchange