[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 25. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Večeras se završava 37. Bitef

"Zimska bajka", pa nagrade

"Zimska bajka" Vilijama Šekspira u režiji Mariusa Kurkinskog i izvođenju ansambla Narodnog teatra "Ivan Vazov" iz Sofije, poslednja je premijera ovogodišnjeg, 37. Bitefa. Predstava će biti izvedena u 20 sati u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Kurkinski (pravo ime Ivajlo Vasilev Stojanov) je glumac, reditelj i pop pevač. U Bugarskoj je popularni izvođač monodrama, a na ovogodišnjem novoosnovanom festivalu na Prespanskom jezeru u Makedoniji dobio je nagradu Glumac Evrope, za monodramu "San".

Režijom je počeo da se bavi 1997. godine, a njegova predstava "Male komedije" (Čehov) gostovala je na sceni Peti sprat Narodnog pozorišta prošle godine. "Zimsku bajku" je postavio ove godine, a o njoj kaže: "U "Zimskoj bajci" Šekspir će vam otkriti veliku tajnu. Florizel i Perdita će otkriti ljubav.

Mi vidimo tu ljubav koja započinje. Šekspir ne želi da mi znamo šta će se desiti s tom ljubavlju. Da li će umreti, da li će živeti - sve to nema značaja. Tajna je u tome da se, pre nego što umre, ljubav u stvari rađa. "Zimska bajka" - život je tamo negde". Predstava traje 210 minuta s pauzom od 20 minuta. Posle razgovora sa stvaraocima, u prvim jutarnjim satima, žiri bi trebalo da saopšti dobitnika Gran prija Mira Trailović.

Predsednik žirija je Pamela Hauard, reditelj i scenograf iz Velike Britanije, a članovi teatrolog i kritičar iz Litvanije Audronis Liuga, direktor Evropske pozorišne unije, reditelj i teatrolog iz Izraela Eli Malka, direktor bečkog "Teatra MBH", reditelj i glumica iz Austrije Johana Tomek, reditelj Alisa Stojanović, dramski pisac Igor Bojović i student dramaturgije Milena Bogavac.

M. J.


vesti po rubrikama

^kultura

16:04h

Večeras se završava 37. Bitef: "Zimska bajka", pa nagrade

16:12h

Beogradski sajam knjiga od 21. do 27. oktobra

16:23h

Prvi Salon knjiga u Čačku

16:31h

Kamerna opera "Madlenijanum": Nova sezona bez obnovljene sale

16:40h

Filmovi "Identitet" i "Gluplji i tuplji" u našim bioskopima

 


     


FastCounter by LinkExchange