[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 25. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Verske sekte i pravoslavlje (10)

Mladi i sekte

Neki mladići i devojke odlaze u sekte zato što su usamljeni

Nerazumevanje životnih okolnosti i okruženja čine da mladi ljudi koji nisu sigurni u sebe i svoje sposobnosti potraže odgovore i snagu u grupama koje im to "velikodušno" i na svakom koraku nude. Osim toga, neki mladići i devojke upućuju se u sekte i zato što su usamljeni, što imaju potrebu da pripadaju nekome, da budu nekome potrebni, da ih neko za nešto pita, zato što im treba duhovno utočište, pogotovo ako su emocionalno nestabilni zbog gubitka neke drage osobe ili čak zbog skoro prekinute veze.

Razočarenje u ovakvim slučajevima, mladi prenose i na celo drušvo, pogotovu zbog izraženog materijalizma i egoizma. Neretko, traže sekte koje kandidate podvrgavaju duhovnim iskustvima koja nadilaze "površnost" stvarnosti.

Posebna grupa mladih kandidata, izbegavajući probleme svakodnevice, umesto da se uhvati u koštac sa iskušenjima života, beži u sekte - uglavnom one koje nude tehnike protiv stresa, tehnike za umirenje, isceljenje... Isto tako, krizu ili neuspešno školovanje, pojedinci mogu pokušavati da reše, opet, nečim što sekte nude, a to su tečajevi za poboljšanje potencijala mozga, za bolju koncentraciju, pamćenje...Neki, koji imaju ozbiljnije dugogodišnje psihičke probleme mogu otići na nadripsihoterapeutske tečajeve koje takođe, i sve više, nude sekte. U ovom kao i u prethodna dva slučaja izlaza koji se traži, može prouzrokovati fatalne posledice po zdravlje članstva.

Isto važi i za one koji imaju želju da slede alternativne modele života, koji žele "angažovaniji" pristup budućnosti s one strane prihvaćenih predstava o životu i sreći, a ne "klasične, prevaziđene" modele.

Neke, opet, u sektu dovodi puka sklonost (karakteristična za mlade) ka avanturi, radoznalost da se proba nešto novo, da se sazna nešto misteriozno, opasno, a nedostupno ostalima.

Podložnosti sektama doprinose i opšti društveni uslovi koji stvaraju pogodno tlo za takvu prijemčivost mladih: verska neobrazovanost, kriza porodice i morala, ekonomska kriza, traženje odgovora na važna životna pitanja, suočavanje sa teškim putem samoostvarivanja i afirmacije u društvu, potraga za vlastitim identitetom, ili naprosto potreba da se bude drugačiji...

S druge strane, sekta ima spremnu strategiju, kako da dočeka i impresionira novog mladog člana, posebno kako da "reši" njegove dileme:
Strategija svake sekte počiva na strategiji o crno-beloj slici sveta koji se kreće u susret propasti, a samo dotična grupa zna način, ima recept spasenja, njeno učenje je upravo istinito, nadmoćnije od svih drugih religijskih pravaca, a čak je superiorno i u odnosu na zvanična naučna dostignuća.

To se članovima predstavlja kroz "nadčulno, nadnaučno, nadreligijsko tajno" znanje i nudi mu se kao mogućnost da nadmaše okolinu, kao šansa za ličnu afirmaciju, kao prilika za iskorak iz mase prosečnosti, rečju da pripada "duhovnoj eliti", "društvu odabranih".

S tim u vezi, učenje i tehnike neretko nude i mogućnosti podizanja mentalnih potencijala, proširenja svesti, kao i, tamo gde procene da treba, psihoterapijske sadržaje - a garant istine, uspeha i nadmoći je "prosvetljeni" vođa, guru i sl. U ovakvoj grupi potrebno je "zaslužiti uspeh". Svaka kritika - isključena je. Dakle, neophodno je bespogovorno slediti vođu, raditi za zajednicu do granica izdržljivosti, prihvatiti način mišljenja, ponašanja, novi sistem vrednosti...

To sve, postiže se preciznim i sinhronizovanim programom, svojevrsnom obukom koja podrazumeva izvršenje više instrukcija - naredbi, čiji je cilj promena psihosocijalnog i mentalnog sklopa ličnosti, a pogotovo promena identifikacionog modela i sistema vrednosti. Novopridošli je, shodno učenju i globalnom cilju sekte, shodno volji vođe, momentu, razlozima dolaska i prethodnim životnim iskustvima, kao i aktuelnoj potrebi sekte, izložen različtim uticajima.

Vidovi obrade

- Stalni grupni pritisak radi potiskivanja sumnje i otpora;
- "Bombardovanje ljubavlju" radi stvaranja osećanja pripadnosti "novoj porodici i novim prijateljima";
- Odbacivanje privatnosti i starih interesovanja;
- Odvajanje od porodice, što mladima pruža osećaj osamostaljenja;
- Deprivacija lišavanje sna, hrane, informacija, socijalnih i porodičnih veza;
- Stvaranje straha i osećanja krivice zbog grehova iz prethodnog života;
- Beskompromisna pravila.

Piše: Zoran D. Luković
Sutra: Uticaj na svest


vesti po rubrikama

^feljton

15:30h

Verske sekte i pravoslavlje (10)

15:47h

Moji poverljivi razgovori sa Hitlerom (12)

 


     


FastCounter by LinkExchange