[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 25. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Usporena obrada i isplata štediša Jugoskandika

Zapisnike nema ko da potpiše

BEOGRAD - Posle obraćanja više štediša Jugoskandika redakciji, sa pitanjem zašto ne dobijaju pozive za isplatu svoje devizne štednje, obzirom na to da je uoči svoje smene bivši guverner NBS Mlađan Dinkić izneo procenu da će do kraja leta biti završena isplata štediša Dafiment banke, a do kraja septembra- obzirom da je taj posao počeo kasnije uz dosta nesređenu dokumentaciju- i obrada štediša Jugoskandika, odgovor smo juče pokušali da nađemo u NBS.

Do zaključenja ovog broja nismo ga dobili, ali "Glas" nezvanično saznaje da se ipak radi o zastoju i da od kraja jula nijedan zapisnik o novom obrađenom predmetu za štediše Jugoskandika nije upućen iz centralne banke Nacionalnoj štedionici, koja tek nakon toga može da poziva štediše na sravnjivanje podataka i dokumentacije i zakazivanje isplate štednje.

Da podsetimo, prema podacima od 22. jula, koji su bili izneti i na oproštajnoj konferenciji za štampu bivšeg guvernera, do tog datuma bilo je obrađeno i preneto Nacionalnoj štedionici 67.000 zahteva za štediše Jugoskandika, koji su verovatno do sada i isplaćeni, ali je za obradu preostalo još oko 10.000, s tim što poznavaoci ovog posla smatraju da se ta cifra do kraja mogla uvećati eventualno na oko 15.000 zahteva. Obrada za štediše Dafiment banke bila je uglavnom završena, i do pomenutog datuma Nacionalnoj štedionici je bilo predato 103.000 obrađenih zahteva za štediše ove banke, u skladu sa čim je tekla i isplata.

Prema našim izvorima, u međuvremenu se u NBS radilo uglavnom na reklamacijama i proverama, a u centralnoj banci stoje i već obrađeni predmeti, koje nema ko da potpiše. Ranije je potpis na pomenute zapisnike o obrađenim predmetima stavljao direktor Direkcije za pravne poslove NBS. Kako " Glas" saznaje, na obradi štediša Dafiment banke i Jugoskandika svojevremeno je bilo angažovano oko 300 ljudi, kako bi se taj posao ubrzao, a sada je već polovina njih, tačnije 150, dobila otkaz, odnosno nisu im produženi ugovori, jer se uglavnom radilo o radnicima angažovanim na određeno vreme.

Da li sem ovih razloga, koji su usporili obradu i isplatu štediša Jugoskandika, postoje i drugi, nismo uspeli da saznamo. Ono što je poznato jeste činjenica da ni posle dva meseca od izbora novog guvernera i Saveta NBS još nisu izabrani viceguverneri, mada je zakonski rok za to prošao, a nisu ni postavljeni direktori nekih ključnih sektora u centralnoj banci.

B. Jager


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:10h

Verifikacija punomoćja zaoštrila svađu oko privatizacije "Knjaza Miloša"

17:18h

Zamenik ministra energetike podneo ostavku i optužio direktora EPS-a

17:26h

Aerodrom "Beograd" dobio bezbednosnu opremu

17:34h

Usporena obrada i isplata štediša Jugoskandika

17:41h

Pomoćnik ministra poljoprivrede podneo ostavku

17:50h

Uskoro prodaja akcija "Bambija"

 


     


FastCounter by LinkExchange