[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 25. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zamenik ministra energetike podneo ostavku i optužio direktora EPS-a

Gerić ostaje, ja odlazim

Ružić tražio od vlade Srbije da smeni Gerića zbog više poslovnih promašaja i pošto se to nije desilo, neće da odgovara za funkcionisanje EPS-a u predstojećoj zimi

BEOGRAD - Zamenik ministra rudarstva i energetike Srbije dr Slobodan Ružić podneo je juče neopozivu ostavku na tu funkciju, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije.

Glavni razlog za ovakvu odluku, kako je Ružić naveo u saopštenju dostavljenom Vladi, tiče se njegovog zahteva za smenu generalnog direktora EPS-a Ljubomira Gerića, koju je on tražio od Vlade Srbije, potkrepljujući svoj zahtev obimnom dokumentacijom, ali "Vlada navedenu argumentaciju nije smatrala dovoljno validnom". Uz to, kako je Ružić istakao u tom saopštenju, pogoršali su se i odnosi između Ministarstva i EPS-a, što je pretilo ugrožavanjem elektroenergetskog sistema.

Pretpostavlja se da su ovakvom razvoju događaja kumovale poslednje optužbe iz Ministarstva rudarstva i energetike upućene EPS-u i NIS-u, a u vezi sklapanja ugovora sa londonskim kompanijama "EFT" i "Interfejs" u poslovima sa mazutom i električnom energijom, u kojima se tvrdi da je država samo zbog ovog posla oštećena za više desetina miliona dolara. S druge strane, Gerić je izjavio da ove optužbe nisu tačne jer su bazirane na pretpostavci da je EPS-u bila dostupna cena uslužne prerade mazuta od 122 dolara po toni, što, prema njegovim rečima, nije tačno.

On je istakao i da je EPS tražio od ministarstava finansija i energetike da se cena mazuta umanji za iznos poreza, kao i da EPS sam preradi mazut kako ne bi neko drugi u srpskim elektranama pravio profit, ali to nije bilo odobreno, te je za EPS bilo povoljnije da napravi ugovor o uslužnoj preradi mazuta.

Gerić: Nije u redu optuživati druge

- Sve što je navedeno u saopštenju koje je potpisao Ružić, nije tačno. Nije u redu kada neko pokušava da svoje greške prikrije tako što će optuživati druge. Svoj posao radim odgovorno i stručno. Ovakva njegova izjava pretpostavlja samo da je on predstavnik nečijih interesa, koje ne mogu da dokučim, niti da razumem. Nije dobro svoju ostavku vezivati za nekog drugog. Smatram inače, da je ostavka lični čin. Takođe, mislim da je saradnja Ministarstva i EPS-a vrlo dobra, na visokom nivou, jer da nije tako, ne bi mogli toliko da uradimo. Za sve što uradimo, za svaki potez koji povučemo, tražimo njihovu saglasnost - rekao je juče za " Glas" Ljubomir Gerić, generalni direktor EPS-a.

Međutim, izgleda kao da je ova afera samo jedan deo šire priče, bar sudeći prema Ružićevim izjavama da takvi i slični poslovi nisu nikakva novina, te da je to samo nastavak uigrane šeme za uzimanje para koju organizuje grupa ljudi, tzv. "energetski lobi", jer on pominje nekoliko spornih poslovnih odluka.

Pre pismenog obaveštenja o ostavci, inače, Ružić je, prema nekim saznanjima, premijeru Srbije Zoranu Živkoviću postavio ultimatum da će, ili on sa najbližim saradnicima napustiti ministarstvo, ili će generalni direktor i čelni ljudi EPS-a biti smenjeni do 1. oktobra. Tada je Ružić navodno rekao da "ne želi da sarađuje sa lopovima" i podsetio Živkovića na svoj predlog za smenu Gerića, zasnovan na više poslovnih promašaja među kojima je naveo i najskoriji, kada je EPS pozajmio letnju energiju i preuzeo obavezu da tokom zime vrati 14 odsto više energije. Samo taj aranžman, po njegovim rečima, šteti EPS za više miliona dolara i ugrožava snabdevanje domaćih potrošača.

"Vladi Srbije sam 21. avgusta ove godine uputio predlog da se generalni direktor EPS-a razreši dužnosti. Taj predlog zasnovan je na više konkretnih odluka generalnog direktora, koje su navedene u obrazloženju, a koje su izazvale ili su mogle izazvati štete po EPS. I sada sam potpuno siguran da je svaki pojedinačni poslovni promašaj koji sam naveo, dovoljan razlog za smenu. Međutim, više nisam siguran da je reč samo o poslovnim promašajima i nekompetentnosti", ističe Ružić u obrazloženju svoje ostavke. U njemu on navodi da, kada je pisao predlog za razrešenje Gerića, nije znao da je potpuno ispravna termoelektrana "Morava" u sred zime svesno isključena, da bi se zatim sklopio novi ugovor o interventnom uvozu električne energije po višestruko većoj ceni od proizvodnih troškova naše elektrane.

"Bojim se da je ovo nešto još gore od nekompetentnosti i siguran sam da bi u najboljem interesu i EPS-a i Vlade bilo da generalni direktor EPS-a bude odmah smenjen. Međutim, Vlada Srbije nije smatrala navedenu argumentaciju dovoljno validnom za smenu, a sve niži i niži nivo saradnje Ministarstva i EPS-a, pun međusobnog nepoverenja, preti da ugrozi funkcionisanje elektroenergetskog sistema", piše Ružić u saopštenju upućenom Vladi. Ružić, takođe, podvlači da u takvim uslovima ne može da prihvati odgovornost ni za uspešno funkcionisanje EPS-a tokom predstojeće zime, ni za njegovo uspešno restrukturiranje i traži razrešenje dužnosti u najskorijem roku, do 10. oktobra ove godine.

Kako je "Glas" saznao, Ružić se dva dana pre jučerašnjeg objavljivanja ostavke, obratio i premijeru Zoranu Živkoviću, kada ga je obavestio da podnosi ostavku na mesto zamenika ministra, iako je "u javnosti čuo informacije da je kandidat za mesto ministra rudarstva i energetike Srbije", istakavši da takav predlog mora da odbije zbog nemogućnosti uspostavljanja saradnje sa sadašnjim generalnim direktorom EPS-a. U pismu Živkoviću Ružić je konstatovao: "Izgleda da neki uticajni članovi Vlade ne dele moje mišljenje i da bi smena generalnog direktora EPS-a mogla da ugrozi krhku vladajuću političku koaliciju".

A. Matić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:10h

Verifikacija punomoćja zaoštrila svađu oko privatizacije "Knjaza Miloša"

17:18h

Zamenik ministra energetike podneo ostavku i optužio direktora EPS-a

17:26h

Aerodrom "Beograd" dobio bezbednosnu opremu

17:34h

Usporena obrada i isplata štediša Jugoskandika

17:41h

Pomoćnik ministra poljoprivrede podneo ostavku

17:50h

Uskoro prodaja akcija "Bambija"

 


     


FastCounter by LinkExchange