[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 25. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Verifikacija punomoćja zaoštrila svađu oko privatizacije "Knjaza Miloša"

Rukovodstvo protiv prodaje akcija

Udruženi akcionari tvrde da je Skupština neligitimna i prete da će pokrenuti sudski spor

BEOGRAD - Sukob između većeg broja akcionara aranđelovačkog preduzeća "Knjaz Miloš", koji nameravaju da prodaju akcije preko brokerske kuće "Emisio", i Upravnog odbora, Skupštine akcionara preduzeća i ministarstva za privatizaciju oko načina privatizacije ove firme, nakon prekjučerašnje Skupštine akcionara, ulazi u završnicu.

Predstavnicima brokerske kuće "Emisio" , koji su dobili ovlašćenja 1.200 akcionara za prodaju njihovih akcija, dan pre Skupštine nije dozvoljeno da usaglase punomoćja u pravnoj službi ove firme, kao ni da prisustvuju Skupštini firme, jer se rukovodstvo fabrike uplašilo, kaže Boško Marković, menadžer brokerske kuće "Emisio", kada je videlo da "imamo punomoćja vlasnika 61.306 akcija, što čini 30 odsto od ukupnog glasačkog tela od 214.000 glasova".

Ako se ima u vidu, podvukao je Marković, da 1.000 akcionara sa 44.000 glasova nikoga nije ovlastilo da ih zastupa na Skupštini, to znači da je ona neovlašćeno upravljala većinom glasova i preduzećem, kao i da je održana Skupština neligitimna, zbog čega će akcioneri pokrenuti sudski spor.

Divac nije loš partner

Na pitanje da li bi voleo da fabrika za partnera dobije Vladu Divca, Marjanović je odgovorio da i on može da uđe u utakmicu, kao i ostali zainteresovani, među kojima su i investicioni fondovi. Marjanović kaže da je Divac interesantan zbog reklame, ali bez obzira na to i on bi morao da garantuje nivo investicija i razvojni i socijalni program, kao i kupovinu akcija od sadašnjih akcionara koji žele da ih prodaju.

Skupština akcionara je uputila pismo akcionarima u kome ih obaveštava da je stav rukovodstva, UO i Skupštine da akcije ne treba prodavati, a ako se ipak odluče na to, da to učine preko brokerske kuće "Senzal". Radenko Marjanović kaže da akcionari, koji hoće da prodaju akcije preko "Emisija", direktno ugrožavaju socijalnu sigurnost svih zaposlenih i razvoj preduzeća. Ne može 15 odsto akcionara koji su se udružili u Aktiv da ugrožava lojalne akcionare, niti da nekome navalentno kuca na vrata kako bi se uzelo punomoćje, pa mislim da neko stoji iza njih, dodao je Marjanović.

Akcije, navodi se u pismu akcionarima, ne treba prodavati bez javnog poziva od strane kompanije, a prodaja akcija preko "Senzala" omogućuje veću cenu, pa će akcionari, koji bi nekontrolisano prodavali akcije, biti odgovorni za negativne posledice. Svako opravdanje, bilo kojim socijalnim problemom, onih koji su dali nalog za prodaju izlišno je, jer treba imati na umu kako se otpuštaju radnici u firmama gde se prethodno ne definišu najbolji elementi socijalnog i razvojnog programa, a bitno je i ko će postati većinski partner, ističe se u pismu, u kojem se akcionari pozivaju da hitno povuku ovlašćenja za prodaju akcija.

Država će uskoro prelomiti

Aleksandar Vlahović, ministar za privatizaciju, juče pre podne još nije dobio zvaničnu informaciju o tome šta se događalo na Skupštini i prilikom verifikacije punomoćja u pravnoj službi preduzeća, ali je naglasio da polemika neće još dugo trajati. Država ostaje na prvobitnom stanovištu da "Knjazu Milošu" treba strateški partner i to će uskoro biti rešeno, dodao je Vlahović.

Marjanović je juče, na pitanje da li će rukovodstvo i organi upravljanja ostati uporni pri stavu da su isključivo za dokapitalizaciju, odgovorio da su formirali delegaciju za pregovore sa ministarstvom za privatizaciju koje ostaje pri stavu da "Knjaz Miloš" treba da dobije strateškog partnera. "Ukrstićemo argumente i verujem da ćemo izabrati najbolju opciju", rekao je Marjanović i odbacio tvrdnju da akcionarima koji prodaju akcije preti otkazima, tvrdeći da je netačno da se rukovodstvo ove fabrike boji da će izborom strateškog partnera izgubiti funkcije.

Marjanović kaže da je zbrka nastala kada je brokerska kuća "Emisio" počela da prikuplja naloge za prodaju akcija, iako je u julu obećala da to neće činiti dok se ne raspiše tender. Objašnjenja radi, "Emisio" može ponuditi paket akcija na prodaju zajedno sa državnim iz Akcijskog fonda, što bi činilo većinski paket i onaj ko bi ga kupio postao bi strateški partner i upravljač firmom. Država bi na taj način dobila više para za budžet, ali rukovodstvo to ne interesuje, već želi da dokapitalizacijom dobije manjinskog vlasnika i više para za firmu.

Tvrdnje Marjanovića da se ne vrši pritisak na akcionare koji su dali naloge za prodaju demantuje dopis Aktiva penzionera u kome se navodi da je direktor Marjanović obećao vlasniku akcija Jovanu Petroviću isplatu troškova lečenja i operacije ako povuče nalog za prodaju akcija, a ima još dosta sličnih slučajeva.

S. Jovičić


vesti po rubrikama

^ekonomija

17:10h

Verifikacija punomoćja zaoštrila svađu oko privatizacije "Knjaza Miloša"

17:18h

Zamenik ministra energetike podneo ostavku i optužio direktora EPS-a

17:26h

Aerodrom "Beograd" dobio bezbednosnu opremu

17:34h

Usporena obrada i isplata štediša Jugoskandika

17:41h

Pomoćnik ministra poljoprivrede podneo ostavku

17:50h

Uskoro prodaja akcija "Bambija"

 


     


FastCounter by LinkExchange