[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Četvrtak, 25. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Milenko Smiljanić, posle razgovora s premijerom

Hvala na kafi, moraćemo na ulicu

Premijer Živković "ne da" ministra za rad, a otpuštanja mora biti

BEOGRAD - Milenko Smiljanić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, izjavio je juče da je predsedništvo ovog sindikata na poslednjoj sednici donelo odluku da nastavi sa protestnim aktivnostima i da, ukoliko se Vlada Srbije ogluši o njihove zahteve, organizuju veliki protest u Beogradu oko 20. oktobra. Osnovni zahtev s tog skupa bio bi ostavka Vlade i vanredni parlamentarni izbori.

- Obavili smo razgovore i sa sindikatima EPS-a i PTT-a koji imaju slične zahteve, a ovih dana bi trebalo da čujemo i šta o tome misli Branislav Čanak, predsednik "Nezavisnosti". Želimo da potpišemo deklaraciju o zajedničkom delovanju sindikata, jer bi to bilo ohrabrujuće za radnike - rekao je Smiljanić, na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

On je dodao i da je bilo predloga da se prestane sa sindikalnim aktivnostima, ali se od tog odustalo posle razgovora sa premijerom, kojim su sindikalci, dodaje Smiljanić, bili zaprepašćeni.

"Nezavisnost " čeka poziv

Branislav Čanak, predsednik UGS "Nezavisnost" prokomentarisao je juče za "Glas" da, u vezi sa organizovanjem velikog protesta i zahtevima za smenom Vlade i raspisivanjem parlamentarnih izbora, lično nema ništa protiv, ali će o tome u svakom slučaju odlučiti organi ovog sindikata. Ovaj sindikat će, kako kaže Čanak, u svakom slučaju sačekati da im se zvanično obrati Samostalni sindikat i onda na osnovu tog poziva doneti odluku.

- Smena ministra za rad n dolazi u obzir, poručio je Živković i o tome nema razgovora do isteka mandata. Pitanje otpuštanja radnika prokomentarisao je rečima "Tako je u svakom društvu, pa šta". Tražili smo mu, zatim, da su se suoči sa rukovodiocima industrijskih sindikata, gde su najveći problemi, ali ni tu nismo ništa postigli. Na kraju sam se zahvalio na kafi i rekao da ćemo morati da izađemo na ulicu, na šta je Živković rekao, ne znam da li u šali, "ako izvedete 50.000 ljudi Vlada će podneti ostavku". Ja sam rekao u redu, a on je rekao da mi to ne možemo - rekao je Smiljanić.

Govoreći o "lošoj privatizaciji", Smiljanić je naveo juče i primer "Elektrona" iz Kikinde , koja je, kako on kaže, "falš privatizovana". Naime, ovo preduzeće je prodato na aukciji u junu i od tada radnici nisu dobili nijednu platu, iako je to bilo predviđeno kolektivnim ugovorima. Laslo Pastor, predsednik sindikalne organizacije u ovom preduzeću, rekao je juče da je zbog ovakve situacije devetoro radnika bilo u štrajku glađu, a Branislav Vrebalov, pretio je da će se spaliti, od čega je odvraćen posle Smiljanićeve posete.

- Novi vlasnik Benjo Janoš ne planira ni da ulaže pare u našu firmu već želi da je pretvori u stovarište pića. Tražili smo od Agencije za privatizaciju raskidanje kupoprodajnog ugovora, a oni su nam rekli da ne vide razlog za to, iako nije ispoštovan sporazum o dinamici isplate zarada. Mi nismo protiv privatizacije, ali smo za to da dođe gazda sa novcem, biznis planom i željom da firma napreduje - izjavio je Pastor.

D. Stanimirović


vesti po rubrikama

^društvo

16:10h

Oružari zauzeli Upravnu zgradu

16:17h

Na BU traže povećanje minimalca za 50 odsto

16:26h

Radnici "Heldmajer Zastave" odustali od blokade

16:34h

Poslovnik o radu sudova: Stop minićima i farmerkama

16:44h

Iz Fonda PIO: Od sutra penzije i to uvećane

16:53h

Niški lekari u Kongu

17:01h

Smiljanić posle razgovora s premijerom: Hvala na kafi, moraćemo na ulicu

17:12h

Saša Perović iz RZZO o optužbama na račun novčanih tokova kroz ovu instituciju

 


     


FastCounter by LinkExchange