[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 20. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Amerikancima se predao bivši irački ministar odbrane

Špil se popunjava

Sultan Hašim Ahmed 27. na spisku 55 najtraženijih pripadnika Sadamovog režima. Tri američka vojnika ubijena u zasedi kod Tikrita

BAGDAD (Tanjug, Beta-AP) - Bivši irački ministar odbrane Sultan Hašim Ahmed predao se američkim snagama u Mosulu, na severu Iraka, saopštio je predstavnik lokalne organizacije za ljudska prava Davud Bagistani.

Bagistani, koji je posredovao u pregovorima oko Ahmedove predaje, izjavio je da se bivši irački ministar, 27. na američkom spisku 55 najtraženijih funkcionera bivšeg režima, posle višenedeljnih pregovora predao general-majoru Dejvidu Petrejusu, zaduženom za severni deo Iraka, a ta akcija je izvedena u koordinaciji sa Demokratskom partijom Kurdistana.

Bagistani je rekao da je američka vojska obećala da će Ahmedovo ime skinuti sa liste 55 najtraženijih Iračana što znači da će izbeći neograničen pritvor i moguće suđenje. "Verujemo u to obećanje", rekao je Bagistani.

Pre i tokom američkog rata bilo je izveštaja protiv Iraka da Ahmed sarađuje s Vašingtonom. Ti izveštaji nikada nisu potvrđeni.
Specijalni tretman za Ahmeda mogao bi biti još jedan u nizu napora da se izađe na kraj s gerilskim napadima koji uzimaju danak među američkim vojnicima. Veruje se, naime, da je najveći deo napadača proizašao iz bivše iračke armije; dobar tretman njihovog bivšeg komandanta možda bi mogao da ih navede da polože oružje.

Ahmed je bio na 27. mestu među 55 najtraženijih Iračana. S te liste dosad je uhapšeno 38 ljudi, dok ih je 14 još na slobodi. Trojica su mrtvi, ili se veruje da su mrtvi.

Inače, tri američka vojnika su poginula, a dvojica su ranjena u preksinoćnom napadu iz vatrenog oružja u selu Al Udža, osam kilometara južno od Tikrita, rodnog mesta svrgnutog iračkog lidera Sadama Huseina. "Oni su pretraživali lokaciju na kojoj su navodno bili sakriveni minobacači kada su napadnuti iz zasede", izjavio je narednik Vernon O'Donel.


vesti po rubrikama

^svet

17:13h

Amerikancima se predao bivši irački ministar odbrane

17:21h

Komemoracija povodom tragične smrti švedske ministarke

17:30h

Danas u Berlinu susret Šredera, Širaka i Blera

17:39h

Poraz laburista na dopunskim izborima u severnom Londonu

17:45h

Istraga o padu ruskog strateškog bombardera

23:45h

Najmanje 15 osoba žrtve "Izabele" u Americi

23:55h

Bagdad: Tri žrtve eksplozije

00:15h

Grčka: Poginula dva rudara

      


FastCounter by LinkExchange