[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 20. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Šarunas Jasikevičiju, momak koji je zavladao evropskom košarkom

O NBA mislim isto što i
moj prijatelj Bodiroga

Kralj košarkaške sezone iza nas, koja se završila Evropskim prvenstvom u Švedskoj, zove se Šarunas Jasikevičijus. Plejmejker koji je predvodio litvansku reprezentaciju do zlata na Evrobasketu, pre nego što je osvojio kontinent sa nacionalnim timom, pokorio ga je i sa klubom, Barselonom, sa kojom je osvojio sva tri takmičenja u kojima je učestvovao (prvenstvo, kup i Evroligu).

Ono što je Marko Jarić uradio pre dve, Jasikevičijus je uradio ove godine.
- Čini mi se kao da je lakše bilo osvojiti zlato na Evropskom prvenstvu, nego prolaziti kroz sve što se sada događa u Litvaniji - izjavio je Jasikevičijus u intervjuu za zvaničnu internet prezentaciju Evrolige. - Šalim se, naravno, jer u pitanju je sladak i srećan umor. Ponosni smo kada vidimo koliko je ljudi širom zemlje srećno zbog naše pobede. To je poseban osećaj u posebnoj zemlji, u kojoj je košarka sport broj jedan, daleko ispred ostalih sportova.

Da li ste na početku sezone mogli da pretpostavite da ćete osvojiti četiri titule ove godine?
- Ako već pričamo o te četiri titule, moram da podsetim da sam imao sreće da radim sa dva sjajna trenera: Svetislavom Pešićem u Barseloni i Antanasom Sireikom u nacionalnom timu, plus 22 odlična saigrača u obe ekipe. Bez svih njih, danas ne bih imao četiri titule.

Da li su Pešić i Sireika najznačajniji treneri u Vašoj karijeri?
- Da, zo sa Zmagom Sagadinom. Tokom sezone koju sam proveo u Olimpiji iz Ljubljane, mnogo sam naučio od Zmaga.

Kako ste počeli da trenirate košarku?
- Mene su naveli neki porazi Žalgirisa od moskovskog CSKA u finalima sovjetske lige, dok je sve to bila jedna država. Za nas Litvance, a ima nas tri miliona, uvek je bio poseban osećaj pobediti CSKA, koji je predstavljao svu moć velike, zajedničke države sa 250 miliona stanovnika. Obećao sam sebi da ću postati dobar košarkaš, da bih mogao da se borim protiv ruske hegemonije.

Ko Vam je bio idol u detinjstvu?
- Sabonis. I ne samo moj, već svih Litvanaca, koji ga obožavaju. On je mnogo uradio za košarku u našoj zemlji. Izvan Litvanije, stvarno mi se dopadao Dražen Petrović. Mrzeo sam ga kada je davao sve one koševe protiv Žalgirisa, ali bio je veliki igrač.

Letos ste iz Barselone prešli u u Makabi. Zašto baš tamo?
- Zato što je to veliki klub, sa dugom tradicijom i velikom ljubavlju prema košarci, kao u Litvaniji. Priznajem da sam imao neke ponude koje bi mi donele mnogo više para, ali nisam hteo da potpišem ugovor samo zbog novca. Makabi je moj novi izazov.

Da li razmišljate o NBA ligi?
- To mi nije preokupacija u ovom trenutku. U Barseloni, često sam o tome pričao sa mojim prijateljem Dejanom Bodirogom, najboljim evropskim košarkašem. On ima istu filozofiju za NBA: Ako se jednom dogodi, lepo, ako se ne dogodi, i to je u redu. Zadovoljan sam svojom ulogom u evropskoj košarci.


vesti po rubrikama

^sport

15:30h

ESPN predstavlja rivale američkog drim-tima na OI

15:45h

Šarunas Jasikevičiju, momak koji je zavladao evropskom košarkom

15:55h

LA policija sprečila novi zločin

 


     


FastCounter by LinkExchange