[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 20. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Smenjen direktor novosadskog Kliničkog centra

Politički nepodoban?

NOVI SAD - Dosadašnji direktor Kliničkog centra u Novom Sadu dr Pavle Milošević i njegovi saradnici odbacili su obrazloženje odluke o Miloševićevoj smeni, koju je prošle nedelje donela Pokrajinska vlada. Oni tvrde da "poboljšanje funkcionisanja KC-a", kako je navedeno, nikako ne može biti razlog za smenu, pošto je dosadašnja uprava odlično radila, dok krivicu za lošu komunikaciji na relaciji KC-PIV isključivo snose pokrajinske vlasti.

"Obim usluga koje Klinički centar sada pruža, veći je za 81 odsto nego pre dve godine, nabavne cene medicinskog materijala smo smanjili čak i za 250 odsto, ukinute su kompenzacije, ukinute naplatu elektivnog operativnog programa, kompletirana nabavka lekova, vraćen je veliki deo starih dugova a gubitak u prošloj godini od 23 miliona dinara je napravljen samo po osnovu kamate za dugove iz ranijeg perioda, realizovali smo i niz projekata na poboljšanju uslova i bezbednosti rada u Kliničkom centru... Svi pokazatelji o našem radu, uverljivo demantuju navode iz obrazloženja odluke o mojoj smeni", smatra Milošević.

Nova uprava

Novi v.d. direktor Kliničkog centra dr Dragomir Damjanov, inače član Demokratske stranke, prema važećim propisima ne može biti imenovan i za redovnog direktora, pošto se za to mesto traži i zvanje nastavnika na medicinskom fakultetu, koje dr Damjanov nema. V.D. direktor će najverovatnije odmah morati da imenuje kompletnu novu upravu Centra, pošto su dosašanji članovi uprave, koji su sarađivali sa dr Miloševićem, najavili, ili već podneli, neopozive ostavke.

On kaže da je pre nešto više od dve godine izabran za direktora na predlog vojvođanskog DOS-a (predlagač bila Demokratska alternativa, a podršku dala i DSS ), mada nije član ni jedne stranke, dok je PIV predlagalo svog kandidata. Od tada pokrajinske vlasti praktično nisu ni komunicirale sa upravom KC-a, što se vidi i iz činjenice da pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Dušan Božić, premda je i sam zaposlen u Centru, nikada nije zvanično posetio ovu ustanovu.

"Komunikacije nije bilo, tako da se nismo mogli ni sukobiti oko nečega, a ako pokrajinski ministar za zdravstvo nikada ne poseti najznačajniju zdravstvenu ustanovu u Vojvodini, a to novosadski KC svakako jeste, onda je jasno kakav smo tretman imali u pokrajinskim organima. O tome svedoči i činjenica da je Pokrajina, koja je naš osnivač, u finansiranju ove ustanove u 2002. godini učestvovala sa 7,72 promila od onog koliko nam je prebacio Fond za zdravstvo, a da je ove godine to učešće "skočilo" na čitavih 1,03 odsto", navodi Milošević.

Dosadašnji direktor KC-a otkriva da mu je resorni pokrajinski sekretar nudio nagodbu, prema kojoj bi Milošević podneo ostavku, a zauzvrat bi bila povučena optužnica za zloupotrebu službenog položaja (navodno je protivzakonito isplaćivao veće plate upravnicima klinika i drugim izabranim licima), koju je protiv njega podnelo Okružno tužilaštvo.

"Naravno da sam odbio takvu ponudu, jer nema ni govora o zloupotrebi položaja. To je potvrdio veštak kojeg je angažovao istražni sudija, sve nadležne inspekcije i sam direktor Fonda za zdravstvo Mijat Savić, koji je u zvaničnom dopisu obavestio tužilaštvo da nisam oštetio Fond. Optužnica je pravni nonsens, jer Tužilaštvo tvrdi da sam oštetio Fond, a Fond kaže da nisam", objašnjava Milošević.

R. Kukobat


vesti po rubrikama

^Srbija

15:22h

Smenjen direktor novosadskog Kliničkog centra

15:30h

Niš: Rasplet afere nastale kupovinom klavira "Stenvej"

15:38h

U nedelju se u Priboju održavaju opšti lokalni izbori

15:43h

Požarevac: Upravni odbor JP "Reč naroda" zasedao tajno

15:51h

Kragujevac: Iz Hristovih očiju na raspeću u crkvi Svetog Save tekle suze tri dana

16:00h

Kruševac: Poklon iz Italije za invalide ni posle dve godine nije uručen

16:10h

Kapije užičke pijace juče ujutru osvanule blokirane i vezane lancima

16:17h

Spor Reformista Vojvodine i "Čistoće"

 
 


     


FastCounter by LinkExchange