[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 20. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


U Minhenu danas počinje "Oktoberfest" - najveća svetska smotra piva

Pod šatrama šest miliona pivopija

Pet miliona litara piva, nešto više od 400.000 komada kobasica, osamdesetak volova na ražnju i nepregledan niz "um-pa-pa orkestara" spremno čekaju otvaranje najvećeg pivskog slavlja na svetu…

Minhen danas po 170. put širom otvara pivsku burad, koja će u vrlo kratkom roku nestati pod nepcima nekoliko miliona posetilaca. Tačnije, ove godine organizatori "Oktoberfesta" očekuju da će se čak šest miliona poštovalaca piva sa svih strana sveta sliti na manifestaciju koja je u prošlosti bila zamišljena kao svadbeno slavlje.

- Specijalna stvar u vezi sa Wiesnom (a to na bavarskom dijalektu označava mesto gde se održava "Oktoberfest") je što je to istovremeno i festival građana Minhena i internacionalni događaj. Wiesn pamti svoju tradiciju, ali je isto tako otvoren prema novom, rekla je portparol "Oktoberfesta" Gabriela Papke.

Za vreme "Oktoberfesta" osiguranje će biti u punoj pripravnosti, pogotovo što je nemačka policija pre nekoliko dana otkrila da je jedna neonacistička grupa planirala da postavi bombu na otvaranju jevrejskog centra u Minhenu. Osumnjičeni su u brzoj policijskoj akciji privedeni, ali uprkos tome, ove godine će svi pivski šatori biti opremljeni kamerama a čuvaće ih i masa policajaca. Još je sveže sećanje na tragičan događaj iz 1980. kada je u eksploziji bombe, koju su podmetnuli desničarski ekstremisti, na "Oktoberfestu" ubijeno trinaest ljudi.

Brda smeća

Broj zaposlenih: 12.000 ljudi.
Broj sedećih mesta u halama: 94.000 .
Potrošnja struje: 2,3 miliona KW (količina koju četvoročlana porodica potroši za 52 godine).
Količina smeća: 900 tona
Broj toaleta: 1.440 i 17 za invalide

Organizatori tvrde da ove godine veseli pijanci svih zemalja mogu potpuno mirno i sigurno ispijati svoje omiljeno piće. Po prvi put u 34 godine, cena piva, koja inače raste za vreme "Oktoberfesta", ovog puta će ostati ista - 6,80 evra.

Prošle godine je čak 5,9 miliona pivoljubaca ispunilo 14 ogromnih šatora u kojima su 'ubili' oko šest miliona litara piva - znači, po osobi oko litar piva, ne računajući decu, lečene alkoholičare, spretne kradljivce i slične tipove. Glavna minhenska fešta započinje sa radom danas tačno u podne, kada se čekićem otvara prvo bure piva, uz uzvik: 'O zapft is!' (Bure je načeto!).

Inače, u poslednjih nekoliko godina "Oktoberfest" se pokušava okrenuti ka potrebama obične nemačke porodice - dve dečje 'oaze' zadržaće decu daleko od pivskih čaša, a stanice za hitnu pomoć, koje su po prvi put postavljene ove godine, nudiće smeštaj i terapiju za žene i devojke koje pretrpe inače vrlo učestala silovanja, napadanja i vređanja. Organizacija "Vumens grup" tvrdi kako svake godine dobiju nekoliko desetina prijava o silovanju za vreme pivske euforije.

Stradali volovi

Prošlogodišnji "Oktoberfest" u brojkama izgleda ovako:
Posetioci: 5,9 miliona
Pivo: 5.761.400 litara i 1.004.000 litara bezalkoholnog piva.
Vino: 26.185 litara
Šampanjac: 22.289 boca
Kafa, čaj: 217.903 šoljice.
Pilići: 459.259 komada
Kobasice: 219.405 komada.
Riba: 23.800 kilograma.
Svinjske kolenice: 58.746 komada.
Volovi: 87 komada.

Prvi "Oktoberfest" je održan 1810. i označio je slavlje bračne veze između bavarskog princa i budućeg kralja Ludviga I i princeze Tereze, po kojoj su nazvani parkovi u kojima se nalaze prostrani šatori.

"Oktoberfest" traje do 5. oktobra, a kroz istoriju je bio otkazan 24 puta - što zbog rata, što zbog kolere. U šatorima se toči nekoliko vrsta piva, a uglavnom su to lageri specijalne podvrste koja se zove "oktoberfest- marcen" i toči se samo u okviru minhenske fešte. Stanovnicima Minhena i bavarske regije "Oktoberfest" znači i veliki priliv dobiti - u samo petnaestak dana pivopije iskeširaju i do 700 miliona evra, od čega 225 miliona za hranu i piće.

Ono što većinu pivopija privlači "Oktoberfestu" jesu i slavne bavarske konobarice zavidne zapremine. One imaju između 18 i 80 (!!!) godina, radni dan im je neograničen (koliko izdrže), a odjednom nose i po 10 krigli piva od litre. Svetski rekord u količini nošenih krigli kroz gužvu i paru alkoholnih gasova drži nekadašnja konobarica sa "Oktoberfesta" koja je uspela da odjednom ponese 22 krigle od pola litre piva.

Priredio: Z. Prijović


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:21h

U Minhenu danas počinje "Oktoberfest" - najveća svetska smotra piva

17:50h

Arheološka istraživanja na Savi kod Sremske Mitrovice u punom jeku

18:21h

Matematičar Mark Abrahams već 12 godina dodeljuje nagrade za beskorisne izume

18:49h

Neobičan sudski spor poljoprivrednika Đorđa Đorđevića (75) iz Majilovca

 
 


     


FastCounter by LinkExchange