[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 20. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Verske sekte i pravoslavlje (4)

Zla volja ljudi gomila otrov

Poslednjih godina Srbija je nažalost "iznedrila" na stotine samozvanih proroka, magova, astrologa, gatara, vidovnjaka...

Pružimo im zato mogućnost, od malih nogu, unosimo u njihova čista srca božansku istinu, ljubav, milosrđe, pravdu, čovekoljublje... Hranimo ih ranom besmrtnosti. Učeći ih večnim, neprolaznim vrednostima, usmerimo im kriterijume, osposobimo ih da izgrade sebi prioritete, da znaju šta je važno, suštinski i smisaono, u životu. Gajeći zdravu duhovnost u sebi na takav način pospešujemo zrelost u njima i činimo da se sa životnim problemima lakše nose.

Učimo ih Božanskom jeziku, jeziku ljubavi, jeziku čiste savesti, jeziku pravde i istine sa kojim se postižu bolje i trajnije veze, bratski odnosi, trajniji mir i dobra volja među ljudima. Učimo ih dakle, vrlinama, pokazujući im to svojim delom. Uputimo se i mi zdravoj duhovnosti (ako već nismo), nikad nije kasno, ako ni zbog čega drugog, da bismo bar njih sačuvali od instant religioznosti.

Blaženi Jeronim poručuje majkama: "Majko, ti si dužna da budeš učiteljica svoje dece, ni kod tebe ni kod oca, deca ne treba da ide ništa što je poročno". Gospod je rekao: "Ostavite decu i ne zabranjujte im da dolaze, jer je takvih Carstvo nebesko" (Mat. 19,14).

8. Ne postoji nikakva univerzalna energija, nikakvo izmišljeno božanstvo, univerzalna mudrost, nadnauka, nadfilozofija, kosmička inteligencija, u ime koje bi i površni poznavalac religije činio krađe, prevare, podvale, a pogotovu ne bi poverovao, sledio niti se lažno predstavljao, proklamujući sebe za kakvog iscelitelja, vidovnjaka, proroka...

Sv. apostol Pavle upozorava: "Čuvajte se da vas ko ne zarobi filosofijom i praznom prevarom, po kazivanju čovečijem, po nauci sveta, a ne po Hristu" (Kološanima 2,8).

Hristos upozorava: "Ako vam ko reče: evo ga u pustinji, ne izlazite: evo ga u sobama, ne verujte" (Mat. 24, 23, 26). Govoreći tako o Svom Drugom i slavnom dolasku, On opominje na lažne hristose i lažne proroke i antihrista, da neko ne bi zalutao i potčinio se ovom poslednjem.

Poslednjih godina Srbija je nažalost "iznedrila" na stotine samozvanih proroka, magova, astrologa, gatara, vidovnjaka, predskazivača, čarobnjaka, projektanata raznih spasonosnih krstova, kvadrata, krugova, amajlija, raznih estradnih turbo-prepodobnika, svakojakih klovnova, manekena našeg opšteg vrednosnog i kulturnoobrazovnog pada. To je u toj meri izraženo da se broj T stanica koje su uvele u svoj program emisije tipa "evo TV-bloka s tri proroka" ili "top lista satanista", popeo sa četiri početkom devedesetih na šest, a broj časopisa na jedanaest. Dok je god komercijalno to će postojati i u medijima, a biće komercijalno dok bude praznoverja.

Praznoverje će vladati dok ne preovlada istinska autentična vera, ali i saznanje da su mnogi duševnim zdravljem ili životom platili terapije ovih "stručnjaka".

Jevreji kažu: "Ćerka ocu briga doveka. Od brige za nju ne spava noću, dok je malena da je ne zavedu, kad se zadevojči da se ne razbludi, kad sazri hoćeli se udati, kad se uda hoće li decu roditi, kad ostari da se oda vračanju."

Ponovimo još jednom reči Gospoda: "Neće svaki koji mi govori: Gospode, Gospode, ući u Carstvo Nebesko; no onaj koji čini po volji Oca mojega koji je na nebesima. Mnogi će reći meni u onaj dan: Gospode, Gospode, nismo li u ime Tvoje prorokovali i Tvojim imenom đavole izgonili, i Tvojim imenom mnoga čudesa tvorili? I tada ću im reći javno: nikad vas nisam znao; idite od mene vi koji činite bezakonja" (Mat. 7,21-23).
9. Veronauka nas upućuje na čovekoljublje i uči da budemo tolerantni u odnosu na druge ljude.

Sabiraj dobru volju za ljude

Vladika Nikolaj kaže:
Staraj se iznad svega, da čistiš sebe od zle volje prema ljudima. Jer gomilajući zlu volju prema ljudima gomilaš otrov, koji će te tebe pre ili posle, uništiti kao čoveka. Staraj se da sabiraš dobru volju prema ljudima. Stegni suvu drenovinu svoje duše i uvek ćeš moći iscediti dobar razlog da neprijateljima oprostiš i na kraju ih pobediš svojom dobrom voljom. Ne dozvoli da sunce bude plemenitije od tebe i da ono može obasjavati i dobre i zle, a ti da ne možeš zračiti dobrom voljom i prema prijateljima i prema neprijateljima.

Sveti Jovan Lestvičnik kaže: Srditost je znak velike gordosti... Video sam trojicu monaha koji su u isto vreme pretrpeli uvredu iste vrste. Prvi se uvredio, ali je oćutao. Drugi se obradovao sebe radi, a ožalostio zbog onog koji mu je naneo uvredu. Treći, zamislivši štetu koju je bližnji tako samom sebi naneo, zaplaka vrelim suzama.

Strog prema sebi

Hrišćanstvo jeste dovelo čoveka do najvišeg stepena ljubavi, a to je oproštaj i ljubav prema neprijatelju.
Sveto jevanđelje upućuje da čovek ljubav na delu pokazuje, da najstroži bude prema sebi:
"Ne sudite da vam se ne sudi. Zašto vidiš trn u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne osećaš" (Mat. 7,1-3). "Ne budite nikome ništa dužni osim da ljubite jedan drugog, govori apostol Pavle" (Rim. 13,8).

Navedimo i dve najveće zapovesti koje nam gospod Isus Hristos prenosi iz Starog Zaveta (Mojsije 5. knjiga 6, 5, i 3. knjiga 19, 18) i tako potvrđuje u Novom Zavetu (mat. 22, 37 i 39; Marko 12, 30 i 31):

Piše: Zoran D. Luković
Sutra: Božija zapovest: ne zaboravljajte sirotinju


vesti po rubrikama

^feljton

15:22h

Verske sekte i pravoslavlje (4)

15:41h

Moji poverljivi razgovori sa Hitlerom (7)

 


     


FastCounter by LinkExchange