[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 12. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


GLAS istražuje

Kako je viđen gest pomirenja srpskocrnogorskog i hrvatskog predsednika

Kurtoazno i/ili nonšalantno

Marović opušteniji od Mesića (Bora Kuzmanović). Sve liči na davno viđen film (Goran Danilović). Može, ali i ne mora ništa da znači (Dragan Jočić)

Seriju izvinjenja Hrvatskoj i njenom narodu otvorio je Milo Đukanović još pre tri godine, kad je kao predsednik Crne Gore u Cavtatu uputio "žaljenje za svu bol, stradanja i materijalne gubitke", a onda je njegov kolega iz DPS i predsednik SCG Svetozar Marović tu "tradiciju" nastavio i nadoknadio i ono što je "propustio" i bivši predsednik SRJ Vojislav Koštunica.

Prilikom razgovora s hrvatskim predsednikom Stjepanom Mesićem, koji je došao posle 12 godina, Marović se "izvinio u ime građana SCG za sva zla koje je bilo koji građanin SCG učinio bilo kome u Hrvatskoj". Doduše, Mesić je rekao da prihvata "simbolično izvinjenje" uputivši i sam izvinjenje svima kojima su građani Hrvatske "bilo kada naneli štetu radeći protiv zakona ili zloupotrebljavajući položaj".

Bora Kuzmanović, profesor socijalne psihologije na Filozofskom fakultetu, kaže da je "obostrano simbolično izvinjenje dobar gest"
- Tim činom je stavljena tačka na zahteve za jednostranim izvinjenjem. Pošto se Marović prvi izvinio, bilo je pitanje da li će to učiniti i Mesić, ali dobro je što je ispalo tako. Kod Marovića se primećivala nonšalancija veća nego kod Mesića, ali treba im oprostiti male nezgrapnosti - kaže Kuzmanović.

On navodi da takav gest treba uputiti na krajnje ozbiljan način, ali da ni Mesić ni Marović nisu prešli granicu koja se može smatrati neozbiljnom, i nagoveštava "različite reakcije sa obe strane".
- Sigurno će biti komentara da to nije trebalo da učine, kao, na primer, ko je dao pravo Maroviću da se izvini u ime Srbije i srpskih građana. Verujem da će Mesiću u Hrvatskoj biti zamereno. U svakom slučaju, oni su priznali da je bilo zločina i ogrešenja s obe strane. Bitno je da li je javnost spremna da to prihvati kao normalni gest sporazuma - iznosi Kuzmanović. On navodi da je Mesić, možda i svesno, uputio izvinjenje svima onima kojima su građani Hrvatske "bilo kada" naneli zlo, i da se to može odnositi i na zločine u Drugom svetskom ratu".

U ime druge države

Aleksandar Vučić, generalni sekretar SRS, veoma je zadovoljan što se Marović nije izvinio Hrvatskoj i njenim građanima u ime državne zajednice SCG.
- Rekao je da se izvinjava u ime građana Crne Gore i Srbije, ja za takvu državu ne znam. Moja zemlja se ne zove tako. Ne znam za šta se izvinjavao, verujem da nikom više neće pasti na pamet da to učini. Uopšte ne znam o čemu je Marović govorio, o 600 hiljada izbeglica... - zaključuje Vučić.

On upozorava da ovo ne treba upoređivati s izvinjenjem Vilija Branta poljskom narodu, "jer kod nas nije bilo ni nacizma ni genocida", a Brant je, kaže, imao razloga da klekne i stavi ruku na grob žrtvama nacizma.

Dragan Jočić, potpredsednik DSS-a, Mesićevo izvinjenje je ocenio kurtoaznim, uz napomenu "da može ali i ne mora ništa da znači".
- Bilo bi bolje da se sa reči pređe na dela i da se omogući hrvatskim građanima koji su izbegli u Srbiju povratak - rekao je Jočić.

Za procenu odnosa između dve zemlje i utvrđivanje krivice, navodi Jočić, biće potrebno još vremena, pa i Brant se izvinio posle 30 godina.

Za Gorana Danilovića, iz crnogorske Srpske narodne stranke, izvinjenja državnika državniku su "uvek strašno ozbiljna stvar, ali u slučaju Mesića i Marovića to je delovalo smešno"

- Razlozi za izvinjenje su zastrašujući, ali su obojica nonšalantno kazali "oprosti". Podsećam da su i jedan i drugi, nažalost, učestvovali u razbijanju SFRJ, ne žaleći je. Ni u jednoj njihovoj reči nisu se osetili žal i krivica za ono čemu su obojica doprineli - kaže Danilović, zbrajajući da je sada 2:1 u izvinjenjima za Hrbatsku. On je naglasio da bi bilo bolje da se poštuju demokratski standardi i "kod nas i u Hrvatskoj i da se vrate na svoja ognjišta ljudi rasterani "Olujom" i "Bljeskom".
- Ovo sve liči na davno viđen film - zaključuje Danilović.

Dvojica predsednika razmenila su tu strašnu reč "izvini", uz napomenu da ne treba gledati u prošlost. Ali, ne treba je ni zaboraviti.

Dragica Gavrilović


vesti po rubrikama

^tema

17:20h

"Glas" istražuje: Kako je viđen gest pomirenja srpskocrnogorskog i hrvatskog predsednika

17:30h

Reagovanja na posetu Mesića Beogradu

 


     


FastCounter by LinkExchange