[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 12. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Šef ruske diplomatije Igor Ivanov juče boravio u našoj zemlji

Neophodan dijalog
Beograda i Prištine

Ivanov je juče razgovarao sa Marovićem, Svilanovićem, Živkovićem, Mićunovićem, Koštunicom i Labusom

BEOGRAD - Ministar inostranih poslova Ruske federacije Igor Ivanov u okviru svoje balkanske turneje juče se u Beogradu sastao sa vodećim državnim funkcionerima Srbije i Crne Gore. Ivanov, koji je u Beograd doputovao preksinoć iz Sarajeva, posle razgovora sa svojim domaćinom, ministrom inostranih poslova Srbije i Crne Gore Goranom Svilanovićem, izjavio je da u odnosima ove dve države nema problema, ni različitih gledišta koji bi smetali dobrom razvoju odnosa u svim oblastima od uzajamnog interesa.

Rusija je zainteresovana da se ti odnosi grade na dugoročnim i stabilnim osnovama, rekao je Ivanov i izrazio zadovoljstvo što se u SCG "različite političke snage zalažu za razvoj odnosa sa Rusijom".

Svilanović je naglasio da postoji zajednički interes za unapređenje ekonomske saradnje, navodeći kao primer početak radova na remontu Đerdapa, razgovore o regulisanju ruskog duga i pregovore o mogućnosti većeg učešća ruskog "Lukoila" u naftnoj industriji SCG.

Protokol

Ivanov i Svilanović potpisali su juče protokol o saradnji. Ovim dokumentom definisane su redovne konsultacije ministarstava spoljnih poslova dve zemlje i teme koje će se zajednički razmatrati.

Ivanov je boravak u Beogradu iskoristio za niz susreta i razgovora, a jedna od glavnih tema bile su pripreme za predstojeće razgovore između predstavnika vlasti u Beogradu i kosovskih Albanaca. Tokom razgovora s premijerom Srbije Zoranom Živkovićem postignuta je saglasnost da je neophodno da počnu direktni razgovori između Beograda i Prištine o konkretnim pitanjima povratka raseljenih i njihove bezbednosti na Kosovu.

U razgovoru sa predsednikom Skupštine državne zajednice Dragoljubom Mićunovićem zaključeno je da je počela nova etapa u odnosima SCG i Rusije.

Juče ujutru, u prostorijama ambasade Ruske federacije, Ivanov je odvojeno razgovarao sa predsednicima Demokratske stranke Srbije i G 17 plus Vojislavom Koštunicom i Miroljubom Labusom. Iz kabineta lidera DSS-a saopšteno je da je tokom razgovora sa Koštunicom Ivanov izrazio spremnost Rusije da, kao stalna članica SB i Kontakt grupe, u sadejstvu sa EU i SAD pomogne rešavanju pitanja Kosova i Metohije. Ministar Ivanov je istakao da je za rešavanje kosovskog pitanja izuzetno važno postojanje konsenzusa političkih snaga u Srbiji i Crnoj Gori, kaže se u saopštenju.

U saopštenju G 17 plus navodi se da su Labus i Ivanov zaključili da je nakon dvogodišnjih pregovora postignut dogovor o vraćanju dugova, kao i da će posle usaglašavanja preostalih tehničkih pitanja biti otvoren put za još bolju privrednu i ekonomsku saradnju. Labus je izrazio očekivanje da će ruske firme u većoj meri učestvovati u procesu privatizacije u Srbiji, pomenuvši primer privatizacije "Beopetrola" koju je izvršio "Lukoil".

Šef ruske diplomatije otputovaće danas u Crnu Goru, gde će se sastati sa predsednikom te Republike Filipom Vujanovićem i premijerom Milom Đukanovićem. Nakon tih razgovora, Ivanov će otputovati za Ljubljanu.

Lj. Staletović i agencije


vesti po rubrikama

^politika

17:10h

Igor Ivanov juče boravio u našoj zemlji

17:20h

Čović o dijalogu s Prištinom

17:25h

Paten: Deklaracije su nevažne

17:30h

Narodni poslanici ne mogu da "vrate film" dva meseca unazad

17:40h

Da li će ponude G 17 plus i DS izazvati novu krizu u Srbiji

17:55h

Nataša Mićić pisala Kori Udovički

18:05h

G17 o neimenovanju viceguvernera: Prekršen Zakon o Narodnoj banci

18:15h

Mićunović traži od Mićićeve: Raspišite izbore za predsednika

18:20h

Dinkić: Ne pregovaramo sa DS-om

23:38h

Dijalog u inostranstvu

23:45h

Živković i Marović razgovarali s Patenom

23:55h

Batić od Mićićke traži da omogući glasanje

00:10h

Dinkić: Dok je vlade biće i afera

00:18h

Dokumentacija za Koridor 10

00:30h

Mićićka razgovarala sa Živkovićem i Udovički

00:35h

Svilanović: Nastavak pomoći

00:45h

Različito o izborima

 


     


FastCounter by LinkExchange