[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 12. 9. 2003.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Advokat Dušan Mašić, branilac bivšeg šefa DB Radeta Markovića

Tek će progovoriti

Neće tužiti istražnog sudiju Aleksandra Vujčića i zamenika tužioca jer su negirali postojanje spornog svedočenja u predmetu. Falsifikat "procureo" iz policije?

BEOGRAD - Bivši šef Državne bezbednosti Rade Marković dao je pred istražnim sudijom samo dva iskaza u prisustvu svojih branilaca Dušana Mašića i Gorana Petronijevića. Zapisnik na kome je njegov potpis odnosi se na slučaj Ivana Stambolića i pokušaj atentata na Vuka Draškovića u Budvi. Istražnom sudiji Marković je tada kratko rekao da, pošto se protiv njega vodi više postupaka, neće davati iskaz do glavnog pretresa. Tek tada, pred javnošću, reći će sve što zna, mada ne zna mnogo, potvrdio je za "Glas" njegov zastupnik Mašić.

Kriv i za sušu!

Protiv mog klijenta vodi se toliko postupaka, da nisam u stanju sve da ih nabrojim. Marković je, između ostalog, odgovoran što je celo leto Srbiju grizla suša, kao što je danas zasipa kiša. Verovatno je kriv i što je Neda Arnerić bila na letovanju u Turskoj, umesto da je grejala poslaničku stolicu. Trebalo bi ga ubiti i rešiti sve probleme ove države, revoltirano kaže Mašić, zapitavši da li jedna dnevna senzacija vredi kao ljudski život.

Iskaz pod pretnjom

Advokat Sanja Pejović najavila je da će zatražiti izdvajanje objavljenog iskaza Radomira Markovića iz postupka, jer je, kako je kazala, on uzet na nezakonit način i pod pretnjom. Marković je istražnom sudiji dao bitno drugačiji iskaz od onog datog policiji, kaže Sanja Pejović.

BETA

- Odakle je "izronilo" navodno svedočenje Markovića, ja ne znam. Pošto su istražni sudija Aleksandar Vujčić i zamenik tužioca negirali da takav iskaz postoji u predmetu (izjava RTS-u preksinoć), moguće da je medijima priča dostavljena iz policije. Moj klijent je već dve i po godine u zatvoru, za to vreme milion puta je razgovarao sa policijom. Svaki čas su dolazili kod njega i pitali ga da li zna nešto o ubistvu ovog ili onog. On je sigurno, kao njihov kolega, želeo da im pomogne i govorio im nešto što zna. Možda su oni to zloupotrebili i iskonstruisali celu priču - kaže Mašić. Advokat napominje da je Markovića u vreme "Sablje" 15 dana zaredom, bez prisustva branilaca, policija vodila iz CZ u gradski SUP.

- U svakom slučaju, iskaz bez zastupnika nije validan kao dokaz, jer policija iznuđuje iskaze. O tome se govori i piše, i nije reč samo o jednom slučaju, već o desetinama. Sutra da me uhapse, ja bih sve priznao. Pre 19 godina radio sam u policiji i spuštao se niz njihovo uže. Sve znam i zato svakom preporučujem: ako sediš u policiji više od 24 časa bez advokata, sve priznaj i ne diskutuj, iskreno je posavetovao sve buduće uhapšenike Markovićev advokat.

Mašić je rekao da neće tužiti istražnog sudiju Aleksandra Vujčića i zamenika tužioca, jer su javno priznali da sporni iskaz ne postoji u predmetu (priznanje da je Slobodan Milošević naručio likvidaciju Ivana Stambolića), ali da će "razmisliti o tužbi protiv medija u kojima su se takvi tekstovi pojavili". Dodao je i da je njegov klijent zaista zaprepašćen što posle skoro tri godine pritvora privlači toliku medijsku pažnju.

T. Kaluđerović


vesti po rubrikama

^hronika

17:42h

Advokati i porodica Milana Sarajlića iz štampe saznali da je uopšte bila istraga o torturi u policiji

17:50h

Advokat bivšeg šefa DB Radeta Markovića: Tek će progovoriti

17:59h

Poternica za Mandićem

23:30h

Policija u "Kuriru"

23:38h

Postupak protiv Ivana Lalića

 


     


FastCounter by LinkExchange