[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 12. 9. 2003.

 
 
 

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Advokati i porodica Milana Sarajlića iz štampe saznali da je uopšte bila istraga o torturi u policiji

Gleda u plafon i guta šake lekova

Kao dokaz da nije bilo mučenja, MUP navodi nalaz veštaka od 15. aprila, kada niko nije ni pominjao torturu, kaže branilac Ivan Bajazit. Toliko je propao da je čuvar za našu ćerku mislio da mu je unuka, svedoči Danica Sarajlić

BEOGRAD - Branioce bivšeg tužioca Milana Sarajlića niko nije obavestio ni da je počela niti da je okončana istraga o torturi koju je doživeo u policijskom pritvoru.

- To smo saznali iz štampe i izjave pomoćnika ministra unutrašnjih poslova Srbislava Ranđelovića, kažu za "Glas" njegovi advokati Ivan Bajazit i Željko Marović. Pozivajući se na medicinsku dokumentaciju, mišljenje sudskog veštaka od 15. aprila i izveštaj policije koja je tim povodom saslušala Sarajlića 5. septembra, Ranđelović je na konferenciji za novinare izjavio da mučenja nije bilo.

Pritužba

Advokat Marović uputio je juče Vrhovnom sudu Srbije i Ministarstvu pravde pritužbu na rad Okružnog suda u Novom Sadu, zbog brojnih propusta u slučaju Milana Sarajlića. U saopštenju prosleđenom medijima, Marović zamera sudu zbog kršenja Sarajlićevog prava na odbranu i prava na odgovarajuće lečenje. Uzrok bolesti okrivljenog nesumnjivo je, prema rečima branioca, tortura, mučenje i ucene tokom saslušanja u policijskom pritvoru u Beogradu. Način mučenja detaljno je opisan u zapisniku o saslušanju Sarajlića u istrazi, a sud je propustio da o tom krivičnom delu obavesti nadležno tužilaštvo i policiju.

- Kako je moguće da policija saslušava Sarajlića o policijskoj torturi u prisustvu lekara, umesto predsednika sudskog veća ili sudije koga on odredi? Istraga o torturi je naložena i završena, a branioci nisu obavešteni. Kao dokaz da nije bilo mučenja, Ranđelović navodi nalaz veštaka od 15. aprila, kada niko nije ni pominjao torturu. Sarajlić je kasnije govorio o psihičkom zlostavljanju, ucenama, pretnjama i mučenju strujom. Sud je tada po zakonu morao da naloži veštačenje - tvrdi Bajazit, a Marović dodaje da u slučaju Sarajlić ima previše nejasnoća.

- Kako medicinska dokumentacija, što tvrdi pomoćnik ministra Ranđelović, potvrđuje da torture nije bilo, a 5. septembra nije održan glavni pretres jer su lekari zatvorske bolnice Okružnog zatvora u Beogradu obavestili sud da Sarajlić nije sposoban da prisustvuje? U kratkoj poruci sudu, naravno, nema obrazloženja zbog čega i zašto nije sposoban - revoltirani su njegovi advokati, ističući da uspostavljena dijagnoza - depresivna simptomatologija ne znači ništa. Možda je reč o blagom poremećaju, a može da bude i neko ozbiljno oboljenje. U svakom slučaju, čovek koji pati od depresije ne može da boravi u izolaciji zatvorske bolnice, a da se očekuje njegov oporavak.

Korupcija - dva plakara

Bivši zamenik republičkog tužioca uhapšen je u akciji "Sablja" pod sumnjom da je saradnik zemunskog klana, da je primio mito u rasponu od 150.000 do milion evra, da je pustio Dejana Milenkovića Bagzija iz pritvora, a optužnica ga tereti za korupciju u pravosuđu zbog fotoaparata, ručnog sata i dva plakara.

- U pritvoru je Milan smršao 40 kg i ostario 30 godina. Dok je bio zatvoren u Beogradu, od 19. marta do 13. aprila, niko mu nije prišao, ni porodica, ni advokati. Tamo je vraćen 14. jula i sada ćerka i ja možemo da ga posećujemo dva puta nedeljno. On je sada polovina nekadašnje gromade od čoveka. Nedavno je zatvorski čuvar, ugledavši našu ćerku, upitao da li mu je to unuka došla u posetu. Tako on danas izgleda. Dvadeset i četiri časa moj muž leži i spava u zatvorskoj bolničkoj sobi, bez knjige, televizora ili novina. Gleda u plafon i guta šaku lekova dnevno. Kojih i zbog čega, ne znamo - priča njegova supruga Danica, napominjući da on želi da se vrati u novosadski zatvor, gde su prema njemu bili korektni.

- Bivši tužilac nije depresivan, on je ozbiljno bolestan i potrebna mu je odgovarajuća medicinska pomoć i lečenje na slobodi. Dva puta Vrhovni sud Srbije ukida rešenje o produžetku pritvora Okružnog suda u Novom Sadu i navodi nejasne i nedovoljne razloge. Treći put potvrđuje istu odluku novosadskog suda, iako zakonski osnov za produženje nikako ne može biti opasnost da se delo ponovi. Mi želimo javno i fer suđenje, a ono može da se održi samo ako je Sarajlić zdrav. Pretresa neće biti sve dok je bolestan, a ozdraviti neće dok je u zatvorskoj bolnici. Tako smo sada u začaranom krugu - tvrde advokati Milana Sarajlića.

TANJA KALUĐEROVIĆ


vesti po rubrikama

^hronika

17:42h

Advokati i porodica Milana Sarajlića iz štampe saznali da je uopšte bila istraga o torturi u policiji

17:50h

Advokat bivšeg šefa DB Radeta Markovića: Tek će progovoriti

17:59h

Poternica za Mandićem

23:30h

Policija u "Kuriru"

23:38h

Postupak protiv Ivana Lalića

 


     


FastCounter by LinkExchange