[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 12. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Posle vesti da će država prodati "Mitros" u bescenje

Od tri evra opštini devet dinara

SREMSKA MITROVICA - Nakon privatizacije nekoliko sremskomitrovačkih preduzeća jedino što se zna jeste da se ništa ne zna. Makar, kada je reč o radnicima i njihovoj informisanosti o tome šta će biti sa njihovom budućnošću.

Naime, kako saznajemo od Stevana Romakova, predsednika opštinskog Veća samostalnih sindikata, njihovo predsedništvo će u utorak raspravljati o ovoj zaista nezavidnoj situaciji u kojoj se nalaze mitrovačka privreda i nekoliko hiljada radnika. Sve je sporno, kaže Romakov, navodeći kao primere kupovinu, pa potom odustajanje gazde, kada je reč o "Remontu".

Ništa bolja situaciji nije ni sa "Agrosemenom", koje je i dalje u sudskom sporu. Radnici traže zaštitu zakonitosti, a situacija se toliko zakuvala da se čak i Vlada Republike Srbije "pocepala" po tom pitanju. Navodno, jedino "Provamin" posluje uspešno, a i tu je situacija kritična po radnike. Naime, nove gazde su drakonski smanjile plate zaposlenima. Od privatizacije "Mitrosa" opet, opština neće dobiti ništa. Od 3 evra, za koliko se procenjuje da će "Mitros" biti prodat, opštini će pripasti "šipak" u vrednosti od skoro 9 dinara.

Kum jedan od gazda

Jedan od članova konzorcijuma koji su kupili "Mitros" je i gospodin Dragoljub Marković, koji u nekoliko poslednjih meseci izaziva brojne nedoumice u našoj javnosti. Zarad istine, treba reći da reč je o biznismenu koji je javnosti, između ostalog, poznat kao dupli kum. Naime, reč je o čoveku koji je kumovao i pokojnom premijeru Zoranu Đinđiću i kontroverznom surčinskom biznismenu Ljubiši Buhi. No, uz sve to gospodin Marković odnedavno slovi i kao stanodavac potpredsednika Vlade Čedomira Jovanovića, koji, prema informacijama nekih opozicionih političkih stranaka, stanuje u Novim Banovcima, u vili koja je vlasništvo novopečenog gazde "Mitrosa" Dragoljuba Markovića.

"Mitros" je uz "Šećeranu" trenutno najveća rak-rana mitrovačke privrede. Nakon ponovljenog, najblaže rečeno zagonetnog tendera, informacija objavljenja u sredstvima javnog informisanja da će jedna od najpoznatijih fabrika za preradu mesa "Mitros" iz Sremske Mitrovice preći u privatne ruke, i to ne "bilo kome", nego konzorcijumu sastavljenom od zrenjaninskog mesnog prerađivača "Probekoma", beogradskog "Ce marketa", kao i "Krmivo-produkta" Dragoljuba Markovića, kontroverznog surčinskog biznismena, naišla je na podeljene reakcije i komentare. U aktuelnom rukovodstvu ove fabrike ni nakon nekoliko pokušaja da stupimo u kontakt sa njima, niko nije bio spreman da bilo šta izjavi za štampu.

Jedini dovoljno hrabar bio je prvi sindikalac Slavoljub Vićentijević.
- "Mitros" je već duže vreme praktično na kolenima, tako da u ovom trenutku mogu da kažem da je pozitivan korak u ovoj privatizaciji činjenica da će se od sada makar znati ko je gazda. Takođe, ukoliko sve bude legalno, trebalo bi da se zna i koliko će biti uloženo u investicije i socijalni program - optimista je Vićentijević, ostavljajući ipak ogradu da ne može zvanično govoriti o ceni po kojoj je prodat "Mitros". Po njegovim rečima, finansijski uslovi prodaje će biti obelodanjeni kada ugovor bude zvanično potpisan.

Vićentijević pozitivne korake u kupovini "Mitrosa" vidi i u činjenici da će u fabrici biti malo otpuštanja radnika. Navodeći činjenicu da sada ova industrija zapošljava oko 1.120 radnika, kaže da bi, prema nekim analizama, njih dve stotine bilo tehnološki višak. Ako se uzme u obzir da tokom tekuće godine njih pedesetak "po sili zakona" mora otići u penziju, broj otpuštenih će procentualno biti zanemarljiv - kaže Vićentijević. On objašnjava da, kada govori o "zanemarljivom" broju onih koji će ostati bez posla, misli da su vesti o prodaji "Mitrosa" ovim gazdama mnogo povoljnije od prvobitnih koje su se mogle čuti i po kojima su neki drugi potencijalni kupci u "Mitrosu" videli čak 500 do 600 radnika "viška".

N. Nikšić


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:20h

Apatinska pivara potpisala strateški ugovor sa kompanijom "Interbru"

16:32h

Posle vesti da će država prodati "Mitros" u bescenje

16:40h

I štediše sa Kosova do svojih deviza

16:52h

Predsednik "Lukoila": Sa "Beopetrolom" ugovor do 1. oktobra

17:01h

UO "Knjaz Miloša": Da se poveća kapital preduzeća

17:12h

Roming sa SAD

17:23h

I Radulović traži zaštitu

 


     


FastCounter by LinkExchange