[an error occurred while processing this directive] 

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Petak, 12. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Apatinska pivara potpisala strateški ugovor sa kompanijom "Interbru"

Investicija od 326,9 miliona evra

Sve ponuđene akcije belgijska firma otkupiće po ceni od 167,64 evra

BEOGRAD - Apatinska pivara i belgijska kompanija "Interbru", potpisali su juče u sali, koju je Vlada Srbije pozajmila ovim dvema kompanijama, ugovor o strateškom partnerstvu kojim će "Interbru" obezbediti 50 odsto vlasništva u ovoj domaćoj pivari, a ponudiće i otkup preostalih 50 odsto.

"Interbru" će investirati u Apatinsku pivaru ukupno 326.899.814 evra. Ova vrednost se sastoji od vrednosti dokapitalizacije od 64.899.814 evra i od 262 miliona evra za vrednost 100 odsto postojećih akcija preduzeća. "Interbru" je u obavezi da po ceni od 167,64 evra po akciji u dinarskoj protivvrednosti otkupi sve akcije koje akcionari ponude na prodaju. Ova belgijska firma se obavezala i da u narednih sedam godina investira 66 miliona evra, a u marketing u narednih pet godina 34 miliona evra.

Premijer Zoran Živković je istakao da je ovo "dobar ugovor najbolje srpske pivare koja je pokazala da se ne plaši globalizacije, jer novi vlasnik neće da uništi proizvodnju, već će je podići na viši nivo". Investicija će omogućiti i zapošljavanje novih radnika, a ugovor je dokaz da ne treba da se plaše ni oni koji ovih dana dižu buku iz straha da će se povezivanjem sa stranim kompanijama izgubiti identitet, dodao je Živković i preporučio ljubiteljima piva "jelen" i "pils lajt" da ga piju i proveravaju kvalitet i nakon ulaska "Interbrua".

Socijalni program i bez otpuštanja

"Interbru" ima obavezu da u narednih pet godina ne otpušta stalno zaposlene radnike, a njih je 670, zadrži sadašnji nivo plata, bonusa i drugih davanja, uz korekciju svaka tri meseca u skladu sa rastom troškova života i povećanja rezultata poslovanja preduzeća. Osim ovoga, "Interbru" je obećao i da će zadržati istu stambenu politiku i izdvajati sredstva za profesionalnu obuku, socijalni fond i troškove rada sindikata.

Neumesna pitanja

Najveći pojedinačni paket akcija je, prema rečima Svilara, 3.818 komada ili 0,20 odsto kapitala. Svilar nije hteo da kaže kome on pripada i koliko sam poseduje akcija, već je to pitanje novinara okvalifikovao neumesnim, u čemu su ga glasno podržali Vlahović i Živković.

Aleksandar Vlahović, ministar za privredu i privatizaciju, naglasio je da su Apatinska pivara i "Interbru" dogovor postigli bez mešanja države i da će investicija od skoro 327 miliona evra popraviti platni deficit zemlje i ujedno omogućiti da se premaši milijarda dolara direktnih stranih investicija.

- Apatinska pivara je, i pored dobrih poslovnih rezultata, dobiti od 20 miliona evra i liderske pozicije na tržištu, stečene u konkurenciji, odlučila da podjednako vodi brigu, kako o interesima preduzeća, tako i malih akcionara. Oni će u zadatom roku moći da ponude svoje akcije na prodaju, po najnižoj ceni od 167,64 evra, što je fantastična cena i premašila je čak i najviše postignutu kada je Akcijski fond prošle godine prodavao akcije ove pivare - rekao je Vlahović i dodao da će Komisija za hartije od vrednosti sigurno odobriti emisiju nove serije akcija za dokapitalizaciju u vrednosti 64.899.814 evra, jer nema razloga da se tome usprotivi.

Rade Svilar, direktor Apatinske pivare, koji će i dalje ostati na čelu ove firme jer je "Interbru" odlučio da ne menja menadžment, naglasio je da je 83 odsto akcionara glasalo za potpisivanje ugovora sa belgijskom kompanijom. Rene Kumli, direktor strategije i poslovnog razvoja kompanije "Interbru", istakao je da će se novim investicijama širiti udeo Apatinske pivare na srpskom i crnogorskom tržištu, a zatim na tržištu Republike Srpske, možda i hrvatskom, a u budućnosti i na drugim tržištima.

Odgovarajući na pitanje da li "Interbru" očekuje u Apatinskoj pivari probleme, kao i u Nikšićkoj pivari, Kumli je odgovorio da bi sa davanjem odgovora trebalo malo sačekati, ali da ipak misli da je u Apatinskoj pivari "čista situacija". Kumli je objasnio da je ugovor sa Nikšićkom pivarom potpisan sa lokalnom samoupravom, čiji su "članovi verovatno obećali radnicima da će se plate obračunavati u markama, a u to vreme je bila devalvacija, pa to nije bilo moguće". Sada je promenjen menadžment i pivara dobro radi, dodao je Kumli.

"Interbru" je, inače, ranije kupio 7,7 odsto akcija Apatinske pivare, 4,4 odsto pripada "Salfordu", a akcije poseduje i oko 7.000 drugih akcionara.

Nema više polemike

Vlahović je istakao da sa menadžmentom "Knjaza Miloša" više neće polemisati, niti će ići na Skupštinu akcionara. Država će izneti svoj paket akcija i pozvati male akcionare da se pridruže, rekao je Vlahović i objasnio da mu nije jasno zašto se protivi rukovodstvo da dobije strateškog partnera koji bi popravio poslovnu poziciju preduzeća, jer je sada izvoz mali, svega oko sedam odsto, a udeo na srpskom tržištu opao sa 58 na 51 odsto. Osim toga, strateški partner bi plaćao koncesionu nadoknadu za korišćenje izvora koju "Knjaz Miloš" sada ne plaća, dodao je Vlahović.
Priča oko privatizacije "Mitrosa" nije završena jer slede pregovori, a ako oni budu neuspešni, ova firma će otići u stečaj, rekao je Vlahović i dodao da se radi popis imovine i, ako se ustanovi da postoji "neposlovna imovina", ona će se izdvojiti iz prodaje 70 odsto društvenog kapitala firme za tri evra.

S. Jovičić


vesti po rubrikama

^ekonomija

16:20h

Apatinska pivara potpisala strateški ugovor sa kompanijom "Interbru"

16:32h

Posle vesti da će država prodati "Mitros" u bescenje

16:40h

I štediše sa Kosova do svojih deviza

16:52h

Predsednik "Lukoila": Sa "Beopetrolom" ugovor do 1. oktobra

17:01h

UO "Knjaz Miloša": Da se poveća kapital preduzeća

17:12h

Roming sa SAD

17:23h

I Radulović traži zaštitu

 


     


FastCounter by LinkExchange