[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 9. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


GLAS PITA

Zašto je Demokratska stranka odbila predlog da izabere novog lidera?

Respekt ili - deficit

Predsednik stranke i dalje Zoran Đinđić. Nijedna partija ne ide na izbore bez predsednika, kaže predlagač Milojko Šunjevarić

Ni šest meseci posle ubistva Zorana Đinđića, premijera Srbije i lidera Demokratske stranke, koja, prema rečima Zorana Živkovića, ima "najveći rejting u državi", partija nema predsednika. Ovakva situacija očigledno smeta i samom članstvu, pa se na sednici Glavnog odbora prekjuče našao prelog da se pokrene pitanje izbora novog lidera. Iako je predlog većinom glasova odbijen, ipak je ostalo otvoreno pitanje - da li stranka, čiji su članovi na čelu gotovo svih važnih funkcija u državi, može da funkcioniše bez predsednika?

Gordana Čomić, jedan od potpredsednika DS, kaže da je "vizija i demokratija oduvek bila i ostala cilj DS", a da je najbolji pokazatelj jedinstva stranke 240 članova koji su podržali odluku od 16. marta da se izbori za predsednika stranke održe iduće godine, posle opštih izbora u zemlji. To je, ujedno, i njen odgovor na pitanje da li je DS-u potreban lider i kako stranka funkcioniše bez njega.

- Pravo je svakog našeg člana da javno izrazi mišljenje i stavi na javnu debatu predlog za koji smatra da je bitan za stranku - komentariše za "Glas" Čomićeva predlog člana Glavnog odbora (inače predsednik SO Nova Varoš) Milojka Šunjevarića da se do kraja godine održi izbor lidera stranke.

Šunjevarić, pak napominje da "ne postoji stranka u svetu koja na na izbore ide bez lidera".
- DS je ključna u vršenju vlasti u zemlji, a poslednja tri meseca zbog afera, rejting stranke opada i ona gubi poverenje kod naroda. To nije dobro ni za stranku ni za narod - objašnjava Šunjevarić motiv za ovakav predlog. On tvrdi da je i raspoloženje u stranci, među ljudima u GO i među članovima takvo da bi, ubeđen je, njegov predlog prošao da je glasanje bilo tajno.

- Podržalo me je 18 članova, uglavnom iz užičkog regiona, a zbog čega to nisu i oni koji su me u razgovoru podržali, mogu samo da kažem da svako glasa prema svojoj volji. Međutim, mnogo je onih koji koriste DS, i to tako da šteti samoj stranci - kaže Šunjevarić i navodi da veruje da će lider stranke ipak biti izabran do kraja godine. Nije hteo da kaže na koga tipuje.

DS-om od ubistva premijera Đinđića, koji se na sajtu stranke i dalje vodi kao predsednik, rukovodi Predsedništvo od četiri potpredsednika (Boris Tadić, Čedomir Jovanović, Gordana Čomić i Zoran Živković) i članova predstavnika regija.

Predsednik je i dalje pokojni Đinđić. Odlukom GO Ružica Đinđić, supruga pokojnog premijera, od marta ove godine postala redovan član odbora.

Predsednica IO je Dušica Anđelković, sekretar Marijana Todorović, a Glavnom odboru DS-a pridružio se i Branislav Lečić, ministar za kulturu.

Nije praksa da stranka nema predsednika, kaže dr Ognjen Pribićević, politički analitičar i viši naučni saradnik Instituta društvenih nauka.
- Bilo koja stranka teško funkcioniše bez lidera, posebno u Srbiji, gde su partije više liderske nego programske. Samim tim, to je problem više za DS, ali i za Vladu Srbije u kojoj je ona većinska, koja može samo da ima sve veće neuspehe - smatra Pribićević.

Sagovornik "Glasa" smatra da je DS zakasnila s izborom predsednika.
- Pre nekoliko meseci bi to nešto i značilo, jer je sada, kad brod tone, teško povratiti pozicije izborom predsednika stranke. Ipak, bolje je imati bilo kakvog kandidata nego nikakvog, a to ko su mogući pretendenti na ovo mesto - to je slika Srbije - kaže dr Pribićević.

Kako ocenjuje ovaj analitičar, DS-u je predsednik i dalje pokojni premijer, što iz respekta prema njemu, što zbog toga što verovatno ni članovi nisu sigurni koga bi izabrali.

B. RISTIĆ
D. ĆIROVIĆ


vesti po rubrikama

^tema

17:20h

"Glas" pita: Zašto je DS odbila predlog da izabere novog lidera?

17:45h

"Glas" podseća: Povodom dvogodišnjice napada na Ameriku 11. septembra 2001. (2)

 


     


FastCounter by LinkExchange