[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 9. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Buš traži još 87 milijardi dolara za stabilizaciju Iraka

Potrebna pomoć UN

Šef Bele kuće označio Irak i Bliski istok kao kritične tačke za dobijanje globalnog rata protiv terorizma

VAŠINGTON (Tanjug) - Američki predsednik Džordž Buš zatražio je preksinoć od Kongresa 87 milijardi dolara za finansiranje posleratnih operacija u Iraku u narednoj fiskalnoj godini.

U govoru naciji Buš je rekao da "ranije razlike" sa UN ne bi smele da blokiraju razmeštanje dodatnih trupa u Iraku iz drugih zemalja, a ne samo iz SAD. On je dodao da je sadašnji broj američkih vojnika u ovoj zemlji "dovoljan za njihovu misiju". "Priznajem da se svi naši prijatelji nisu slagali s našom odlukom da uklonimo Sadama Huseina sa vlasti. Ipak, ne možemo dozvoliti da bivše nesuglasice ometaju naše sadašnje obaveze", rekao je on u 15-minutnom govoru koji je direktno prenosila televizija.

Buš je najavio da će od drugih zemalja biti zatraženo da, zajedno sa SAD, pomognu u obnovi Iraka i Avganistana. On je najavio da će se državni sekretar Kolin Pauel krajem ovog meseca sastati s predstavnicima više zemalja i zatražiti doprinos u obnovi Avganistana, a narednog meseca će slična konferencija biti posvećena pomoći Iraku.

Prikazan kompletan snimak rušenja STC
Jedini video snimak na kome se vidi kako oba putnička aviona, koja su 11. septembra 2001. oteli teroristi, udaraju u zgradu Svetskog trgovinskog centra, prikazane su na američkoj televiziji ABC, uoči druge godišnjice te tragedije. Snimak je napravio češki imigrant, građevinar, Pavel Havela, čiji je sin zamalo slučajno izbrisao sadržaj kasete, objavio je "Njujork tajms" na svom vebsajtu. Zvaničnici koji istražuju rušenje STC pokušavaju da analizom jednočasovnog snimka utvrde sve faktore, uključujući brzinu aviona, koji su uzrokovali rušenje severne kule.

Govoreći nekoliko dana uoči druge godišnjice terorističkih napada u Njujorku i Vašingtonu 2001, Buš je istakao da se SAD danas bore protiv tog neprijatelja u Iraku i Avganistanu, dodavši da je to najbolji način da se izbegnu napadi i da ih ponovo ne bude "na našim ulicama i našim gradovima".

Šef Bele kuće je upozorio da će slamanje gerile u Iraku zahtevati mnogo vremena i žrtvovanja, ali da su SAD spremne da potroše koliko je potrebno da bi se obezbedila pobeda. On je dodao da su Irak i Bliski istok kritične tačke za dobijanje globalnog rata protiv terorizma.

Prema Bušu, UN "sada imaju mogućnost, ali i obavezu da preuzmu širu ulogu u obezbeđivanju da Irak postane slobodna i demokratska zemlja". On je rekao da strategija SAD u Iraku ima tri cilja: uništavanje terorista, dobijanje podrške drugih zemalja i pomaganje Iračanima da preuzmu odgovornost za svoju vlastitu odbranu i svoju budućnost.


vesti po rubrikama

^svet

17:18h

Buš traži još 87 milijardi dolara za stabilizaciju Iraka

17:27h

Sporenja oko provere prošlosti nemačkih političara

17:39h

PLO odobrio Arafatov predlog za novog premijera

      


FastCounter by LinkExchange