[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 9. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Hercegnovski književnik Miraš Martinović o romanu "Teuta", istoriji, mitu i legendama

Lepota omogućila dugo trajanje

Legende su jedina sigurna staništa za večnost i dugo trajanje. Ali u njima je moguć pristup odabranima. Teuta je bila izdvojena i odabrana

- Knjigu o Teuti pisalo je nebo nad njenim Risnom, pisali su je davno zarasli grobovi i večito živi mitovi, cvet iris - sveta ilirska biljka. Zapravo, knjiga je ispisivala sama sebe. Ja sam samo bio prenosnik onoga što je želelo da se ponovo ostvari. Pa, ovo je samo još jedno Teutino ostvarenje, kaže za "Glas" književnik Miraš Martinović o svom romanu "Teuta", koji je objavila Geopoetika, a već je promovisan u Herceg Novom, Budvi, Baru i Risnu, ondašnjoj Teutinoj prestonici, gde se pre gotovo 23 veka i dešava radnja romana.

Otkuda Vaše interesovanje za ovu temu, konkretno za mit o Teuti?
- Moram reći da ja, kao pisac, s osećajem Teutinog konstantnog prisustva, živim više od jedne decenije. NJeno prisustvo je trajno, u našem pamćenju, mitovima, snovima, iako se o njoj istorijski malo zna. Ono što su ostavili rimski istoričari, Apijan i Polibije, kao svedočanstvo u svojim istorijama, prilično je šturo, no dovoljno da poverujemo da se ta ličnost na zemlji uistinu ostvarila, u vremenu od 229. do 220. godine kao kraljica, koja je pod tim imenom hodala ulicama Rizona, kao što to mi danas činimo.

Kako je nastajao roman "Teuta"?
- Nastanku romana prethodile su duge pripreme, prikupljanje građe, ali i česti odlasci na Carine, mesto gde je bila njena prestonica, gde ekipa poljskih arheologa vrši iskopavanja njenog grada. Arheolozi su radili svoje, iskopavali iz zemlje ostatke života, one materijalne, a ja sam tragao za duhovnim, krčeći put kroz maštu i snove bivših stanovnika ovoga grada.

U čemu je zračenje te ličnosti i snage tog mita?
- Skoro sam gotov da poverujem da ju je narod kojim je upravljala izmaštao u nekim sudbonosnim i prelomnim određenjima. Čineći to iz neke velike i duboke potrebe. Da bi ulepšao i ublažio sopstvenu tragiku - taj narod u nestajanju s političke, ali i životne scene, pleo je legende o lepoti svoje kraljice. U njenoj ličnosti sažeta je energija, mašta i nada, snovi i predanja tog nestajućeg naroda. Ponekad pomislim da Teuta nije ni postojala. Da je ona samo talisman satkan od snova - trajan i večan, baš zato što se nikada ne može ostvariti.

Zvonko Prijović


vesti po rubrikama

^kultura

16:08h

Hercegnovski književnik Miraš Martinović o romanu "Teuta", istoriji, mitu i legendama

16:16h

"Kordon" pobednik, "Profesionalcu" dve nagrade na filmskom festivalu u Montrealu

16:24h

Goran Marković: Još jedno dizanje iz pepela

16:33h

Spor između Đorđa Balaševića i Ljubiše Samardžića

 


     


FastCounter by LinkExchange