[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Utorak, 9. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Zapisi o arbanaškim zločinima nad Srbima (13)

Crkve kao zatvori

Muslimanskim sveštenicima su bile date mogućnosti da deluju

Arbanasi su neke crkve koristili kao zatvore. A najžešći progoni pravoslavnih sveštenika bili su posle kapitulacije Italije, odnosno kada su Nemci reokupirali Kosovo i Metohiju i Albaniju.
Raško-prizrenska eparhija Srpske pravoslavne crkve nastojala je da dobije zaštitu od Sinoda novoformirane Albanske pravoslavne crkve, ali sva nastojanja su bila uzaludna. Albanska pravoslavna crkva nije htela da pruža nikakvu pomoć u spašavanju Srba i sveštenih lica.

Velika podrška

Nemačke okupatorske snage na Kosovu i Metohiji imale su dovoljno razloga za usklađivanje svojih postupaka prema muslimanskim vernicima i njihovim tradicionalnim običajima, pošto su za uzvrat dobijali podršku njihovog sveštenstva. Dokle je išla ta podrška može se videti iz izveštaja o radu ispostave Gestapoa i SD u Kosovskoj Mitrovici, za avgust 1942. godine, u kome se kaže da su početkom meseca u svim džamijama održane molitve za pobedu nemačkog oružja. Odziv vernika ovim molitvama bio je izuzetno veliki.

Muslimansko sveštenstvo na Kosovu i Metohiji bilo je aktivno tokom Drugog svetskog rata u vršenju propagande kod svojih vernika za interese nacističke Nemačke. Naročito kada je trebalo pokrenuti arbanaška plemena protivu Srba ili radi regrutacije u kvislinške jedinice. Nemačke obaveštajne službe Gestapo, SD i ABVER su radile na okupljanju svih muslimana Bliskog i Srednjeg Istoka i postala bastion muslimanstva.

U ovakvim uslovima muslimanskim sveštenicima su bile date sve mogućnosti da deluju. Otuda nije čudo što su stali uz okupatora, radili za njihove obaveštajne službe i vršili velike zločine nad Srbima. Veliki broj islamskih verskih zvaničnika nalazio se u kvislinškim organizacijama i vojnim fomacijama. Tako se u svim sreskim komitetima Druge prizrenske lige nalazile hodže. Takođe, hodže su bile u balističkim vojnim formacijama, fašističkoj policiji i u organima kvislinške vlasti. U najvišim organima Druge prizrenske lige bili su imami - hodže: Šeh Zade i Šek Hasani.

Mnogi od hodža za vreme rata sarađivali su sa italijanskim obaveštajnim službama SIM i OVRA. Hodže su se isticali u progonu Srba i pljački njihove imovine kao što je slučaj sa hodžom Šaipom Krasnićijem iz Gnjilana koji je prigrabio nekoliko naseljeničkih imanja. Takođe iz Gnjilana hodža Mula Idriz Hajrulahu javno je sarađivao sa okupatorima. Kada je Kosmet već bio oslobođen od okupatora komandovao je balističkim snagama u napadu na Gnjilane 1944. godine.

On je bio veoma svirep prema Srbima. Hodža Mula Mustafa je sa kuranom u ruci zahtevao od svojih vernika da se na kuranu zakunu da će se boriti protiv partizana dok je hodža Ismajil Maksuti bio i progonitelj srpskog stanovništva.

Starešine derviških sekti (šehovi) nalazili su se u rukovodstvima Druge prizrenske lige, balističkog pokreta i ostalih kvislinških i fašističkih organizacija. Tako su u balističkom rukovodstvu u Suvoj Reci, od ukupno sedam članova Sreskog komiteta, petorica pripadala derviškoj sekti "Rufai". Svi šehovi i članovi sekte dobijali su od Nemaca specijalno sledovanje namirnica. nemačka obaveštajna služba sarađivala je i sa pripadnicima derviške sekte "Kaderi" koji su od Gestapoa dobijali specijalno i dopunsko sledovanje.

Zločini bez osude

Bilo je slučajeva da se ruše srpske kuće i da se od toga materijala grade džamije a hodže su taj zločin opravdale.
U periodu od dve godine oteto je 598 devojaka i žena Srpkinja koje su nasilno preobrađene u islam. A taj čin se nije mogao obaviti bez sveštenog lica hodže - imama. Nije poznat nijedan slučaj suprostavljanja ili osude ovakvih krajnje neljudskih postupaka.

Ovakve zločine, kao i zločine muslimanskih sveštenih lica, balista niko nikada nije osudio. Naprotiv, na Kosovu i Metohiji zahvaljujući trima amnestijama jugoslovenskih vlasti mnogi zločini su ostali nekažnjeni a njihovi počinioci su, nažalost, u posleratnom periodu zauzimali odgovorne funkcije u vlasti i partiji. Takvi su bili jezgro separatističke pobune 1944, 1968, 1981. i savremeni kačački terorizam na Kosovu i Metohiji.

Piše: mr Pavle Dželetović Ivanov
Sutra: Podsticali vernike protiv Srba


vesti po rubrikama

^feljton

15:31h

Zapisi o arbanaškim zločinima nad Srbima (13)

15:46h

Ustaška legija pod Staljingradom (1)

 


     


FastCounter by LinkExchange