[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 8. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Posle Abasove ostavke Palestinci traže novog premijera

Arafatova pirova pobeda?

TEL AVIV (Tanjug) - Glavni kandidati za novog palestinskog premijera, posle jučerašnje ostavke Mahmuda Abasa - koji je tu dužnost obavljao nepuna četiri meseca - jesu predsednik palestinske skupštine Ahmed Kurei i ministar finansija Salam Fajed.

Centralni komitet organizacije Fatah palestinskog lidera Jasera Arafata sastao se juče u Ramali, na Zapadnoj obali, da razmotri moguće kandidate za Abasovog naslednika. Smatra se da su Fajedove šanse manje, jer on uživa podršku Izraela i SAD. Arafat je preksinoć najavio prelaznu vladu, što je podstaklo spekulacije o tome koje ličnosti će biti kandidati za premijera.

Abasovo postavljanje za premijera krajem aprila smatrano je američko-izraelskim potezom, jer su i SAD i Izrael vršili pritisak na Palestinsku upravu da on postane premijer. SAD su povodom Abasove ostavke saopštile da su i dalje posvećene "Mapi puta ka miru" na Bliskom istoku, koju su sačinile zajedno sa predstavnicima UN, Evropske unije i Rusije. Portparol Bele kuće je izrazio nadu da će Palestinski zakonodavni savet i ubuduće obezbediti da premijer bude ovlašćen da se bori protiv terora i donese bolji život.

Za zbunjivanje

Arafatov savetnik Nabil Abu Rudejne, izjavio je da će, ako Abas (poznat i kao Abu Mazen) povuče svoju ostavku, Palestinska uprava razmotriti da li da to prihvati. "Abu Mazen ostaje Arafatov prvi izbor. Ali ako insistira na ostavci, biće novog postavljenja i o tome će se diskutovati", rekao je Abu Rudejne.

"U ovom kritičnom momentu važno je da sve strane pažljivo razmotre posledice svojih akcija. Mi ostajemo posvećeni primeni 'Mirovne mape'", navodi se u saopštenju i naglašava da palestinski premijer mora imati podršku vlade koja je posvećena borbi protiv terora, političkoj reformi i iskorenjivanju korupcije.

Abas je podneo ostavku u borbi za vlast sa Arafatom. Time je, ocenjuje se, zadan težak udarac mirovnom planu za Bliski istok. Abasovi savetnici kažu da je on ogorčen zbog nemogućnosti da sprovede reforme i primeni mirovne poteze i da je odlučio da se ne vraća.


vesti po rubrikama

^svet

17:08h

Posle Abasove ostavke Palestinci traže novog premijera

17:16h

Izrael sprema konačni obračun sa ekstremističkom

17:24h

Još jedna u beskrajnom nizu knjiga o Kenedijevima

17:33h

Buš juče zatražio veće međunarodno angažovanje u Iraku

17:41h

Bivša ministarka o odnosu britanske vlade prema tragično preminulom ekspertu

17:50h

Povratak iranskog ambasadora

23:40h

Čečenija: Ubijeno sedam Ruskih vojnika

      


FastCounter by LinkExchange