[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 8. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Vladan Batić, lider DHSS i ministar pravosuđa

Labus nudi eutanaziju vlasti

Nema zataškavanja afera, bilo ko da je u pitanju. Korupcije ima svuda u svetu, ali ona nije karakteristika ove Vlade

Vladan Batić, lider DHSS, poziv Miroljuba Labusa i G17 plus na razgovor o izborima, postizbornim koalicijama, kao i cenzusu, u ovom trenutku ocenio kao iracionalan. Ministar pravde u Vladi Srbije smatra da se time, na neki način, nudi eutanazija onima koji su na vlasti.

- Mislim da delovi tog poziva zavređuju pažnju, pre svega mislim na izborni cenzus. Opšti ambijent i atmosfera nisu povoljni za ovakve razgovore. Plašim se da bi takvi razgovori mogli dovesti do novih političkih podela i da bi dodatno iskomplikovali čitavu situaciju, jer bi onda bilo ko je "za", a ko "protiv". Mi ne želimo da učestvujemo u aferama i podelama. Jednostavno, u ovom momentu nemamo odgovor.

Zašto ovoliko dugo traje stanje v.d. predsednika Republike?
- Imamo jednu pravnu prazninu u postojećem Ustavu u odnosu na poziciju predsednika Republike, koji nije izabran ni posle tri pokušaja. Naravno da Nataši Mićić, kojoj se prigovara da uzurpira funkciju v.d. predsednika Republike, nije lagodno i naravno da se ona nalazi u nezavidnoj situaciji. Nisam siguran da je rešenje te nezavidne funkcije raspisivanje predsedničkih izbora po postojećem zakonu. To bi nas dodatno koštalo pet miliona evra i nove političke turbulencije. Naravno, ne mogu da govorim u njeno ime. Mislim da bi bilo racionalnije sačekati novi ustav, pa raspisati izbore za validnog predsednika. U ovom slučaju to bi bio samo još jedan pucanj u prazno.

Mnoge afere nisu dobile svoj epilog. U čemu je problem?
- Niti mogu da utičem na pravosudne organe niti da ih amnestiram ako loše rade. Što se tiče afere Kolesar - Janjušević i G17 plus u toku je prikupljanje podataka. Tužilaštvo ne može da, na osnovu želja javnosti, podnosi zahteve za sprovođenje istrage i da podiže optužnice. Ako ima elemenata za krivičnu odgovornost, postupci će biti pokrenuti. Nema nikakvog pokušaja zataškavanja, bez obzira kakvo mu je ime i prezime, da li je u pitanju neki aktuelni ministar, bilo ko .

Da li se Vlada izborila sa korupcijom i da li u njenim redovima ima korumpiranih?
- Od kako je sveta i veka i od kako postoje vlade, bilo je i biće korupcije. U poređenju sa korumpcionaškim aferama u svetu, ovo kod nas deluje kao dečija igra. Korupcija nije karakteristika ovdašnje Vlade. Imamo jednu koalicionu vladu gde svi sve gledaju i postoji neki mehanizam neformalne unutrašnje kontrole. Mislim da se čini puno toga da se korupciji stane na put. Nije to vlast jedne partije, pa da se sve krije.

Bio sam imućniji

Da li ste predali Vladi imovinsku kartu ?
- Nisam. To još nije napravljeno. Nikakv zakon. Vrlo sam voljan da to učinim. Pre dolaska na vlast sam bio imućniji, jer sam skoro dvadeset godina bio advokat, u zemlji i inostranstvu, ali ne žalim se. Pitanje je šta čovek hoće, pa u životu nešto mora i da se žrtvuje.

Postoji li nesporazum sa premijerom Zoranom Živkovićem?
- Nema nikakvih problema, niti sukoba. Mi delujemo u okviru jedne vlade, jednog političkog programa, jedino su razlčičita mišljenja u vezi sa Akcionim planom. Mi smo koaliciona vlada gde se stvari usaglašavaju i postoje različita politička mišljenja. Međutim, ultimativne tonove apsolutno ne podnosim i poručujem premijeru Živkovću da je to poslednji put, pogotovu, što sam se već bio dogovorio sa Čedomirom Jovanovićem u vezi tog Plana.

Čime Vas je Jovanović ubedio da podržite Akcioni plan?
- Mi ne bismo glasali za taj Akcioni plan, ali nećemo da guramo prst u oko Evropi. Nećemo mi da rušimo Vladu Srbije, sve dok su zaštićeni interesi Srbije. Ideja premijera o ulasku u EU 2007. godine, pre bi bila ostvariva kada bi tim putem krenula Srbija sama, zaokružena, ozbiljna i jaka. Još nema neposredne štete za Srbiju, a onog momenta kada je bude bilo, ni po koju cenu neće glasati poslanici DHSS u saveznom parlamentu, pa neka svi dube na glavi, mogu da prete ministarskim foteljama koliko god hoće.

Ima li stranačkog egoizma u Vladi?
- Nisam o tome preterano razmišljao. Ako neko insistira da novi ministri ili direktori javnih preduzeća budu iz njegove stranke, onda to znači kršenje koalicionog sporazuma, pokušaj preuzimanja monopola i stvaranje mita o svojoj veličini. A to se uvek loše vrati. Govorim načelno, ne o pojedinačnoj stranci.

Ima li istine u tome da vi podržavate jednu od struja u DS-u koju predvodi Čedomir Jovanović?
- Iskreno se nadam da u DS-u nema tako nečeg i takve stvari lansiraju zlobnici. Nikada se nisam bavio njihovim internim stvarima. Nadam se da će DS naći snage da izađe iz tih turbulencija, ako ih uopšte ima. Mogu i da pretpostavim odakle potiču te priče: zato što sam ja bio dugogodišnji prijatelj i saradnik pokojnog premijera, a neki Jovanovića vide, po retorici i brzini, kao nekoga ko je Đinđićev sledbenik, pa otuda ga ja navodno podržavam. Ta priča nema realnih temelja .

Da li poslanike DHSS plaća Bogoljub Karić, kao što je navedeno u izveštaju Međunarodne krizne grupe?
- Pa to je budalaština. Još nismo odlučili da li ćemo pred američkim sudovima podneti tužbu i tražiti naknadu štete. Po tom izveštaju skoro sve stranke su u sprezi sa kriminalom, izuzev dve. Po toj logici to nije Međunarodna krizna grupa već grupa za izazivanje kriza.

DRAGICA GAVRILOVIĆ


vesti po rubrikama

^intervju

15:40h

Vladan Batić: Labus nudi eutanaziju vlasti

16:05h

Privrednik Branko Dragaš za "Glas" o privatizaciji u nas

 


     


FastCounter by LinkExchange