[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Ponedeljak, 8. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Od ove godine strani jezik uči se od prvog razreda osnovne škole

Što ranije to bolje

Pojavile su se dileme o tome da li strani jezik blokira učenje maternjeg. Psiholozi smatraju da je poželjno učenje, ali ne i pisanje u mlađem uzrastu

BEOGRAD - Koji je glavni grad Belgije? Brisel. E, nije. Kako nije?! Pa lepo, ovde piše Brukseles! Ovo je anegdota u kojoj je jedan odrastao čovek pokazao kolika je neznalica. Mada je u školi učio i engleski i francuski i bio dobar đak, i dalje je ostao pri Vukovom pravilu koje, zna se glasi, "čitaj kao što je napisano". A tek kako je u inostranstvu, kad ne znate nijedan strani jezik, pa pored onoga "tuc-muc" koristite i ruke i noge, samo da se sporazumete? Ovakve i slične situacije često podstiču razmišljanja o tome kad je najbolje početi sa učenjem stranog jezika i na koji način?

Strani jezik postao je obavezan predmet u "novoj školi" već u prvom razredu i ta novina je, uglavnom, dočekana sa odobravanjem, pogotovo što se roditeljima pružila prilika i da biraju jezik koji će da uče njihova deca. Prema zamisli resornog Ministarstva, i drugi strani jezik imaće status obaveznog predmeta i, ukoliko tu ideju odobri Prosvetni savet, izučavaće se, najverovatnije, već od četvrtog razreda.

Oba pisma

Na pitanje da li latinica može da "uguši" ćirilicu, dr Tinde Kovač Cerović kaže da "dva različita pisma koja postoje na ovim prostorima predstavljaju bogatstvo i da zato nije razumljiva težnja onih koji žele da se to bogatstvo isključi i da se uvede samo jedna opcija".
- Bolje je znati oba pisma nego samo jedno. Ali prvom razredu nije ni predviđeno opismenjavanje, pismo će se učiti tek od drugog razreda i bojazan da će ćirilica da bude istisnuta je nepotrebna, jer se o tome jako vodilo računa kad smo planirali ishode.

Ali, pored onih koji smatraju da je učenje stranog jezika već sa sedam godina pravi pedagoški pogodak, ima i nevernih Toma koji na to gledaju sa neodobravanjem, jer smatraju da će se tako blokirati učenje sopstvenog, srpskog jezika. Odnosno da će ćirilica biti skrajnuta u stranu i da će latinica postati još dominantnije pismo.

- Pošto su promene u obrazovnom sistemu usmerene na modernizaciju školstva i usklađivanje sa budućim potrebama dece u eri evropske integracije, gde je čak poželjno znanje više stranih jezika, nismo želeli da naši đaci zaostaju vršnjacima iz Evrope i zato smo se opredelili za učenje stranih jezika već od prvog razreda osnovne škole - izjavila je za ""Glas" Tinde Kovač- Cerović, pomoćnik ministra prosvete Srbije.

Ona ipak podvlači da kod nas nepoznavanje stranih jezika nije toliko alarmantno kao što je to bilo i još uvek jeste u zemljama u tranziciji - u Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj ili Estoniji, na primer.

Na pitanje da li postoji opasnost da strani jezik "blokira" učenje i razvoj srpskog jezika, dr Kovač- Cerović se poziva na rezultate stranih istraživanja.
- Poslednjih 10 godina sva istraživanja ukazuju da učenje stranih jezika deluje podsticajno i da proširuje i rečnik maternjeg jezika. Stručnjaci preporučuju da se sa učenjem stranog jezika počne već od četvrte godine, a rezultati pokazuju da rano sticanje više različitih jezika zapravo podstiče razvoj i učenje maternjeg i drugih stranih jezika. Što se tiče psihologa, tu nema dileme i straha da će novi jezik da blokira razvoj maternjeg. To je zaključak svih istraživanja. Znanje više jezika ne ugrožava učenje maternjeg, već naprotiv, povećava komunikaciju sa Evropom. Postoji zahtev na nivou SE I EU da Evropljani treba da znaju čak tri jezika, objašnjava dr Kovač Cerović.

Opremanje kabineta

- Nismo planirali masovno opremanje kabineta za strane jezike, naš je zadatak da to počne da funkcioniše, a opremanje spada u domen lokalnih vlasti. Mi možemo samo da apelujemo na donatore da to učine - kaže dr Tinde Kovač- Cerović, uz opasku da će se pitanje malih, seoskih, škola tek otvoriti. Za sada se ne razmišlja o zatvaranju, već o uvođenju školskog autobusa, o nastavi na daljinu ili pretvaranju škola u centar kulture. A možda će biti i kombinacija svih tih elemenata.

Prema mišljenju psihologa Dragice Pavlović- Babić, početak učenja stranog jezika sa sedam godina je baš dobro odabrano vreme, mada sa učenjem može da se počne i ranije, jer je "dečja sposobnost za usvajanje glasova stranog jezika veća u mlađim uzrastima".
- Tada su veće šanse da izgovor bude perfektan i da se usvoji jezička struktura. To istovremeno povećava i misaonu fleksibilnost i sposobnost da dete bolje usvoji i strukturu sopstvenog jezika i da bolje shvati sledeći jezik koji uči, da ga lakše nauči i razume. To se odnosi pre svega na izgovor, ali problem može da nastane kod pisanja, jer se dete tada stavlja u situaciju da istovremeno uči dva pisma i zato se treba dobro čuvati da dete ne uleti u zamku da u tom uzrastu počne da uči i da piše, jer taj zahtev može da proizvede više problema nego dobiti - komentariše Dragica Pavlović- Babić, koordinatorka za izradu zbirke zadataka iz srpskog jezika i Piza programa, međunarodnog projekta za istraživanje učeničkih postignuća.

Ona smatra da je za pisanje na stranom jeziku rano i u drugom osnovne, mada tada đaci počinju da uče i latinicu. Olakšavajuća okolnost je i to što nove generacije rastu uz kompjuter i slušaju engleski na televiziji od najranijeg detinjstva. Dragica Pavlović- Babić misli da nema blokirajućeg efekta po ćirilicu ako se strani jezik uči samo na komunikativnom nivou, ali da bi se to dogodilo kad bi se paralelno učila i ćirilica i latinica.

Ono što bi moglo da utiče na učenje stranog jezika u prvom osnovne jesu, pre svega, kadrovi jer ih nema dovoljno, ali i opremljenost učionica audio-vizuelnom opremom, što je posebno vidljivo u siromašnim i malim, seoskim školama. Udžbenici, doduše, ne manjkaju, prvi put su se pojavile i alternativne školske knjige, pa može i da se bira.

Postoji mogućnost da zbog kadrovskih problema ne krenu sve škole sa učenjem stranih jezika od ove godine. Dozvolićemo školama da traže odlaganje ako ne mogu da zaposle odgovarajuće kadrove. Sve škole mogu da krenu sa nastavom stranih jezika i kasnije, u oktobru pa i u novembru i decembru a fleksibilni programi omogućavaju da se izgubljeni časovi nadoknade do kraja školske godine.

O. Nikolić


vesti po rubrikama

^društvo

16:13h

Od ove godine strani jezik uči se od prvog razreda osnovne škole

16:26h

Dr Veselin Sjekloća: Treba nam najmanje još pet mostova

 


     


FastCounter by LinkExchange