[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 7. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Evropski dan jevrejske kulture u našim velikim gradovima

Otvorena vrata sinagoga

Koncerti, izložbe, predavanja. Svečana akademija u Skupštini Beograda u režiji Egona Savina i Stefana Sablića. Učestvuju Sandra Belić, Nada Blam, Predrag Ejdus, Aljoša Vučković...

Obeležavanju Evropskog dana jevrejske kulture pridružiće se 7. septembra i naša zemlja nizom programa u Beogradu, Zemunu, Pančevu, Novom Sadu i Subotici, i drugim gradovima SCG u kojima postoje jevrejske zajednice - kako su istakli na nedavno održanoj pres konferenciji Miša Levi, predsednik Jevrejske opštine u Beogradu i Aca Singer, predsednik Saveza jevrejskih opština u SCG.

Tema ovogodišnje manifestacije biće "Judaizam u umetnosti". U okviru obeležavanja Dana jevrejske kulture otvorena je izložba bojenog duboreza autora Tugomira Bruknera u sali Jevrejske opštine u Beogradu. U istom prostoru danas će od 10 do 17 časova biti izloženi radovi jevrejskih umetnika iz naše prestonice.

Stalna postavka "Istorija i tradicija Jevreja na prostoru eks Jugoslavije" moći će da se pogleda od 10 do 17 časova u Jevrejskom istorijskom muzeju. U Multikulturnom centru u Zmaj Jovinoj 13, u 18 časova izložbu crteža iz ratnog zarobljeništva Rajka Levija i Moše Mevoraha otvoriće ministar za ljudska prava i prava manjina Rasim Ljajić, a evropski Dan jevrejske kulture biće zatvoren svečanom akademijom u 19.30 časova u Skupštini grada.

U programu koji su režirali Egon Savin i Stefan Sabljić, učestvovaće hor "Braća Baruh", Sandra Belić, čelistkinja, glumci Jelisaveta Seka Sablić, Nada Blam, Predrag Ejdus, Aljoša Vučković.

Već četiri godine 23 zemlje Evrope obeležavaju Evropski dan jevrejske kulture i tog dana jevrejske zajednice otvaraju vrata svojih opština, muzeja, sinagoga, kako bi uz brojna predavanja, razgovore, koncerte, izložbe, druženja upoznali svoje sugrađane sa bogatom jevrejskom tradicijom i kulturom.

B.L.


vesti po rubrikama

^kultura

16:14h

Evropski dan jevrejske kulture u našim velikim gradovima

16:22h

Retrospektiva Joko Ono u Muzeju moderne umetnosti Parizu

16:30h

U Rusiji se obeležava 175 godina od rođenja pisca "Rata i mira"

16:38h

Saša Stamenković, producent proteklog Eho festivala, sumira rezultate

16:46h

Alhemičar, Paula Kuelja uskoro na filmu

16:53h

Smederevo se predstavlja Evropi

23:07h

Sinoć u Veneciji završen 60. filmski festival

 


     


FastCounter by LinkExchange