[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Nedelja, 7. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Mađarska ne želi iračku policiju

Bernard Kerik, visoki američki funkcioner u iračkom ministarstvu unutrašnjih poslova, najavio je plan o slanju 28.000 Iračana u vojnu bazu Tasar u Mađarskoj

Američki plan o slanju 28.000 Iračana u Mađarsku na policijsku obuku neće se ostvariti jer zemlja nema mogućnosti da ih sve primi, izjavio je mađarski premijer Petar Međeši.

Međeši je rekao da on ne bi isključio dolazak manjeg broja Iračana na obuku u jednoj vojnoj bazi 200 kilometara jugozapadno od Budimpešte. Ali dolazak 25.000 ili 30.000 Iračana u bazu "ne dolazi u obzir", izjavio je on.
"Mi jednostavno nemamo te kapacitete", rekao je Međeši u jednom intervjuu.

Prošle nedelje Bernard Kerik, tadašnji visoki američki funkcioner u iračkom ministarstvu unutrašnjih poslova, najavio je plan o slanju 28.000 Iračana u vojnu bazu Tasar u Mađarskoj. Plan je opisan kao hitna mera kako bi se smanjili bezbednosni rizici u Iraku.

Kerik, koji je nedavno napustio Irak, izjavio je da je dobio dozvolu od mađarske vlade za ovaj plan i da će prvi irački policijski kadeti stići u Mađarsku u roku od četiri meseca.

Međutim, Međeši je izjavio da vlada nikada nije zvanično raspravljala o ovoj ideji sa Vašingtonom i da je detalje o Kerikovom planu saznao iz novina.
"Za sada nismo dobili nikakav zvaničan zahtev", kaže Međeši.

Portparol američke ambasade u Budimpešti Meri Šol je potvrdila da nikakav sličan predlog nije upućen mađarskoj vladi. "Mi o ovome pregovaramo sa nekoliko zemalja", rekla je ona.

Mađarsku vazduhoplovnu bazu u Tasaru američka vojska je koristila početkom ove godine za obuku nekoliko stotina iračkih disidenata koji žive u Evropi i Sjedinjenim Državama. Po završetku obuke u bazi disidenti su služili kao savetnici i prevodioci američkoj vojsci tokom rata u Iraku.

Međutim, obuka iračkih policajaca bila bi mnogo kompleksnija operacija, tvrde zvaničnici. Ako program počne da se sprovodi za četiri meseca, kako je planirano, irački i američki regruti će se suočiti sa hladnom mađarskom zimom.

Za Međešija, čija je popularnost počela da opada posle godinu dana na vlasti, izigravanje domaćina iračkim kadetima bi moglo da bude politički štetno.

Prošlonedeljna anketa javnog mnjenja je pokazala da se tesna većina Mađara protivi ovom planu. Osim toga, opozicioni političari su izjavili da obuka velikog broja iračkih policajaca može da učini od Mađarske metu terorističkih napada.

Ištvan Šimičko, poslanik konzervativne opozicione stranke Fides, izjavio je na konferenciji za štampu prošle nedelje da će "obuka Iračana u Mađarskoj predstavljati ozbiljan bezbednosni rizik".
"Mislim da vlada pokušava da stavi Mađarsku na listu meta terorista", izjavio je Šimičko.

Međeši je odbacio kritike nazivajući ih političkom "bukom". Osim što će doprineti stvaranju mira u Iraku obuka iračkih kadeta biće od koristi i lokalnoj privredi. Međeši je dodao da Mađarska neće direktno tražiti kompenzacije od Sjedinjenih Država zbog korišćenja baze.
"Mi ne želimo novac", rekao je on. Iračani i Amerikanci bi kupovali hranu od lokalnih distributera i koristili naše usluge, napomenuo je Međaši. "To je dobro za nas", dodao je.

Baš kao i za ostale istočnoevropske lidere rat u Iraku se pokazao osetljivim pitanjem za Međešija. Premijer je branio svoju podršku ratu pred skeptičnim javnim mnjenjem rekavši da Mađarska ima obavezu da stane uz SAD, svog saveznika u NATO.

Međeši je ponovio ovu konstataciju kada je upitan da li će Mađarska pozdraviti veće američko vojno prisustvo u regionu.
Mađarskoj nije "potrebno ničije prisustvo", rekao je on, ali će se "povinovati svojim obavezama u okviru alijanse", rekao je on.

Mađarska vlada je poslala 300 vojnika, uglavnom stručnjaka za logistiku, u Irak, a Međeši je napomenuo da će se mađarski doprinos na tome i završiti.
"Ne želimo da šaljemo još vojnika u ovom trenutku", kaže on.

Tomas Fuler


vesti po rubrikama

^izbor iz strane štampe

15:06h

Herald Tribune: Mađarska ne želi iračku policiju

15:38h

BBC: Pogoršanje diplomatskih odnosa Beograda i Tirane

 


     


FastCounter by LinkExchange