[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 6. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Nemački kancelar u poseti Češkoj

Šta je bilo - bilo je

PRAG (Beta) - Nemačka i Češka treba da gledaju u budućnost, a istorijske traume da prepuste prošlosti, ocenili su juče u Pragu nemački kancelar Gerhard Šreder i češki predsednik Vaclav Klaus.

"Ovde sam iz jednostavnog razloga - da jasno stavim do znanja da Češka i Nemačka imaju sve razloge da gledaju napred, a da ono što povremeno dovodi do nesporazuma ili različitih mišljenja spada u prošlost, već i stoga što ova zemlja sledeće godine ulazi u Evropsku uniju", rekao je Šreder. Kancelar je dodao da političari Nemačke i Češke imaju odgovornost da mladim ljudima pokažu u kom smeru treba da se razvijaju odnosi dve zemlje.

Šreder i Klaus su tokom susreta - odlaganog godinu i po dana zbog netaktičnih izjava prethodnog češkog premijera - razgovarali takođe o budućem ustavu Evropske unije, koji definitivno treba da bude potvrđen na međuvladinoj konferenciji EU, u oktobru ove godine. "Kancelaru sam rekao da ja ne spadam među one koji najveći problem EU vide u odnosima malih i velikih zemalja", kazao je Klaus nakon sastanka.

Problem odnosa i ravnopravnosti velikih i malih zemalja u budućoj Uniji sa 25 članica na dnevnom je redu razgovora nemačkog gosta sa glavnim domaćinom, češkim premijerom Vladimirom Špidlom. Češka bi zajedno sa 14 malih i srednjih zemalja - sadašnjih i budućih članica EU - želela da na međuvladinoj konferenciji u predlog ustava EU unese nekoliko izmena u korist manjih država. Nemačka je preko svog šefa diplomatije Joške Fišera prošle nedelje upozorila da je predlog ustava dobar kompromis i da ga ne treba dodatno menjati.


vesti po rubrikama

^svet

17:11h

Nemački kancelar u poseti Češkoj

17:20h

Svetska privreda troši više nego što Zemlja može da proizvede

17:28h

FBI o terorističkoj pretnji u SAD

17:36h

Valraf optužen za veze sa Štazijem

17:44h

Zajednička akcija britanske i kolumbijske policije

17:52h

CIA i dalje kuburi s važnim delom obuke svojih agenata

18:00h

Švajcarska: Isteran vođa organizacije ANA

      


FastCounter by LinkExchange