[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 6. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Košarkaška reprezentacija Švedske domaćin i glavni autsajder Evropskog prvenstva

Barem nisu nameštali

Utakmice Evropskog prvenstva igraju se u dvoranama rezervisanim za hokej. Organizatori su samo prekrili led parketom, ubacili koševe i turnir za prvaka Evrope može da počne.

Na veliku žalost domaćina Švedske, košarka ipak ne može da se igra na ledu ili snegu, gde se Šveđani mnogo bolje snalaze. U ovoj skandinavskoj državi hokej i svi oblici skijanja su nacionalni sportovi, dok je basket daleko ispod na tabeli popularnosti.

Ipak, tradicionalno uporni Šveđani se ne predaju i, ko zna, možda jednog dana budu sila i u košarci. Danas, oni su totalni autsajderi, koji bi Evropsko prvenstvo verovatno pratili samo preko TV ekrana da nisu domaćini.

Najveća prednost, ako se može tako reći, švedske reprezentacije na ovom prvenstvu neće biti navijači, već pripreme koje su trajale tri meseca, a kako je izjavio njihov trener Jan Enjebo i mnogo duže:
- Ovaj tim igra zajedno već tri godine i mnogo smo napredovali, pogotovo u poslednja tri meseca - kao da hrabri svoje igrače Enjebo.

Reprezentacija Švedske odigrala je mnogo pripremnih utakmica ovog leta i ostvarila samo pet pobeda:
- Istina je da nismo mnogo slavili, ali smo odigrali dosta dobrih utakmica i to mnogo znači za naše samopouzdanje - zaključio je Jan Enjebo.

Obratiti pažnju
U reprezentaciji Švedske svojim kvalitetima odskače pre svih Frederik Jonsen. Odlični krilni centar odigrao je sjajnu sezonu za italijanski Kantu i predstavlja udarnu snagu "vikinga". Izuzetno je skočan i, uz dobre realizatorske sposobnosti, prva perjanica ekipe. Drugi igrač na koga bi trebalo obratiti pažnju je Oluoma Namaka, Šveđanin afričkog porekla. Namaka, koji igra u nemačkoj ligi za Bon, pre svega je odličan odbrambeni igrač, u šta se Toni Parker najbolje uverio.

Poslednji pripremni susret Šveđani su dobili, i to reprezentaciju Francuske, koju mnogi ubrajaju među favorite Evrobasketa. Ali, prijateljski susret je daleko od zvaničnog i Šveđanima moraju sve zvezde da se poklope da bi iznenadili nekog. Podatak da su upali u grupu "smrti" sa evropskim i svetskim šampionima Srbijom i Crnom Gorom, Španijom i Rusijom, nikako im ne ide na ruku, što dokazuje da u Švedskoj definitivno nema nameštanja (setite se samo kako su "lepe" grupe imali domaćini Svetskog prvenstva u fudbalu, Japan i Koreja).

Činjenica koja stoji je da Šveđani teško mogu da iznenade nekog od favorita, ali ih ne bi trebalo potcenjivati. Danas i oni znaju da ubace trojku, ili zakucaju.

D. D.


vesti po rubrikama

^sport

15:40h

Košarkaška reprezentacija Švedske domaćin i glavni autsajder EP

15:45h

Francuzi preuzeli primat po broju košarkaša

15:55h

Televizijski prenosi sa Evrobasketa čak i u Kini

16:10h

Fudbalska reprezentacija SCG na Paliću se sprema za odlučujući meč sa Italijom

16:20h

Italijani večeras (20.45) dočekuju Vels

16:25h

Dragoljub Bekvalac potvrdio da više nije u igri za mesto trenera Vojvodine

16:35h

Danas na EP u Nemačkoj (20, TV) plavi odbojkaši igraju protiv Bugarske

21:50h

Naši košarkaši poraženi na startu Evrobasketa u Švedskoj

23:25h

U prvom meču na EP u Nemačkoj, plavi odbojkaši pobedili Holandiju 3:1

23:40h

Zlatna liga: Marija Mutola uzela milion

 


     


FastCounter by LinkExchange