[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 6. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Tradicionalna izložba rasnih konja u Požarevcu

Konj pleše i broji do deset

Rambo je mnogo pametan, obožavaju ga svi ukućani, kaže vlasnik Slobodan Đurić

Priplodni pastuv Kastor, od oca Vićenca i majke Kurt Muzik, star 19 godina, iz Ergele "Ljubičevo", okitio se na jučerašnjoj tradicionalnoj izložbi konja u Požarevcu šampionskom lentom. Žiri, kojim je predsedavao dr Stanislav Jastšenjski iz Instituta za primenu nauke u poljoprivredi, bio je zadovoljan onim što je video na hipodromu. Priplodne kobile, jednogoda, dvogoda i trogoda grla, kasače, galopere, lipicanere i ponije izložilo 118 odgajivača iz okoline Požarevca.

- Gajimo lipicanere iz zadovoljstva - kažu otac i sin Radiša i Miodrag Savić iz Toponice koji su na izložbu došli i sa novim fijakerom. Radeći u Beču 32 godine, Radiša je stekao dobru penziju i čim se vratio u zavičaj kupio je 3 lipicanera.

Šestogodišnji Dušan Đurić iz Drmna došao je na izložbu sa ocem Draškom i dedom Slobodanom. Držao je čvrsto za uzde šestomesečnog ponija Džerija.
- Rambo je ljubimac svih ukućana, kaže Slobodan Đurić koji u staji drži sedam konja. Rambo zna da broji do deset udaranjem kopita o zemlju, zna da pleše i pozdravlja goste, celo selo dolazi da ga vidi.

Među izlagačima konja našli su se i Dragoslav Branković iz Osipaonice, Slavoljub Stojanović iz Kličevca, Zlatimir Cvetković iz Zatonja, Miodrag Panić iz Požarevca, Ljubisav Kostić iz Kasidola, Dragan Petrović iz Velikog Sela, Žarko Milošević iz Donje Livadice, Rade Bogdanović iz Miloševca. Radetove dve priplodne kobile Margareta i Lana Sur, koja je već dala troje ždrebadi, ocenjene su prvom A klasom, dok je skoro trećina izloženih konja komisija ocenila najvišom ocenom.

- U mojoj porodici lipicaneri se gaje sto godina - kaže Slobodan Ivanović (5) iz Bratinca. Još je moj čukundeda Mihajlo voleo da ima konje u staji, nasledio ga je deda Miloš, njega moj otac Svetislav, ja mog oca, a mene će i u odgoju konja naslediti sin Srđan koji, takođe, voli konje. Nekad je u selu svaka druga kuća imala konje, sada su galoperi retkost, ima ih još samo Boban Stojanović.

Slavoljub Stojanović iz Kličevca ideju osnivanju sopstvene ergele pretvorio je u stvarnost. Zakupio je štalu u "Ljubičevu", kupio 15 galopera i računa da će kroz nekoliko godina uspeti da sa kvalitetnim odgojem uđe među prvih deset odgajivača konja u Srbiji. Slavoljub dodaje da mu je hrana najveći problem jer seljaci neće da seju zob. Njegov galoper Širkan već je dao u priplodu devet ždrebadi. Na jučerašnjoj izložbi na požarevačkom hipodromu nekoliko domaćina prodavalo je svoje fijakere i čeze. Mihajlo Colić (72) iz Požarevca nema više konje, traktorom je dovezao fijaker za koji je tražio 2.500 evra.

- Nema kupaca, moram da smanjim cenu - kaže Mihajlo Colić, dok od Novice Andrejića iz Poljane, čije je grlo Mustang na ovogodišnjem derbiju osvojilo treće mesto i nagradu od 730 evra, saznajemo da je u svom selu i na svojoj njivi uredio trkačku trening stazu dugu 800 metara. NJegovi kasači u nedelju će trčati na požarevačkom hipodromu i Novica se nada da će bar jedan pobediti.

TEKST I FOTO : DRAGAN STODIĆ


vesti po rubrikama

^ljudi i događaji

15:18h

Tradicionalna izložba rasnih konja u Požarevcu

15:41h

Bračni par Stojanović iz Krčmara kod Kuršumlije neobičan po mnogo čemu

16:02h

U Pirotu i okolnim selima paprika se malo gaji, ali mnogo jede

16:37h

Ogledne parcele američkih hibrida u aleksinačkom selu Vukašinovac

 
 


     


FastCounter by LinkExchange