[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 6. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Foto

Snimak otkriva laži

U manipulaciji glasačkim karticama učestvovalo šest poslanika DS , tvrdi G17 plus

Snimak RTS-a razotkriva manipulacije

Nataša Mićić je na početku "sporne" sednice, prema snimku RTS, pročitala da je Neda Arnerić opravdano odsutna. G 17 plus pretpostavlja da je umesto Arnerićeve glasao Vojislav Janković. Zahteva se da Mićić preuzme odgovornost

BEOGRAD - Stranka G 17 plus iznela je dokaze da su u krađi glasova i manipulacijom karticama, radi kvoruma, za glasanje na sednici Skupštine Srbije od 22. jula , kada je Kori Udovički izabrana za novog guvernera NBS, kao i Savet NBS, pored Nede Arnerić, poslanika DS, koja nije bila prisutna, učestvovali i poslanici Srđa Popović, Milisav Petković, Dragan Šutanovac, Vojislav Janković i Borislav Novaković.

Na vanrednoj konferenciji za novinare, G17 plus je prikazala snimak RTS na kome je Nataša Mićić, predsednik Skupštine, čitajući spisak opravdano odsutnih poslanika, na kraju pročitala i ime Arnerićeve. Na tom snimku vidi se, kao što je kasnije pojasnila Ksenija Milivojević, portparol G 17 plus ".da su poslanici Dragan Šutanovac i Vojislav Janković pomerili za po jedno mesto udesno, tako da je tokom glasanja Janković sedeo na mestu Arnerićeve, dok je Šutanovac sedeo na mestu Jankovića".

Mi otkrivamo afere

Reagujući na izjavu premijera Srbije Zorana Živkovića da sa predsednikom G17 plus Miroljubom Labusom može razgovarati tek kad ta stranka "prestane da iznosi afere", Ksenija Milivojević je istakla da G17 plus ne stvara, nego otkriva afere i da "neće dozvoliti da se ruše demokratske institucije u Srbiji".

Prisluškuju ambasade

Predsednik G17 plus Miroljub Labus tvrdi da ima nepobitne dokaze da su potpredsednik Vlade Srbije Čedomir Jovanović i ministar policije Dušan Mihajlović nelegalno prisluškivali strane ambasade u Beogradu.
- Mnogi ambasadori žalili su mi se da ih prisluškuju. To je veoma ozbiljna stvar i s tim mora da se prestane, jer to narušava ugled naše zemlje - rekao je Labus za novosadski "Dnevnik".

- Poslanik Srđa Popović prilikom glasanja za Savet nije sedeo na mestu gde je prikazano da je navodno glasao (peti red desno, mesto jedan), a prilikom glasanja za guvernera uopšte nije bio u sali, iako je u skupštinskom listingu prikazano da je glasao "za" - rekao je Milivojević.

Ona smatra da je Nataša Mićić, predsednik Skupštine i v.d. predsednika Srbije, odgovorna za krađu glasova, "jer je od početka znala da u sali nije bilo kvoruma za izbor guvernera i Saveta NBS", te da mora da preuzme odgovornost "jer je znala da parlament radi nelegalno". Milivojevićeva je učinila jasnijim, uz prikazane snimke RTS-a, šta se zapravo tog dana događalo u skupštinskoj sali .

- Prilikom glasanja za Savet NBS, Srđa Popović nije sedeo na mestu koje je pokazano u kompjuterskom listingu, već je na samom početku glasanja ustao sa tog mesta u drugom redu i došao do četvrtog reda i pritisnuo taster za glasanje na mestu Dragana Šutanovca (4D2). Zatim se vratio na mesto u drugom redu i seo iza Kori Udovički koja je, sedeći u prvom redu levo (1L9), čekala ishod glasanja. Džatim se na snimku jasno vidi da je Srđa Popović napustio salu i uopšte nije učestvovao u glasanju za guvernera, iako je na skupštinskom monitoru i listingu prikazano da je navodno glasao - kaže Milivojević.

Ona pretpostavlja da je rezervna kartica Nede Arnerić bila ubačena na mesto 4D4, gde je sve vreme glasanja sedeo poslanik Janković.
- Poslanik Borislav Novaković, po svemu sudeći, pritiskao je taster za glasanje na mestu odsutnog Popovića , koji je verovatno, na tom mestu, ostavio svoju karticu - naglasila je Milivojević.

Ona je istakla da G 17 plus neće mirno gledati na parlament koji nelegalno radi"jer je ovim definitivno utvrđeno da Skupština Srbije nelegalno donosi odluke i da nema kredibilitet". Zato traže hitno raspisivanje vanrednih izbora, jer žele "novu i stabilnu Vladu, kao i legitimni parlament ".

Taksijem do Istanbula

- DS je slagala javnost i građane Srbije da je Arnerićeva bila u sali kada se glasalo, a vrhunac laži, prema rečima Milivojevićeve, jeste izjava Bojana Pajtića, šefa poslaničkog kluba DOS-reforme Srbije. Pajtić je izjavio da je Neda Arnerić dostavila dokumenta kojim ga je uverila da je bila na glasanju - avionske karte za let 21. jula od Istanbula do Beograda i 23. jula u suprotnom smeru, potvrde sa aerodroma i "jedan taksi račun od Bodruma, gde je letovala, do aerodroma u Istanbulu".
- Od Bodruma do Istanbula ima 840 kilometara, i taksi račun bi iznosio 2.100 evra (3,64 milijarde turskih lira), i zato bismo mi u G17 plus voleli da vidimo taj račun, kao i pasoš Nede Arnerić jer bi, u slučaju da je dolazila, morala imati dva pečata - kaže Milivojević.

Predsednik nije policajac

Nataša Mićić uputila je pismo Miroljubu Labusu u kome, između ostalog, piše,"što se tiče utvrđivanja prisustva poslanika, meni kao predsedavajućoj jedino stoje na raspolaganju informacije koje potiču od nadležnih službi i elektronskog sistema za glasanje u Skupštini. Složićete se da je nemoguće da predsednik Skupštine, vodeći sednicu, neposredno utvrđuje ko je od poslanika u svakom trenutku u sali..."... Ali predsednik nije policajac"... , Više puta sam javno rekla da od odgovornosti ne bežim i da sam u svakom trenutku spremna da je prihvatim. Ali sam uverena da je Vama to savršeno jasno. Ako pak, nije, biće.


D. Gavrilović


vesti po rubrikama

^politika

17:15h

Mesić prihvatio poziv Marovića

17:20h

Kontakt grupa preuzima vođstvo u rešavanju kosovskog problema

17:30h

G17 plus: U manipulaciji glasačkim karticama učestvovalo šest poslanika DS

17:45h

Reagovanja: Neviđeni skandal u skupštinskoj sali

17:50h

Živković o Mesićevoj poseti

17:55h

Međunarodna krizna grupa zaključila da je stanje na Kosovu nestabilno

18:05h

Sajmon Hajzlok o svojim utiscima s Kosova

23:05h

Republički parlament saopštio proceduru rada

23:15h

Traži se konkretan plan zaštite srpskog stanovništva na Kosmetu

23:30h

Međunarodni sudija zakazao suđenje Srbima

 


     


FastCounter by LinkExchange