[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 6. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Roditelji se ljute što ih u srednjim školama ucenjuju upisninama

Nema para, nema škole

U Ministarstvu kažu da škole nemaju prava da naplaćuju upisnine, ali da je za taj spor nadležna opštinska inspekcija

BEOGRAD - Na samom početku školske godine učenici prvog razreda srednje škole suočavaju se sa ultimativnim zahtevom, koji stiže iz mnogih kolektiva, da plate upisninu, ili im u protivnom neće biti dozvoljen ulazak u učionicu! Slično je bilo i u junu, u vreme upisnog roka. Uz opasku da ne mogu da izdrže još jedan namet na porodični budžet, roditelji su se bunili, ali su na kraju morali da popuste pred pretnjama jer nisu smeli da rizikuju da im deca ostanu neupisana. Reagovalo je 1. jula i Ministarstvo prosvete i sporta.

U pismu načelnicima odeljenja i svim direktorima, zamenik ministra Želimir Popov još tada je upozorio da se pri upisu u prvi razred srednje škole ne predviđa nikakva materijalna nadoknada za upis, te da se to kosi sa Zakonom o srednjoj školi.

Prema objašnjenju prosvetnih vlasti, upis u srednju školu je besplatan, a to što se škole pozivaju na odluke školskih odbora takođe nije u skladu sa normama, smatraju u Ministarstvu.

Uprkos tom dopisu i preporukama da roditelji odbiju da plate upisninu, direktori i kolektivi su ispostavljali račune, a roditelji bili prisiljeni da ih plaćaju. To je ukratko suština priče koja se ponovila i početkom septembra. Nekoliko ogorčenih roditelja javilo se juče i prekjuče Redakciji "Glasa". Oni su pitali zašto se ćuti o nezakonitim rabotama i optuživali Ministarstvo, pa i Vladu, "što dozvoljava pljačku roditelja".

- To je klasična pljačka roditelja, za koju znaju i u Ministarstvu prosvete, a ništa ne preduzimaju. Razgovarao sam sa jednom gospođom iz Ministarstva i ona mi je rekla da to što mom detetu traže 2.000 dinara nije u redu, ali da u Vojvodini traže još više. Kao da će me to utešiti. Takođe su mi rekli da Ministarstvo nije nadležno da reši taj spor - vajkao se juče ljutiti otac koji se predstavio kao Goran Bogunović.

Prema nezvaničnim podacima, u srednjim školama se naplaćuje upisnina između 600 i 3.500 dinara. Najskuplja tarifa je u Zrenjaninu - u jednoj od tamošnjih škola se traži 58 evra u dinarskoj protivvrednosti. Uz napomenu da ima i škola koje ne traže novac za upis, u Ministarstvu podvlače da direktori nemaju prava da ucenjuju đake i traže im novac. Takođe, objašnjavaju da Ministarstvo nije nadležno mesto za žalbu, već da je to opštinska inspekcija. Roditelji bi dakle trebalo da se obrate opštinskim inspektorima, koji potom moraju da reaguju, smatraju u Ministarstvu prosvete i sporta.

O. Nikolić


vesti po rubrikama

^društvo

16:10h

Aleksandra Joksimović: Vrata Šengena odškrinućemo 2004.

16:17h

Roditelji se ljute što ih u srednjim školama ucenjuju upisninama

16:23h

U listu "Balkan" razmišljaju o tužbi protiv "Duvana"

16:31h

Školski kalendar za osnovne i srednje škole u Srbiji

16:40h

U kragujevačkom Crvenom krstu spremni za "prigovor savesti"

16:48h

Dogodine povezivanje radnog staža

16:55h

Japanska vlada poklanja FDU vrednu opremu

17:03h

Pravnobirotehnička škola dobija moderno opremljene kabinete

17:11h

Tužili Kandićevu za klevetu i uvredu

 


     


FastCounter by LinkExchange