[an error occurred while processing this directive]  

[an error occurred while processing this directive]  

I n t e r n e t   i z d a n j e

Subota, 6. 9. 2003.

 
 
[an error occurred while processing this directive]

vesti dana

arhiva

vaša pisma

istorijat

redakcija

kontakt

pomoć

pišite nam


Aleksandra Joksimović: Vrata Šengena odškrinućemo 2004.

Bez viza u Evropu 2005?

Predstoji opremanje graničnih prelaza, a među uslovima i novi zaštićeni pasoš i bezbednost granice

BEOGRAD - Aleksandra Joksimović, pomoćnik ministra za inostrane poslove Srbije i Crne Gore, izjavila je juče za "Glas" da će naša zemlja, sudeći po do sada obavljenom poslu na harmonizaciji viznog režima sa EU, do 2004. godine ispuniti, pored ostalih, i sve tehničke uslove za ulazak na "belu" šengensku listu.

Ona je objasnila da stoga nije nerealno očekivati da će naši građani od 2005. godine moći da putuju u zemlje EU bez viza, a SCG i zvanično da uđe u sistem šengena. Dodatni argumenti za ovu procenu, rekla je Joksimovićeva, jeste harmonizacija viznog režima sa EU i ukidanje viza za više od 40 zemalja, pre svega članica EU.

- Sa druge strane mi smo ispunili i obavezu uvođenja viza, naročito za jedan broj azijskih i afričkih zemalja, što se takođe uklapa u evropske kriterijume. Određivanje novih državnih simbola kao što je grb i novi pasoš, koji će morati da bude po evropskim standardima, takođe su posao koji moramo obaviti. Novi pasoš moraće da bude kvalitetno zaštićen od falsifikovanja. Uslovi za ulazak u sistem šengena nisu samo političke, već i tehničke i finansijske prirode. Najvažnija pitanja u tom pogledu su bezbednost granice, opremanje graničnih prelaza, civilna kontrola - rekla je Joksimovićeva.

Pomoćnik ministra je napomenula da su već izrađeni brojni projekti koji su predstavljeni u Briselu i dobili povoljne ocene.
- Mi smo osnovali i radnu grupu koja već šest meseci intenzivno radi. Imamo stalne kontakte sa EU i Evropskom komisijom, zatim sa ambasadama zemalja koje su takođe prošle kroz proceduru ulaska u šengen. Upoznati smo sa njihovim iskustvima, koja su višestruko korisna. Pored toga, veliki posao biće i pred određenim resornim ministarstvima, jer ovaj posao ne može obaviti samo naše ministarstvo. Tu, pre svega, mislim na MUP.

U kontaktu smo i sa onima koji su ušli u prvi krug šengena, kao što je Mađarska, a tu su i kontakti sa Bugarskom, Poljskom, Italijom, Grčkom, Francuskom i Nemačkom. Naravno, radna grupa našeg ministarstva u stalnom je kontaktu sa Oebsom, pa i sa više nevladinih organizacija, kako bi ceo posao bio kvalitetno odrađen - rekla je Joksimovićeva.

I. Stojković


vesti po rubrikama

^društvo

16:10h

Aleksandra Joksimović: Vrata Šengena odškrinućemo 2004.

16:17h

Roditelji se ljute što ih u srednjim školama ucenjuju upisninama

16:23h

U listu "Balkan" razmišljaju o tužbi protiv "Duvana"

16:31h

Školski kalendar za osnovne i srednje škole u Srbiji

16:40h

U kragujevačkom Crvenom krstu spremni za "prigovor savesti"

16:48h

Dogodine povezivanje radnog staža

16:55h

Japanska vlada poklanja FDU vrednu opremu

17:03h

Pravnobirotehnička škola dobija moderno opremljene kabinete

17:11h

Tužili Kandićevu za klevetu i uvredu

 


     


FastCounter by LinkExchange